Artroza este o afectiune reumatica cronica, in care cartilajul se degradeaza, devenind moale si subtire. Aceasta boala afecteaza cu precadere articulatiile genunchilor, soldurilor, gleznei si degetelor de la maini si de la picioare.
Simptomele artrozei se accentueaza in sezonul rece. Variatiile de temperatura, in special scaderea acesteia, si umiditatea pot amplifica durerile articulare. Artroza este prima cauza de incapacitate functionala incepand cu varsta de 40 de ani. In situatia in care nu este posibila recuperarea cartilajului deteriorat, se poate intarzia aparitia artrozei cu ajutorul catorva gesturi simple.
Cele mai importante simptome ale artrozei sunt: durere – apare la folosirea articulatiei; rigiditate – apare dupa un repaus prelungit; dificultati in realizarea unor miscari usoare – taierea unei felii de paine, inchiderea nasturilor; inflamatie si roseata – ca urmare a suprasolicitarii articulatiei.
Faceti-va plinul de micronutrienti!
Artroza este adesea favorizata de carenta anumitor micronutrienti. Pentru a combate uzura cartilajului articular, consumati alimente bogate in anumite oligoelemente sau minerale. Seleniul, de exemplu, are proprietati antioxidante si previne imbatranirea celulara, in special pe cea a tesuturilor articulare. Administrat in paralel cu vitamina E, eficacitatea seleniului sporeste. De asemenea, este important sa nu aveti deficit de vitamina D. S-a constatat ca aceasta vitamina este insuficienta la persoanele care sufera de artroza.
Faceti 6.000 de pasi pe zi!
Pentru a limita riscul aparitiei artrozei, mai ales a artrozei la nivelul genunchiului, este important sa nu mai fiti sedentari. Cercetatorii Universitatii din Boston au aflat ca riscul aparitiei artrozei scade daca faceti cel putin 6.000 de pasi pe zi, adica aproximativ 3,5 km. Si Asociatia Franceza de Lupta impotriva Reumatismului (AFLAR) incurajeaza persoanele afectate deja de artroza sa inceapa prin a merge cel putin 3.000 de pasi pe zi pentru a ajunge, treptat, la cei 6.000 zilnic.
Mancati varza si broccoli de 2-3 ori pe saptamana!
Aceste doua legume crucifere, broccoli si varza, contin glucozinolati, compusi capabili sa blocheze enzima-cheie ce distruge cartilajul. Glucozinolatii sunt compusi care contin sulf, mineral ce le confera acestor doua legume un miros nu tocmai placut la gatire, insa, in acelasi timp, aduc beneficii insemnate organismului, actionand asupra inflamatiei cartilajului. Doua-trei portii pe saptamana din aceste crucifere sunt benefice. Conditia este ca prepararea termica sa fie moderata, pentru a pastra intacti acesti compusi.
Adaugati curcuma mancarurilor!
Pigmentul care confera culoarea galbena acestui condiment este curcumina. Acest pigment poseda proprietati antioxidante si antiinflamatoare care au efect asupra durerilor din artroza. Curcumina impiedica oxidarea celulelor si articulatiilor. Actiunea acestei substante este potentata de asocierea cu piperul negru, ghimbirul sau cu uleiul de masline.
Scapati de kilogramele in plus!
Excesul ponderal nu este doar inestetic, ci si daunator articulatiilor. Acestea apasa pe articulatiile genunchiului, astfel incat genunchii unei persoane obeze suporta o forta egala cu de trei ori greutatea corpului. 5 kilograme in minus pot parea nesemnificative pentru silueta, insa lucrurile se schimba daca ne gandim ca aceasta pierdere in greutate inseamna, de fapt, o greutate cu 15 kg mai mica suportata de genunchii unei persoane supraponderale sau obeze.
Beti lapte zilnic!
Un studiu american a confirmat binefacerile laptelui degresat impotriva artrozei la genunchi, mai ales la femei. Cresterea progresiva a numarului de pahare cu lapte consumate in cursul unei saptamani (femeile incluse in acest studiu au inceput de la a bea 1-3 pahare de lapte saptamanal, apoi intre 4 si 6, ajungand la a consuma 7 pahare de lapte pe saptamana) are drept consecinta ingrosarea cartilajului. Astfel, acesta se va deteriora mult mai greu.
Principalii factori de risc pentru artroza sunt: traumatismele articulatiilor, ereditatea, sexul (femeile au un risc de doua ori mai mare sa dezvolte boala), alinierea gresita a oaselor piciorului (picioarele in „X”) si, nu in ultimul rand, alimentatia defectuoasa.
Oana Anghel
Sursa: Topsante.com