Artroza reprezinta o afectiune degenerativa, caracterizata prin alterarea noninflamatorie a cartilagiului si capsulei articulare, cu leziuni hipertrofice ale osului epifizar. Aceasta afecteaza cu preponderenta articulatiile supuse la presiuni mari: genunchiul, soldul, coloana vertebrala.
Factorii de risc cel mai frecvent incriminati in aparitia artrozei sunt:
- varsta peste 40 ani;
- sexul femeinin;
- istoricul familial;
- tulburarile de statica – malformatiile congenitale (picior plat, displazie, luxatii congenitale etc.);
- instabilitatile articulare;
- traumatismele urmate de consolidari vicioase;
- microtraumatismele repetitive;
- dezechilibrul solicitar – rezistenta;
- obezitatea;
- factori endocrini – menopauza, mixedemul, acromegalia;
- factori metabolici – diabetul zaharat, dislipidemiile, guta;
- profesia, frigul, umiditatea;
- tulburarile circulatorii;
- infectiile, uneori specifice, alteori nespecifice, care determina artrite.
Etiologia artrozelor (procesului degenerativ) nu este suficient cunoscuta, dar este demonstrata implicarea mai multor factori de risc cu potential patogen la o persoana cu o predispozitie familiala (genetica).
Semne si simptome ale artrozei
Cel mai important simptom al artrozei este durerea articulara, care are un caracter specific: apare cu ocazia miscarilor. Practic, durerile in artroze le constatam dimineata, cu ocazia primelor miscari dupa o perioada de repaus, cand articulatiile par „intepenite”. Dupa primele miscari, durerile dispar pentru restul zilei, reaparand catre seara, odata cu oboseala generala. Odata cu evolutia procesului degenerativ observam limitari ale miscarii in articulatiile afectate, durerea apare in timpul noptii si chiar modificari ale pozitiei corpului. Aceste modificari duc la suprasolicitari ale articulatiei deja afectate cu accentuarea durerii.
Evolutia bolii
Debutul si evolutia artrozei sunt lente, progresive, in ani. Nu se poate spune in ce masura o persoana se va confrunta cu dureri si limitari ale mobilitatii cauzate de artroza. Statistic, persoanele care au un istoric familial de artroza sunt de aproximativ doua ori mai expuse riscului de a face boala comparativ cu cele fara antecedente familiale. De asemenea, nu se poate face o corelatie intre semnele de afectare care apar radiologic si simptomatologie. Sunt numeroase cazurile in care, desi distrugerea articulatiei este mare, simptomele sunt minime sau modificari minime determina manifestari importante.
Metode profilactice pentru artroza
In niciun caz nu trebuie sa asteptam sa apara simpome ca sa ne gandim la artroza, mai ales daca suntem „posesorii” unor factori de risc. Ca in orice patologie este mai bine sa prevenim decat sa tratam. Chiar daca suntem tineri si nu avem dureri articulare sau limitari ale miscarilor, sunt cateva lucruri la care trebuie sa ne gandim si pe care este bine sa le facem pentru a preveni aparitia neplacerilor determinate de degenerarea articulatiilor:
Indiferent de varsta, orice modificare de statica trebuie luata in seama si discutata cu medicul de familie, iar acolo unde este cazul si cu medicul ortoped. Picioarele in „X” (valgum) sau in „paranteze” (varum), piciorul plat, piciorul scobit, inegalitatile de membre nu sunt doar o problema de estetica, ci pot duce la aparitia artrozei la varste destul de tinere. Sunt frecvente situatiile in care talonetele sau inaltatoarele plantare sunt suficiente pentru a mentine sanatatea articulatiilor. Este important pentru mentinerea sanatatii articulatiilor sa avem grija cu ce ne incaltam.
Incaltamintea buna ofera stabilitate si mentinerea pozitiei corecte a picioarelor si a gleznelor. Pantofii trebuie sa fie suficient de largi, calcaiul trebuie sa stea comod, iar degetele sa nu fie inghesuite de marginile pantofilor. De asemenea, calcaiul si marginile laterale trebuie sa fie rezistente si sa asigure suport. Se recomanda ca talpa sa fie flexibila, iar pentru uzul zilnic un toc cuprins intre 2 – 5 cm, adaptat varstei si greutatii corporale. Nu sunt indicati pantofii fara toc si este binevenita schimbarea pe parcursul zilei a pantofilor si a inaltimii tocului.
Exista terapii prin exercitii care ajuta la pastrarea functionarii muschilor si a articulatiilor, acestea insa trebuie adaptate fiecarei persoane in parte. Cand mergeti la sala este important sa tineti seama de recomandarile instructorului si sa-i comunicati acestuia orice problema aparuta la efectuarea diverselor miscari. Exercitiile sunt recomandate si celor la care s-a diagnosticat artroza, dar in acest caz se vor efectua cu recomandare medicala sub supravegherea (initiala) unui kinetoterapeut.
Sfaturi pentru ameliorarea simptomelor de artroza
Tratamentul artrozelor are ca principal obiectiv indepartarea durerii cu cresterea mobilitatii articulare si oprirea sau incetinirea procesului degenerativ. Din pacate, in acest moment, nu exista un tratament curativ al artrozelor cu refacerea integritatii articulatiei, asa cum se poate recupera functia articulatiei. Artroza nu poate fi vindecata. Odata instalata, trebuie sa invatam sa traim cu ea.
De regula, problemele apar din cauza durerii muschilor si a tendoanelor. Puteti evita aceasta durere pastrand muschii pe cat posibil in forma si puternici. Cu cat muschii sunt mai puternici, cu atat mai bine vor sustine articulatia. Este important sa faceti in fiecare zi exercitii de relaxare, sa evitati incarcarea cu greutate mare.
Cand va odihniti aveti grija sa tineti articulatia intr-o pozitie potrivita (genunchii si soldurile trebuie sa ramana intinse). Evitati sa stati mult timp asezat sau in picioare, faceti mereu miscare, puteti face exercitii dimineata in pat, mergeti pe bicicleta, inotati, mergeti pe jos. Daca aveti constant dureri, consultati-va cu medicul si treceti pe un tratament cu analgezice in mod regulat. Puteti folosi o crema care contine un factor antiinflamator si analgezic. Fizioterapia va poate fi de ajutor pentru scaderea durerilor si imbunatatirea functiei articulatiei. Suplimentele nutritive cu glucozamin si condroitin nu au efecte demonstrate in prevenirea si tratamentul artrozei.
Dr. Roman Mihaela
Medic rezident recuperare,
Medicina fizica si balneologie
Pe aceeaşi temă mai poţi viziona următorul clip despre ARTROZA pe canalul TV Online SensoTV, in categoria Sănătate: