Vârsta este doar un număr, când vine vorba despre procedura minim-invazivă de protezare a șoldului, respectiv artroplastia de șold. Iar artroplastia minim-invazivă se evidențiază ca fiind alegerea optimă pentru cei ce își propun să-și mențină autonomia și să trăiască fără dureri.
Motivația principală a seniorilor care optează pentru operații de protezare a șoldului este dorința de a-și recăpăta o viață normală, în care să nu fie dependenți de ajutorul altora pentru activitățile zilnice. Artroplastia le oferă un sprijin valoros, cu condiția să respecte recomandările post-operatorii ale medicului.
Având în vedere că durata de viața a unui implant modern este de circa 20-25 ani, iar cele mai multe operații sunt efectuate cam în categoria de vârstă 60-80 de ani, majoritatea pacienților se pot bucura tot restul vieții de proteză, scăpând astfel de dureri cronice și recâștigându-și mobilitatea și libertatea de mișcare.
Recuperarea după artroplastia de șold
Toți pacienții, indiferent de vârstă, ar trebui să respecte cu strictețe recomandările specialistului în materie de recuperare după o artroplastie de șold. Principalul beneficiu al abordării minim-invazive în protezarea șoldului este recuperarea rapidă. În cazul abordării minim-invazive recuperarea durează câteva săptămâni, iar în cea clasică recuperarea este de câteva luni.
Spitalizarea poate dura 2-3 zile, perioadă în care pacientul trebuie să dobândească independența în activități precum ridicarea și așezarea în pat, deplasarea cu ajutorul unui cadru sau a cârjelor și coborârea treptelor. Ajutorul suplimentar va fi necesar pentru câteva săptămâni.
Este foarte important să urmeze întocmai tratamentul medicamentos recomandat, precum și o rutină de îngrijire a operației. Să schimbe pansamentul conform indicațiilor medicului și să mențină pielea cât mai curată și uscată. Dar fără a face duș sau baie înainte de îndepărtarea firelor de sutură în cazul în care au un pansament care nu este rezistent la apă.
Recomandări pentru seniorii care au suferit o artroplastie de șold
- Este important să nu existe obstacole în calea deplasării. Mobilierul ar trebui aranjat în așa fel încât pacientul să se poată mișca ușor cu cârjele sau cadrul.
- Se recomandă utilizarea unui scaun confortabil, ceva mai înalt.
- Covoarele ar trebui eliminate pentru a preveni alunecarea.
- Cablurile electrice de care pacientul s-ar putea împiedica trebuie securizate.
- Și baia ar trebui adaptată, cu un scăunel de duș și o bară de susținere.
- Pentru a evita aplecările, se recomandă utilizarea obiectelor cu mâner: încălțător, burete de baie etc.
- Pacientul mai trebuie și să aibă la îndemână toate lucrurile necesare, telefon, șervețele, coș de gunoi, sticlă cu apă, medicamente etc.
Persoanei cu artroplastie de șold i se recomandă şi anumite schimbări de dietă şi stil de viaţă:
- alimentație bogată în lichide și vitamina K, prezente în surse precum linte, soia, năut, spanac, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles;
- renunțarea la fumat;
- pauză de la cafea și alcool;
- menținerea unei greutăți optime.