Artrita reumatoidă, cunoscută şi ca reumatism, este o afecţiune inflamatorie silenţioasă, pentru că evoluează lent. În general, boala afectează articulaţiile, însă aceasta poate avea consecinţe inclusiv asupra pielii, ochilor, plămânilor, inimii şi vaselor de sânge. Pentru că este o tulburare autoimună, reumatismul apare atunci când sistemul imunitar atacă propriile ţesuturi ale corpului.
Pentru persoanele suferinde de reumatism, toamna este anotimpul în care resimt cel mai tare boala. Schimbările de temperatură fiind cele care influenţează acest lucru. Pentru a mai atenua din simptome, trebuie acordată o mai mare atenţie alimentaţiei şi mişcării.
Artrita reumatoidă, alimente de sezon utile
De exemplu, micul dejun, se poate realiza cu alimente din acest sezon, care au proprietăți antiinflamatoare, pentru a ajuta la calmarea durerii articulațiilor umflate și a altor simptome care adesea însoțesc artrita reumatoidă.
Există anumite reţete pentru micul dejun care sunt uşor de pregătit, cu minimum de efort, mai ales că dimineața articulaţiile sunt mai rigide.
Desigur, ne putem bucura de alimente de toamnă pe tot parcursul anului, însă consumate în sezon înseamnă, pur și simplu, că ingredientele sunt proaspete, mai accesibile ca preţ și mai ușor de găsit pe rafturile magazinelor şi în pieţe. Cel mai important, aceste alimente sunt mult mai sănătoase consumate proaspete decât alimentele procesate, care pot avea un conținut ridicat de grăsimi.
1. Iaurt grecesc sau brânză de vaci cu fructe
Un mic dejun uşor de făcut poate fi iaurtul grecesc sau brânza de vacă amestecate cu fructe sezoniere, precum merele, strugurii sau dovleacul făcut piure. Pentru persoanele cu mai multă poftă de mâncare, specialiştii recomandă iaurtul grecesc sau brânza de vaci cu cartofi dulci sau unt de arahide.
Artrita reumatoida: cum o recunoastem din timp
2. Peşte cu ouă şi avocado
Peştii graşi conţine o mulţime de grăsimi sănătoase, care ajută în tratarea artritei reumatoide. Beneficiile acizilor graşi au fost publicate şi în revista ştiinţifică Arthritis Care&Research. Omega-3 se găsesc în peşti precum: somon, ton, sardine, hamsii, dar şi în suplimentele pe bază de ulei de peşte.
Pentru a creşte aportul de peşte, nutriţionistul recomandă consumarea somonului afumat amestecat cu omletă, sau pur şi simplu, negătit, alături de un ou fiert tare sau poşat şi cu un avocado. La fel, se poate consuma şi tonul.
3. Ovăz făcut rapid sau lăsat peste noapte
La fel ca în cazul seminţelor de chia, şi ovăzul se umflă dacă este amestecat cu un lichid. Nutriţionistul recomandă amestecul unei jumătăţi de căni de ovăz cu jumătate de cană de apă, încălzită la microunde timp de aproximativ un minut jumătate.
Pentru un gust mai bun, ovăzul se poate fierbe împreună cu apa şi cu un pic de sare, timp de 20-30 de minute. Însă, dacă timpul permite, acestora li se mai poate adăuga nucă, fructe sezoniere şi se lasă la fiert, la foc lent, aproximativ 7 ore. Se mai pot adăuga afine sau pudră de ghimbir.
4. Budincă din seminţe de chia lăsate peste noapte
Seminţele de chia sunt bogate în acizi graşi, care ajută la reducerea inflamaţiei. Când acestea sunt amestecate cu lapte sau apă, ele se umflă, căpătând o textură ca de budincă. Un nutriţionist american recomandă amestecul a patru linguri de chia cu două căni de apă sau cu lapte de soia ori lapte de migdale, lăsate peste noapte în frigider.
A doua zi, dimineaţă, înainte de a fi consumat, amestecul poate fi condimentat cu scorţişoară, coajă de portocală/lămâie, miere, sirop de arţar, turmeric, ghimbir, nucşoară, un pic de piper negru sau cardamom, după preferinţe. Această budincă este la fel de benefică mâncată rece, de la frigider, sau încălzită.
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ArtroSuport Forte.