Artrita idiopatica juvenila (AIJ) este o boala autoimuna, cronica, caracterizata prin inflamarea persistenta a articulatiilor si care afecteaza tot mai multi copii. In Romania exista in prezent circa 2.000 de copii diagnosticati cu AIJ. Parintii sunt sfatuiti de specialisti sa urmareasca la copiii lor cele 3 semne tipice ale inflamatiei articulare: durere, tumefiere si limitarea miscarii. Aceste simptome pot fi usor confundate la copii, mai ales ca apar la o varsta la care acestia sunt foarte activi.
”Pentru ca vorbim de o boala cronica, tratamentul nu duce la o recuperare imediata, ci doar la o ameliorare a simptomelor. Scopul tratamentului este de a permite copiilor sa duca o viata normala si de a preveni afectarea articulatiilor si organelor, in timp ce se asteapta remiterea spontana a bolii”, explica dr. Mariana Stefan, medic primar – pediatrie si reumatologie pediatrica.
”AIJ nu este o boala contagioasa si nu este o boala ereditara – deoarece nu poate fi transmisa de la parinti direct la copiii lor. Le recomanam parintilor sa mearga la medic, pentru a identifica un diagnostic corect pentru copii si sa abordeze cu tact si calm aceasta situatie”, spune, la randul sau, dr. Alexis Virgil Cochino, medic specialist in alergologie si imunologie clinica.
Mai multe informatii despre afectiune si manifestarile ei este oferita de catre Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA (apaa.ro). Aceasta pune la dispozitia publicului Ghidul ”Artrita idiopatica juvenila pe intelesul parintilor” si carticica ilustrata ”O calatorie de neuitat”, care se distribuie gratis in Librariile Humanitas si care prezinta povestea baietelului pacient Alex si dorinta lui de autonomie intr-o excursie cu colegii lui.