Guta este reprezentata de cresterea nivelului de acid uric si acumularea cristalelor acestuia. Depozitele de cristale de acid uric la nivelul articulatiilor cauzeaza inflamatia lor. Acest lucru are ca rezultat durerea, roseata, caldura si umflarea la nivelul articulatiilor.
In mod normal, acidul uric este intalnit in organism, fiind un rezultat al modului in care corpul metabolizeaza anumite proteine, denumite purine.
Care sunt cauzele si factorii de risc in artrita gutoasa?
Cauzele gutei si ale artritei gutoase sunt reprezentate de:
-
Factori genetici
-
Obezitate
-
Anumite medicamente (diuretice)
-
Boala cronica de rinichi (scaderea functiei rinichilor)
Factorii de risc pentru guta si artrita gutoasa includ:
-
Interventiile chirurgicale
-
Traumatismele
-
Deshidratarea
-
Aspirina (poate favoriza aparitia atacurilor de guta)
-
Tratamentul pentru unele tipuri de cancere
Artrita gutoasa afecteaza, in mod normal, o singura articulatie. Durerea este, de obicei, intensa si reflecta severitatea inflamatiei articulatiei. Articulatia afectata este sensibila la atingere, chiar daca, de exemplu, va acoperiti cu o patura.
De obicei, guta afecteaza articulatiile de la extremitati. Cel mai frecvent intalnita localizare este la nivelul degetului mare de la picior. Atunci cand atacul de guta are loc la acest nivel, se numeste podagra. Insa, guta poate afecta si piciorul, genunchiul, glezna, cotul, incheietura, mana sau orice alta articulatie a corpului. Atunci cand guta este mai severa sau are o durata lunga, pot fi afectate mai multe articulatii in acelasi timp.
Alt semn al gutei este reprezentat de prezenta tofilor gutosi. Acestia sunt noduli cu duritate crescuta, ce reprezinta depozitarea acidului uric sub piele. Tofii gutosi pot fi intalniti in mai multe parti ale corpului, insa mai frecvent la nivelul coatelor, cartilajului superior al urechii si la suprafata altor articulatii. Atunci cand acestia apar, semnifica faptul ca organismul este supraincarcat cu acid uric, acesta fiind prezent de mai multi ani. In acest caz, este necesar imediat tratament medicamentos.
Alt semn al prezentei depozitului de acid uric in organism este reprezentat de pietrele la rinichi.
Metode prin care puteti preveni atacurile de guta
Schimbarile stilului de viata, precum renuntarea la alimentele asociate cu guta (in special carnea si produsele din carne), sunt necesare pentru a tine guta sub control. Atunci cand apar atacurile de guta, este necesar tratament medicamentos. In plus, tratamentul vizeaza si existenta pietrelor la rinichi, afectarii articulare evidentiata prin radiografie, si a tofilor gutosi.
Atunci cand severitatea gutei este usoara si necomplicata, poate fi tinuta sub control si tratata prin schimbarea stilului de viata si a dietei. Insa, unele studii arata ca, indiferent de severitatea gutei, este necesar tratamentul medicamentos. Atunci cand atacurile de guta sunt frecvente, daca sunt evidentiate pietre la rinichi sau prezenta tofilor gutosi, sunt necesare anumite medicamente ce scad nivelul de acid uric din organism.
Este necesar sa faceti vizite medicale regulate, precum si sa va faceti analize periodic, in special dozarea nivelului de acid uric. Valoarea normala a acidului uric la barbati este mai mica de 7 mg/dl, iar la femei, mai mica de 5,7 mg/dl. Anumite medicamente pe care le luati pentru alte afectiuni pot influenta nivelul de acid uric. Discutati cu medicul pentru a stabili daca acestea sunt cauza sau daca este necesar sa instituiti tratament medicamentos pentru guta.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie