Osteoartrita apare atunci cand cartilajul de protectie al unei articulatii incepe sa se distruga si nu mai faciliteaza miscarile fine dintre oase, rezultand umflarea si durerea acesteia. Atunci cand aceasta problema apare la nivelul coloanei cervicale (la nivelul gatului), se numeste artrita gatului, ceea ce inseamna degenerarea articulatiilor de la nivelul coloanei cervicale.
Articulatiile mici de la nivelul coloanei cervicale favorizeaza flexibilitatea si miscarile de rotatie ale acesteia. Ele sunt incastrate intr-o capsula protectoare, iar in interiorul acesteia exista un lichid, denumit lichid sinovial, ce produce lubrifierea pentru realizarea miscarilor fine. Atunci cand cartilajul incepe sa se deterioreze, oasele incep sa se frece unele de altele, ceea ce favorizeaza cresterea excesiva a oaselor (osteofite). Aceasta frecare poate duce la aparitia inflamatiei si a durerii. Apoi, fragmentele de oase si cartilaje se pot rupe si incep sa pluteasca in lichidul sinovial din interiorul capsulei, ducand la accentuarea durerii si a disconfortului.
Care sunt cauzele artritei gatului?
Artrita cervicala apare mai frecvent odata cu inaintarea in varsta, insa exista si alti factori favorizanti, precum:
- Unele dovezi au sugerat ca osteoartrita este transmisa genetic, ceea ce inseamna ca unele persoane sunt predispuse la ruperea timpurie a cartilajului.
- Daca exista un traumatism la nivelul articulatiei, aceasta devine inflamata, iar cartilajul se poate rupe mai repede.
- Locul de munca. Anumite meserii, precum cele in care se suprasolicita coloana cervicala prin miscari repetitive sau prin ridicarea de greutati, adauga tensiune asupra acesteia si duce, in timp, la degradarea ei.
- Persoanele cu kilograme in plus tind sa dezvolte osteoartrita mai devreme, inclusiv la nivelul gatului. Greutatea excesiva pune presiune pe articulatii, accentuand si inflamatia.
Exista situatii in care artrita gatului se poate agrava, ingustandu-se spatiile canalului spinal. In consecinta, apare compresia unui nerv. In acest caz, simptomele mai severe includ tulburarile de mers sau coordonare, chiar lezarea permanenta a nervului, consecintele fiind ireversibile.
Simptomele artritei gatului
Acestea pot varia de la un disconfort mic pana la o durere severa ce influenteaza activitatile de zi cu zi. Durerea artritei gatului este caracterizata prin:
- Aparitia graduala, ce se poate agrava sau nu in timp
- Rigiditate si durere difuza, in special in stadiul incipient al bolii
- Agravare dimineata, apoi ameliorarea acesteia dupa ce incepeti sa va miscati
- Agravare la sfarsitul zilei
- Iradierea la nivelul umerilor sau intre acestia
- Aparitia unei sensibilitati la atingere si a durerilor de cap
- Intreruperea somnului noaptea
O persoana care sufera de artrita gatului poate experimenta toate aceste simptome sau doar cateva, ce pot progresa sau schimba in timp.
Durerea de cap, posibil simptom al unei coloane bolnave
Care este tratamentul artritei gatului?
Optiunile de tratament pentru artrita gatului depind de severitatea simptomelor si modul in care acestea interactioneaza cu activitatile zilnice. De cele mai multe ori, tratamentul nechirurgical este suficient pentru a tine sub control artrita cervicala. Iata care sunt acestea:
- Este importanta in special cand durerea este intensa. Indicat este sa limitati miscarile gatului pentru o perioada scurta de timp, pentru a ameliora inflamatia si durerea.
- Terapia cald/rece. Unele persoane prefera sa aplice comprese reci, in special dupa o activitate ce are consecinte dureroase, pentru a ameliora inflamatia. Pe de alta parte, unele persoane prefera caldura locala. Ambele metode pot fi de folos.
- Antiinflamatoarele pot reduce durerea si ameliora inflamatia din artrita.
- Exercitiile fizice. Activitatea fizica moderata este necesara pentru mentinerea sanatatii articulatiilor, iar pentru durerea din artrita cervicala exercitiile usoare, dar constante, pot reduce simptomele acestei afectiuni.
- Aceasta forma de terapie, impreuna cu kinetoterapia, pot face minuni pentru ameliorarea simptomelor din artrita cervicala.