Arterita temporala este o inflamatie a vaselor care transporta sangele catre creier. Vasele de sange situate la nivelul capului, cunoscute si sub numele de artere temporale, pot fi afectate de arterita temporala, ce determina simptome precum durerile de cap pe termen lung. Conditia apare, de obicei, dupa varsta de 50 de ani si afecteaza mai mult femeile.
Arterita temporala se mai numeste si arterita craniana, arterita cu celule gigante, cunoscuta in trecut sub numele de boala Horton. Desi nu se cunoaste cauza exacta a bolii, afectiunea este una autoimuna.
Simptomele arteritei temporale
Principalul simptom al arteritei temporale este durerea severa de cap. Aceasta poate fi insotita de oboseala si o stare de slabiciune generala, dureri la nivelul maxilarului, gatului, fetei, vedere incetosata. Arterita cu celule gigante este o inflamatie a endoteliului arterelor. In foarte multe cazuri de arterita temporala, inflamatia mucoasei vaselor de sange prezinta formarea unor leziuni mari, rezultate prin contopirea mai multor celule ale sistemului imunitar, un fel de globule albe.
Factori de risc
Cauzele dezvoltarii acestei afectiuni nu sunt pe deplin cunoscute. Printre factorii de risc se numara varsta (apare dupa 50 de ani), sexul (femeile sunt mai predispuse), zona geografica (persoanele din nordul Europei sunt mai afectate) si polimialgia reumatica. Polimialgia este o boala reumatologica inflamatorie ce duce la aparitia durerilor musculare (rigiditate la nivelul gatului, umerilor, soldurilor). Vasculitele sistemice reprezinta o serie de tulburari diferite, toate implicand aparitia inflamatiei si deteriorarea peretilor vaselor de sange, putand fi implicata in aparitia arteritei temporale.
Cum se trateaza arterita temporala
De obicei, se administreaza pe termen lung doze mari de corticosteroizi ce contribuie la prevenirea complicatiilor. Se recomanda intre 40 si 60 de miligrame pe cale orala, iar doza se reduce dupa un anumit numar de saptamani. Printre complicatiile arteritei temporale se numara chiar pierderea vederii. Aceasta complicatie poate sa apara daca vasculita afecteaza o artera care livreaza sange ochilor. Daca tratamentul se incepe inainte ca arterita sa afecteze vederea, riscul de orbire se reduce foarte putin.
O alta complicatie a arteritei temporale este anevrismul aortic. Acesta se formeaza in cazul unui vas de sange slabit si reprezinta dilatarea arterei sau a segmentului aortic fata de dimensiunea normala. In plus, exista si riscul formarii unui cheag de sange care sa obstructioneze fluxul sangvin, aspect ce duce la riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Medicalnewstoday.com