Mai mult, arta are o inalta capacitate de compensare, de eliberare si descarcare a tensiunii interioare.
Terapia prin arta utilizeaza creatia artistica (desen, pictura, sculptura, teatru, muzica si dans) ca mijloc de exprimare si transformare a sinelui, contribuind chiar la vindecarea fizica, emotionala si spirituala.
Terapia prin arta sporeste increderea in propria persoana
Terapia prin arta este o forma de terapie frecvent intalnita in alte tari, aflandu-se la granita dintre psihologie si arta. Este utilizata in special atunci cand diverse persoane prezinta dificultati de exprimare, mai ales in relatia cu copiii si/sau adolescentii. Acest tip de terapie ofera rezultate surprinzatoare in momentul in care persoana se confrunta cu probleme de adaptare, dificultati de invatare sau cu aspecte ce au la baza conflicte personale. Totodata, contribuie la cresterea increderii in sine.
Poate ameliora semnele afectiunilor gastrice, hepatice, pancreatice
Aceasta forma de terapie nu valorifica talentul si aptitudinile persoanei in cauza, ci dimpotriva. Orice linie, punct, pata de culoare, miscare, interpretare poate avea o semnificatie. Desi si-a facut simtita prezenta abia in 1930 in Anglia, apoi in SUA, terapia prin arta dateaza din Antichitate. De exemplu, Platon si Aristotel sugerau, in scop terapeutic, contemplarea operelor de arta. In China si Japonia se stia ca arta poate ajuta la insanatosirea unei persoane care suferea de o boala fizica sau psihica. In functie de afectiunea suferita, se recomanda o anume forma de arta. S-a observat ca aceasta terapie poate ajuta si la tratarea bolilor gastrice, hepatice sau pancreatice.
Terapia prin arta este un mijloc prin intermediul caruia se produce o eliberare a tensiunilor interioare, dar si o metoda de dezvoltare personala si spirituala.
Furia si frustrarea, exteriorizate prin diferite forme de arta
Agresivitatea, mai ales a copiilor si adolescentilor, se trateaza cu succes folosind terapia prin arta. Toata furia interioara si frustrarea sunt exteriorizate si asternute sub diferite forme, pe o coala de hartie, prin modelarea unei bucati de lut sau printr-o miscare. In aceasta forma de terapie conteaza mult mai mult procesul decat produsul final. Prin desen, pictura si sculptura reusim sa invatam sa ne distantam si sa privim lucrurile din afara, obiectiv, invatand astfel sa luam cele mai bune decizii.
Arta poate ajuta la (re)descoperirea sinelui
Fie ca alegem sa fim creatorii artei sau doar sa o „consumam”, pictura amelioreaza eficient o multime de afectiuni. Dansul (miscarea) reprezinta o forma de comunicare si ne ajuta sa interactionam mult mai bine cu ceilalti, sa devenim sociabili, mai ales daca nu suntem maestri ai cuvintelor. Teatrul/dramatizarea dezvaluie emotii ascunse, inlatura inhibitiile, ne confrunta cu propriile temeri si slabiciuni, ajutandu-ne sa aflam cine suntem cu adevarat, sa ne descoperim.
Terapia prin arta optimizeaza relatiile interpersonale
Terapia prin arta ajuta la eliminarea anxietatii, stresului, la perfectionarea unor deprinderi si abilitati, dezvoltarea unor strategii pentru rezolvarea problemelor, la optimizarea relatiilor interpersonale sau la eliberarea sentimentelor negative acumulate. De asemenea, stimuleaza dezvoltarea tuturor canalelor senzoriale, ajuta la deblocarea emotionala, dezvolta imaginatia, creativitatea si inteligenta emotionala.
Relaxeaza si reduce suferinta fizica sau psihica
Intr-o continua confruntare cu stresul cotidian, orice metoda de inlaturare a acestuia este mai mult decat binevenita. Terapia prin arta are meritul de a reduce stresul si de a relaxa, crescand nivelul de serotonina din creier. Totodata, alina durerea fizica si accelereaza vindecarea. Diminueaza furia, resentimentele si alte emotii negative. Este utilizata cu succes si in tratarea persoanelor marginalizate, ajutandu-le sa-si recastige increderea, si in tratamentul toxicomaniilor.
Terapia prin arta este o forma de tratament recunoscuta si de medicina, indicata tuturor categoriilor de varsta. Arta, sub orice forma, este responsabila de producerea unor sentimente de bucurie, emotie pozitiva, entuziasm, ne purifica sufletul si ne ajuta sa invatam sa iubim neconditionat.
Loredana Ionascu,
Psiholog clinician,