Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Arsuri solare. Cum le recunoaștem? Ce remedii funcționează cu adevărat

Ecaterina Lupaşcu; Surse: lifespan.org, betterhealth.vic.gov.au, webmd.com
18 iunie 2024
Share
Arsuri solare. Cum le recunoaștem? Ce remedii funcționează cu adevărat

Aţi experimentat vreodată senzația neplăcută a unei arsuri solare? Ei bine, este o experiență cu care mulți dintre noi ne-am confruntat. Pentru că, deși primim atât de multe avertismente, uneori, când ne bucurăm de zile însorite la plajă, în parc sau în grădină, uităm să fim atenți și petrecem mai mult timp afară decât ar trebui.

Dar este important să ținem cont că, deși soarele ne oferă vitamina D și un bronz frumos, expunerea neprotejată la razele ultraviolete (UV) poate provoca arsuri solare dureroase.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System Loţiune catifelată cu SPF 50+. Loţiunea emolientă uşor de aplicat, cu spectru larg de protecţie UVA – UVB şi proprietăţi antioxidante, previne apariţia arsurilor solare, a petelor şi iritaţiilor pielii.

Arsuri solare. Cum să știţi că aţi zăbovit prea mult afară

Dacă aţi petrecut o zi minunată în aer liber și în scurt timp pielea vă devine roșie și simțiţi că arde sau este fierbinte la atingere, e clar că v-aţi expus prea mult la soare. Pielea roșie, senzația de arsură și disconfortul sunt primele simptome ale unei arsuri solare. În cazurile mai grave, pot apărea umflături sau bășici pe piele, semn că arsurile solare sunt mai severe.

După câteva zile, pielea afectată de arsuri solare poate deveni dureroasă și poate începe să se decojească.

Arsuri solare. Efectele din profunzimea pielii

Aceasta este explicația simplă din spatele unei arsuri solare și efectele ei la suprafață. Dar, sub piele, lucrurile se complică puțin. Lumina ultravioletă poate avea efecte profunde asupra pielii, chiar și atunci când nu observați imediat consecințele.

Expunerea repetată la soare poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii, manifestată prin apariția ridurilor, petelor de vârstă și pierderea elasticității. Radiațiile UV pot penetra în straturile pielii și pot declanșa procese inflamatorii.

În plus, expunerea excesivă la razele UV poate deteriora ADN-ul. Iar deteriorarea ADN-ului crește riscul de dezvoltare a cancerului de piele. Melanomul, în special, este o formă agresivă de cancer de piele care poate apărea din cauza expunerii excesive la soare.

Să înțelegem, așadar, că arsurile solare nu sunt doar o problemă superficială a pielii. Ele pot avea consecințe grave pe termen lung și pot crește riscul de complicații serioase. De aceea, protejarea pielii împotriva razelor UV este primul pas pe care trebuie să-l avem în vedere pentru a evita apariția de arsuri solare și pentru a menține sănătatea pielii.

Factorii care influențează apariția unei arsuri solare

Tipul de piele, intensitatea soarelui (momentul din zi în care vă expuneţi) și durata expunerii sunt cei mai importanți trei factori ce pot influența apariția unei arsuri solare.

De exemplu, persoanele cu pielea mai deschisă la culoare, sunt cele mai predispuse să facă rapid și ușor arsuri solare. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare, care au mai mult pigment, sunt mai rezistente la arsuri solare, dar nu sunt imune.

Apoi, cu cât intensitatea razelor UV este mai mare, cu atât riscul de arsuri solare este crescut. Orele de vârf ale zilei, între 10:00 și 16:00, sunt de obicei cele mai periculoase în ceea ce privește expunerea la soare. Riscul de arsuri solare crește cu cât staţi mai mult timp expus la soare. Însă chiar și expunerea scurtă în timpul orelor de vârf poate cauza arsuri solare.

arsuri solare, expunerea la soare, SPF,

Cum vă protejaţi de arsuri solare

Pentru a evita arsurile solare, trebuie să fiți atenți la ora la care vă expuneți la soare. Evitați perioada de vârf, iar dacă nu aveți încotro, căutați cât mai mult zonele umbrite. Purtați îmbrăcăminte potrivită.

Dacă vă place să vă bronzați, aveți răbdare! Nu vă expuneți excesiv! Bronzul sănătos se obține treptat! Nu uitați însă, bronzul în sine este o reacție a pielii la expunerea la radiațiile UV și este un semn de daună.

Folosiți creme de protecție solară! În funcție de valoarea FPS-ului, crema poate oferi o protecție mai mare sau mai mică. Este important să acoperiți generos toate zonele expuse ale pielii. Medicii recomandă cremele cu un FPS (factor de protecție solară) de cel puțin 30. Crema trebuie folosită chiar și în zilele înnorate, deoarece razele UV pot pătrunde în nori și pot cauza arsuri solare.

Dacă purtați machiaj, aplicați mai întâi protecție solară și apoi aplicați fondul de ten. Fondul de ten în sine nu oferă protecție solară adecvată împotriva arsurilor solare. De aceea, este important să aplicați o cremă de protecție solară cu spectru larg înainte de machiaj.

Ce trebuie să faceţi în caz de arsuri solare

Dacă nu v-ați protejat suficient de bine de razele soarelui și aveţi pielea roșie, există câteva remedii simple pe care le puteți încerca pentru a calma disconfortul și a accelera vindecarea după o arsură solară.

În primul rând, aplicați comprese reci pe zona afectată pentru a reduce inflamația și a calma senzația de usturime. Evitați însă aplicarea directă a gheții pe piele, deoarece poate agrava arsura solară. Folosiți creme cu aloe vera de mai multe ori pe zi pe zona afectată de arsuri solare. Aloe vera are proprietăți calmante și antiinflamatoare care pot ajuta la reducerea roșeții și a disconfortului cauzate de arsuri solare. Puteți folosi și alte creme hidratante. Este recomandat să fie creme fără parfum, non-grase și fără alcool, deoarece acestea pot irita pielea.

Consumați multe lichide pentru a vă menține hidratarea. Arsurile solare pot deshidrata organismul, așa că este important să beți apă. Totuși, dacă disconfortul sau durerea persistă, luați medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). În cazul în care arsura solară este severă, însoțită de bășici mari, febră sau senzație puternică de disconfort, este recomandat să consultați un medic.

arsuri solare, expunerea la soare,

Arsuri solare. Cremele solare și cremele după plajă

Protejarea pielii în timpul expunerii la soare este cea mai importantă metodă de a împiedica producerea de arsuri solare.

Cremele solare se aplică cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare și oferă protecție împotriva radiațiilor UV, ajutând astfel la prevenirea arsurilor solare. Acestea protejează pielea și oferă o barieră împotriva efectelor dăunătoare ale razelor solare.

După expunerea la soare, aplicaţi produse destinate folosirii „după plajă” (after sun). Acestea sunt concepute pentru a calma, hidrata și repara pielea după expunerea la soare. În cazul unor arsuri solare ușoare, acestea pot oferi o senzație reconfortantă.

Cremele după plajă/after sun pot conține ingrediente precum aloe vera, vitamina E cu proprietăți antioxidante și reparatoare, sau extracte botanice de mușețel, lavandă sau gălbenele, care pot calma și hidrata pielea iritată. Alegerea unei creme after sun potrivite poate ajuta la refacerea pielii afectate de arsuri solare și la menținerea sănătății acesteia după expunerea la soare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System – Spray răcoritor după plajă. Este o emulsie fin nebulizată, cu o textură uşoară şi absorbţie rapidă, care hidratează şi calmează pielea supusă stresului oxidativ cauzat de radiaţiile ultraviolete.

Alte plante benefice în tratarea arsurilor solare

Lavandă

Uleiul de lavandă are proprietăți antiinflamatoare și calmante. Se poate aplica diluat pe piele sau se poate adăuga într-un spray cu apă pentru a calma pielea arsă de soare.

Mușețel

Ceaiul de mușețel are proprietăți antiinflamatoare. Se poate aplica sub formă de comprese reci sau se poate adăuga în apa de baie.

Menta

Frunzele de mentă pot oferi o senzație răcoritoare și calmantă pielii după arsuri solare. Puteți face un ceai de mentă și apoi să-l aplicați pe piele sau să-l puneți într-un spray.

Coacăze negre

Frunzele de coacăze negre au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la calmarea arsurilor solare. Se pot aplica sub formă de comprese reci.

Gălbenele (calendula)

Gălbenelele au proprietăți vindecătoare și antiinflamatoare și pot fi utile în tratarea arsurilor solare. Puteți folosi un unguent sau cremă de gălbenele pe zona afectată.

Arsurile solare. Sfaturi pentru gestionarea descuamării pielii

Dacă pielea a fost afectată de arsuri solare, este important să acționați cu grijă pentru a gestiona momentul următor disconfortului inițial – descuamarea.

Nu există nicio cremă sau loțiune care să prevină descuamarea pielii arse de soare. Este important să nu smulgeți pielea, să nu forțați îndepărtarea ei, pentru că riscați să afectați pielea sănătoasă de dedesubt. Lăsați pielea moartă să se desprindă singură. Doar aplicați o cremă antiseptică pe pielea nou expusă pentru a reduce riscul de infecție și pentru a ajuta la vindecare. Acordați pielii timpul necesar pentru a se reface după arsuri solare.

Foto: Shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.