Ficatul este un organ important pentru organism, unul din principalele sale roluri fiind cel detoxifiant. Are rol de filtru, secreta bila, cu rol in emulsionarea grasimilor. Neutralizeaza, inactiveaza si elimina toxinele exo- si endogene, avand un rol important si in potentarea imunitatii.
De aceea, este foarte important sa avem un stil de viata sanatos – alimentatie naturala si corecta, respectarea orelor de odihna, evitarea substantelor hepatotoxice (poluanti, medicamente, alcool, fum de tigara etc.). Toate acestea permit ficatului sa functioneze la parametri normali. Un ficat obosit, suprasolicitat emite semnale de alarma ce trebuie interpretate corect si tratate corespunzator: stare de astenie ce nu cedeaza la repaus, scaderea poftei de mancare, greturi, stari de voma, dureri in hipocondrul drept, ameteli, dureri de cap, tulburari de digestie, eruptii cutanate, fragilitate capilara. Exista o serie de plante care ajuta la detoxifierea hepatica, insa vom prezenta beneficiile armurariului si anghinarei.
· Armurariul
Are un efect marcant de detoxifiere la nivel hepatic si sangvin, protejeaza hepatocitul de actiunea toxinelor, stimuleaza secretia de bila, favorizeaza digestia, ajuta la reglarea nivelului de colesterol sangvin. Totodata, are actiune antioxidanta si de stimulare a capacitatii de regenerare a celulelor hepatice. Ajuta la inlaturarea senzatiei de oboseala, de suprasolicitare si creste tonusul psihic. Studiile recente demonstreaza ca armurariul are si efecte anticancerigene puternice. Aceasta actiune se datoreaza compozitiei complexe, in primul rand silimarinei extrase din seminte.
Se foloseste sub forma de pulbere, ceai, comprimate
- Pulbere, o lingurita rasa, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, care se tine sub limba aproximativ 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.
- Infuzie combinata, calda cu rece, ajutand astfel la conservarea principiilor active. 1-2 lingurite de pulbere de seminte de armurariu se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana cu apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa, 20 de minute, dupa care se lasa la racit. Se combina cele doua extracte si se bea acest preparat cu un sfert de ora inainte de masa, 2-3 cani pe zi.
- Ulei extravirgin din seminte de armurariu, 1-2 linguri pe zi.
- Comprimate ce contin asocieri de mai multe substante, ce actioneaza la nivelul diferitelor etape de detoxifiere hepatica: armurariu, ghimbir, papadie, N-Acetil-Cisteina, L-glutation, acid alfa-lipoic, vitamina C, seleniu.
Armurariul se administreaza cu precautie persoanelor cu tromboflebita, hipertensiune arteriala, femeilor insarcinate.
· Anghinarea
Are efect coleretic-colagog (stimuleaza secretia si excretia de bila), stimuleaza si imbunatateste digestia, protejeaza celulele ficatului. Are si actiune diuretica, depurativa, purificatoare sangvina. Intensifica excretia colesterolului prin bila si ajuta la normalizarea valorilor colesterolului si trigliceridelor sangvine.
Se administreaza sub forma de ceai, tinctura, comprimate
- Ceai – infuzie simpla sau combinata, 2 cani/zi. Prima, inainte de micul dejun, dupa care se recomanda repaus in pozitia culcat pe partea dreapta timp de aproximativ 30 de minute. A doua, inainte de masa de pranz si de seara.
- Tinctura (20-30 picaturi de 3 ori/zi), in 200 ml apa sau ceai, inainte de masa.
- Comprimate ce contin pulbere si extract de anghinare (aproape 500 mg/zi). Se fac cure de 20-30 zile, urmate de o perioada de pauza.
Contraindicatii: afectiuni acute hepato-biliare si renale, femeilor insarcinate si celor care alapteaza.
Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie