Aţipiţi la televizor imediat ce vă asezaţi în fotoliu sau când aşteptaţi să intraţi la medic? Vă vine somnul când sunteţi la volan sau, mai grav, deja aţi adormit? Sforăiţi foarte puternic? Partenerul sau partenera dumneavoastră a observat că vi se opreşte respiraţia în timpul somnului? Dacă răspundeţi cu „da” la cel puţin o întrebare, puteţi suferi de o tulburare a respiraţiei în timpul somnului numită apnee. Consultaţi un medic specialist pneumolog care vă poate pune diagnosticul şi care vă poate oferi un tratament corespunzător.
Apneea în somn reprezintă o scădere sau oprire a respiraţiei în timpul somnului care determină o diminuare a cantităţii de oxigen inspirate şi în acelasi timp treziri repetate. Aceste manifestări sunt responsabile de fragmentarea somnului care devine astfel neodihnitor. Aşa se explică somnolenţa în timpul zilei, mai ales în momentele de scădere a atenţiei.
Apnee în somn. Tablou clinic
Apneea centrală în somn este determinată de anomalii de funcţionare a centrului nervos respirator şi se manifestă prin oprirea temporară a respiraţiei în timpul somnului fără efort respirator vizibil. Acest tip de apnee este de obicei asociată unor boli neurologice sau cardiovasculare. Apneea obstructivă în somn este determinată de obstrucţia temporară a fluxului de aer, de obicei la nivelul faringelui. Pacientul „luptă” pentru a respira, ceea ce determină trezirea şi fragmentarea somnului. De asemenea, obezitatea, hipotiroidismul şi afecţiunile rinosinusale cronice favorizează apariţia acestei afecţiuni.
Apnee obstructivă – semne, simptome
Manifestările apneei în somn depind de severitatea bolii, care, la rândul ei, este dependentă de numărul de episoade de apnee pe oră de somn şi de severitatea acestoră.
Manifestările sunt de două tipuri:
În timpul somnului determină treziri repetate, complete sau parţiale, uneori însoţite de senzaţia de panică. În acelaşi timp, partenerul sau partenera pacientului poate observa episoadele de oprire a respiraţiei sau sforăitul puternic sau neregulat.
În timpul zilei, pacientul acuză somnolenţă excesivă, care se poate exprima în orice moment, inclusiv în timpul şofatului, apneea în somn fiind una dintre cauzele importante de accidente rutiere prin adormirea la volan. Lipsa de concentrare şi scăderea performanţelor intelectuale sunt alte consecinţe neplăcute ale acestei boli.
Apneea obstructivă în somn favorizează apariţia sau agravarea hipertensiunii arteriale, a insuficienţei cardiace şi a bolii cardiace ischemice. În acelasi timp se asociază frecvent cu bronhopneumopatia obstructivă cronică, agravând evoluţia acesteia.
Adresaţi-vă medicului!
Diagnosticul de apnee în somn se poate realiza cu ajutorul unor înregistrari efectuate în timpul somnului asupra respiraţiei, activităţii cordului şi a sistemului nervos cu ajutorul unor dispozitive speciale. Polisomnografia este investigaţia completă care se practică în laboratorul de somnologie şi realizează diagnosticul de precizie al tulburărilor respiratorii ce apar în timpul somnului. În plus, există o serie de somnografe portabile care pot fi folosite la domiciliul pacientului după ce au fost montate în laboratorul de somnologie, urmând ca pacientul să revina ulterior cu înregistrarile efectuate. Indiferent de metoda folosită, citirea şi interpretarea înregistrarilor trebuie efectuată de un pneumolog specialist în medicina somnului care va face şi prescripţia terapeutică adecvată.
Apnee în somn – conduita terapeutică
Primele măsuri se adresează condiţiilor care predispun la apariţia acestei boli dacă acestea sunt prezente:
- scădere ponderală la persoanele care au nevoie;
- tratamentul hipotiroidismului;
- tratamentul medical sau chirurgical al afecţiunilor rinosinusale asociate.
Măsuri simple, cum ar fi evitarea somnului pe spate, a meselor abundente şi a alcoolului seara, pot fi de asemenea utile.
În formele severe de apnee obstructivă în somn, care nu sunt ameliorate de măsurile simple descrise mai sus, este indicat tratamentul cu presiune pozitivă continuă aplicat cu ajutorul unui aparat de ventilaţie şi a unei măşti care se fixează strâns pe faţa pacientului în timpul somnului. Folosirea acestui aparat creează o presiune pozitivă continuă la nivelul faringelui, ceea ce impiedică obstrucţia. Astfel, se menţine oxigenarea corectă şi se evită trezirile repetate. Totodată, prin aceasta metodă, se ameliorează sau chiar dispare somnolenţa diurnă, precum şi consecinţele neplăcute asupra capacităţii de concentrare şi randamentului intelectual.
Retineţi!
Apneea obstructivă în somn este o boală frecventă, cu consecinţe uneori foarte grave, inclusiv risc de accidente rutiere prin adormirea la volan. Apneea în simn poate fi diagnosticată de către medicul pneumolog cu ajutorul unor înregistrări efectuate în timpul somnului care precizează şi severitatea bolii. Se recomandă tratamentul cu presiune pozitivă continuă cu ajutorul unor aparate de ventilaţie, prin care se previn episoadele de apnee, conducând chiar la dispariţia manifestărilor bolii.