Revista care te menține sănătos

Știri

Apneea in somn, efect periculos al bufeurilor

28 noiembrie 2017
Share
Apneea in somn, efect periculos al bufeurilor

O descoperire ingrijoratoare a oamenilor de stiinta anunta ca menopauza poate duce la o conditie grava, apneea in somn. Considerate pana acum doar simptome ale menopauzei, aparute in urma scaderilor de estrogen, bufeurile (valurile de caldura) si transpiratiile nocturne pot insa afecta mult mai serios sanatatea.

Conform unui studiu recent al Societatii Nord Americane pentru Menopauza, femeile care au bufeuri si transpiratii nocturne au o probabilitate mult mai mare de a face apnee in somn, conditie recunoscuta prin pauzele ce apar in respiratie. Cercetatorii sunt alarmati de faptul ca un numar foarte mare de femei ar putea avea apnee in somn, dar nu au fost diagnosticate si nu urmeaza niciun tratament.

Apneea in somn este in stransa legatura cu bolile mortale

Din cauza lipsei de informare, foarte multe femei nu realizeaza ca apneea in somn este in stransa legatura cu bolile coronariene, cu accidentul vascular cerebral sau cu hipertensiunea arteriala.

Sfatul specialistilor este ca doamnele sa se prezinte regulat la medic in momentele in care observa valurile de caldura si transpiratiile nocturne, specifice menopauzei. „De ani de zile femeilor li s-a spus ca trebuie sa treaca prin aceste bufeuri, ca sunt iritante, dar inofensive. Dar in acele momente se petrec foarte multe schimbari in organism si trebuie sa constientizam acest lucru!”, sustine prof. dr. Lila Nachtigall, NYU Langone Medical Center (SUA).

Practic, in timpul unui episod de bufeu apare o scadere a fluxului sangvin nu doar in creier, ci si in restul corpului. Chiar daca bufeurile dureaza doar cateva minute, efectele asupra corpului pot fi dramatice, printre riscuri aflandu-se cresterea tensiunii arteriale si bolile inimii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.