Recunoscuta inca din timpul Romei Antice pentru proprietatile sale terapeutice (baile termale romane), apa termala provine din izvoare naturale geotermale, situate in special in regiunile vulcanice, unde magma se afla aproape de suprafata pamantului.
Temperatura acestor ape depaseste de obicei 20°C, iar compozitia este diferita, in functie de regiunea din care provine si de tipul sursei. In cursul pasajului prin diversele straturi geologice, apa se imbogateste cu variate elemente si minerale, care depind de componenta rocilor de vecinatate.
In ce consta secretul apelor termale?
Compozitia chimica specifica fiecarui izvor determina calitatile apei termale, fie ca vorbim de concentratii reduse de saruri minerale, in special calciu si magneziu, fie de continutul variabil in oligoelemente de tipul seleniu, zinc, mangan, cupru, siliciu. Importante pentru organism sunt si pH-ul aproape neutru, puritatea bacteriologica, absenta clorului si a proprietatilor organoleptice (gust, miros).
Folosite ca adjuvant in tratarea diferitelor afectiuni ale pielii
Confruntarea tot mai frecventa cu poluarea, cresterea alarmanta a incidentei afectiunilor care au componenta alergica, prezenta dermatitelor de contact provocate de diferite produse cosmetice au determinat industria de profil sa gaseasca o solutie pentru indepartarea acestor efecte. Astfel, utilizarea apelor termale a devenit tot mai raspandita, fie in compozitia produselor dermatocosmetice de ingrijire zilnica a pielii (curatare, hidratare), fie ca etapa a procesului terapeutic in afectiuni de tipul arsura solara, dermatita de contact, dermatita atopica, dermatita seboreica, xeroza cutanata (uscarea excesiva a pielii), urticarii de diverse cauze si pruritul asociat acestora. De asemenea, este de folosita dupa proceduri estetice iritante la nivel cutanat, de tipul skin resurfacing cu laser sau peeling chimic, postepilare, introducerea in ingrijirea tenului sensibil, in cazul pacientilor cu acnee sau rozacee.
Apele termale intra in compozitia produselor dermatocosmetice de ingrijire zilnica a pielii, dar sunt folosite si ca etapa a procesului terapeutic in anumite afectiuni dermatologice (dermatite, urticarii, acnee, rozacee).
Folosita sub forma de spray-uri sau in componenta unei crème hidratante, apa termala isi depoziteaza ingredientele atat la nivelul stratului cornos (superficial) al epidermului, cat si in profunzime, la nivelul dermului, asigurand echilibrul de care pielea iritata are nevoie. Totodata, ajuta la consolidarea barierei hidrolipidice.
Proprietati: antioxidante, astringente, antiseptice, antiinflamatoare
Secretul consta in elementele componente si in concentratia lor, sarurile minerale de tip calciu si magneziu avand efecte antiinflamator, astringent si reducand eritemul de la nivelul pielii. Cuprul este un bun antiseptic, zincul este extrem de util la pacientii cu acnee (actiune cicatrizanta), manganul prezinta proprietati antioxidante, alaturi de seleniu, iar siliciul intervine in procesele imunologice cutanate. Mineralele si oligoelementele controleaza la nivel cutanat echilibrul enzimatic si metabolismul celular.
Apa termala, folosita cu succes in astm, afectiuni articulare si cardiace
Confirmarea calitatilor apei termale a venit in urma unor studii indelungate si complexe, pe variate patologii si tipuri de piele. Lista de beneficii este extrem de bine documentata si justificata, referindu-ne la proprietatile calmante, antiinflamatoare, hidratante, cicatrizante si la stimularea celulara sau absenta reactiilor alergice cutanate. Apa termala pura nu este folosita insa numai in industria cosmetica. Statiunile cu apa termala sunt frecventate de persoane cu diverse afectiuni, de la cele ale aparatului cardiovascular, afectiuni articulare (balneologie) pana la cele respiratorii, in special avand componenta alergica (rinita, astm).
Dr. Oana Octavia Spanu,
Medic specialist dermatologie-venerologie,
Centrul Medical Anais,
021/222.17.82