Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Aparitia primilor dintisori, emotii si neplaceri

16 ianuarie 2007
Share

Aparitia primilor dinti, asa numitii „dinti de lapte” reprezinta un eveniment care emotioneaza in special parintii, provocandu-i insa sugarului unele neplaceri, acesta avand nevoie de tandrete si ingrijire.

Primii dinti, desi se formeaza devreme in timpul sarcinii, crescand constant inca de la nastere, vor incepe sa strapunga gingia cand micutul are intre 4 si 12 luni, cel mai frecvent primul dinte aparand in jur de 7 luni.
Dintii de lapte sunt la fel de importanti ca si dintii permanenti, avand un rol important in masticatie si vorbire. Dezvoltarea armonioasa a acestora asigura formarea corecta a maxilarelor.

Cei doi dinti centrali de jos (incisivii centrali) apar primii, urmeaza cei doi dinti centrali de pe maxilarul de sus, apoi cei de pe margini pana in spatele gingiei. Pana la varsta de 3 ani, copilul ar trebui sa aiba toti cei 20 de dintisori de lapte. Incisivii sunt dinti de taiere si retezare, iar molarii posteriori sunt dinti de zdrobire.

Intre 6 si 8 ani, dintii de lapte incep sa cada fiind impinsi afara de dintii permanenti care le vor lua locul. Inlocuirea dureaza mai mult timp, setul de 32 de dinti fiind complet abia peste cativa ani.
Dezvoltarea dintilor este ereditara: daca parintilor le-au iesit dintii repede este foarte probabil ca si micutului sa i se intample la fel.

Simptomele aparitiei primilor dinti

Primele simptome (mancarime sau durere) se pot manifesta chiar cu o luna sau doua inainte de aparitia primilor dintisori. Apoi apar:
o oarecare stare de iritabilitate si neliniste in timpul somnului; lipsa poftei de mancare si schimbari in programul de alimentatie; tendinta de a baga inconstient mana sau diferite obiecte in gura, nevoia de a musca; salivatia abundenta cauzata de senzatia de discomfort, de durere; gingiile pot fi tari, inflamate si iritate; poate aparea si o stare subfebrila (pana la 38 grade C); de asemnea, pot aparea tulburari digestive (diaree si varsaturi) ca o consecinta a nervozitatii si schimbarilor din organismul copilului.
Uneori aceste simptome digestive pot fi independente, semnificand de fapt anumite stari patologice. De aceea, este bine sa cereti sfatul medicului atunci cand aparitia primilor dinti este insotita si de astfel de manifestari.

Sfaturi pentru ameliorarea discomfortului

Pentru a ameliora discomfortul cauzat de aparitia dintisorilor, dati copilului sa rontaie ceva relativ tare cum ar fi:
inele speciale pentru muscat, bine racite la frigider; coaja de paine sau morcov, dar sub supraveghere pentru a evita inecarea; mancarea rece ii poate oferi, de asemenea, putina alinare, insa nu este recomandata expunerea copilului la frig; frecati usor gingiile copilului cu un gel special pentru eruptia dentara; daca durerile par intense se poate administra o doza de analezice si antiinflamatoare (Paracetamol, respectiv Ibuprofen) in doza recomandata pentru varsta lui.

Cum avem grija de dintii copilului?

Curatati gurita sugarului, atat dintii, cat si gingiile, de 2-3 ori pe zi cu un tifon sau panza umeda pentru a proteja de microbi. Dupa primul an de viata, pentru prevenirea cariilor, deosebit de important este periajul dintilor, atat pe suprafata interna, cat si pe cea externa.

Nu este indicat sa lasati copilul sa doarma cu biberonul, resturile de lapte sau suc ramase peste noapte duc la apritia cariilor. De asemenea, nu folositi niciodata suzete inmuiate in miere sau zahar si nu indulciti mancarea, mai ales lichidele pe care le dati sugarului.

Limitati cat mai mult gustarile dulci intre mese, in special cele de tipul caramelelor si sucurile de fructe.

Atentie! Inainte de a administra copilului suplimente de fluor, cereti sfatul medicului deoarece excesul poate determina defecte chiar la dintii permanenti.

Intertitlu: Alimentatie corespunzatoare, dinti sanatosi

Alimentatia are un rol deosebit in dezvoltarea dintilor sanatosi, de aceea, se recomanda cat mai multe proteine, vitamine si minerale. Doua ingrediente sunt absolut necesare pentru a asigura dezvoltarea dintilor si oaselor de buna calitate: calciu si vitamina D. Fluorul intareste dintii, insa admistrarea sub varsta de 2 ani se recomanda numai in zonele unde apa este saraca in acest element.

Dr. Silvia Ionescu
Medic neonatolog
[email protected]

Pe aceeaşi temă mai poţi viziona următorul clip despre APARIŢIA DINŢILOR pe canalul TV Online SensoTV, in categoria Sănătate:

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.