Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Aparatul dentar dupa varsta de 20 de ani

11 aprilie 2013
Share

Aparatul dentar a aparut in medicina dentara in jurul anului 1819. Dentistii de la acea vreme au inceput sa fie preocupati de indreptarea dintilor si pozitionarea corecta a acestora pe arcada, si asa a aparut si s-a dezvoltat stiinta care se numeste ortodontie.

Astazi, ortodontia reprezinta o specializare ca atare in medicina dentara si medicii stomatologi care proiecteaza aparatele dentare se numesc ortodonti.

Problemele de natura ortodontica se pot manifesta incepand cu dentitia temporara si continuand chiar dupa 30 de ani. Nu exista o regula. Fiecare persoana are o dantura, o dezvoltare si o „genetica a danturii” personalizata. Din pacate, nu foarte multi parinti observa sau dau importanta cuvenita acestor manifestari in perioada copilariei si lasa timpul sa treaca pana in momentul in care apar probleme de functionalitate sau pana cand sesizeaza copilul si reclama anumite complexe de ordin estetic, fizionomic in special. Atunci trebuie sa mearga la medicul specialist. Sunt multe cazuri in care aceste situatii apar dupa varsta majoratului, din pacate, si pacientul se hotaraste sa mearga la ortodont, sa-i puna aparat dentar pentru a putea scapa de stresul psihologic care, de multe ori, poate crea complexe majore. Putem vorbi atunci de aparatul dentar dupa varsta de 20 de ani.

Uneori, astfel de probleme nu sunt usor de rezolvat. In general, orice tratament ortodontic ce presupune utilizarea unui aparat dentar mobil sau fix actioneaza pe baza reactivitatii osoase, tinand cont de proprietatile tesutului osos ce suporta remodelari in functie de fortele care actioneaza asupra structurii sale. Modificarile in bine produse de un aparat dentar sunt ireversibile daca, ulterior, nu apar forte care sa determine reveniri ale dintilor in pozitia initiala, dar in majoritatea cazurilor se aplica tratamente adjuvante ce asigura reusita tratamentului ortodontic.

 

Rezultatele aparatului dentar, vizibile inca din prima luna

Diferenta intre un tratament ortodontic aplicat la varste mici (7, 8, 9 ani) si un aparat dentar aplicat dupa 20 de ani o reprezinta durata tratamentului. Este firesc ca la copii, unde tesutul osos este mai moale, mai flexibil, fortele sa isi produca efectele mai rapid asupra indreptarii dintilor pe arcada. In prezent, aparatele dentare sunt in multe situatii privite ca un altfel de „accesoriu”. Cand porti aparat dupa 20 de ani, rezultatele te motiveaza mult mai mult, fiind vizibile inca din prima luna, ceea ce-ti da incredere in tratamentul ortodontic.

Sunt situatii cand, in primele zile de purtat aparatul, pot aparea senzatii de disconfort, jena, stare de iritabilitate, nervozitate sau usoare dureri, insa este absolut normal. Vorbim aici de perioada de adaptare a suportului osos al dintilor, dar aceste fenomene se intampla doar in primele 2-3 zile, dupa care dispar usor. Durerea poate fi indepartata prin clatiri repetate cu o solutie de apa calda si bicarbonat sau sare. Daca durerea persista, un calmant sau un antiinflamator va rezolva situatia.

Aparatul dentar poate sa „incurce” la inceput in fonatie sau masticatie, insa la fel, este vorba de adaptare si obisnuinta. Pentru a diminua eventualele iritatii ce pot aparea la inceput, puteti folosi ceara ortodontica ce va fi pusa pe aparat. Pe toata durata tratamentului, mobilizarea dintilor este ceva normal, asadar nu trebuie sa-ti faci motive de ingrijorare. Este foarte important sa aveti o igiena orala corecta. Se impune periaj dupa fiecare masa, utilizarea apei de gura de doua ori pe zi. De asemenea, puteti folosi ata dentara si periutele interdentare pentru a preveni cariile. Un tratament ortodontic corect poate dura pana la 2 ani, in functie de caz.

 

Cum va dati seama ca aveti nevoie de aparat dentar?

Semnele care indica nevoia unui control de specialitate si, implicit, necesitatea aplicarii unui aparat dentar sunt:

  • Dintii „inghesuiti”, strambi, in afara axului normal, inclusi (nu apar pe arcade dupa varsta de eruptie);
  • Probleme in masticatie;
  • Zgomote sau dureri in articulatia temporo-mandibulara;
  • Dinti superiori care ies in afara sau sunt spatiati;
  • Dintii superiori din grupul frontal pozitionati in spatele celor inferiori;
  • Maxilare disproportionate in raport cu restul fetei;
  • Dinti ce nu se intalnesc (cu spatieri);
  • Dinti frontali superiori ce nu intra in contact cu cei de jos in muscatura;
  • Muscarea frecventa a mucoasei obrazului;
  • Barbie prea in spate sau prea in fata;
  • Spatii mari intre dinti.

Tineti cont de faptul ca dintii strambi se pot distruge si caria lejer, fiindca nu se pot igieniza corect, iar gingiile sunt afectate in aceeasi masura. Malocluzia provoaca o masticatie defectuoasa si afecteaza astfel digestia, indirect sanatatea si determina dificultati in exprimare. Netratate, malocluzia si dintii strambi produc suferinte ale articulatiei temporo-mandibulare si parodontopatii.

De retinut ca in perioada in care purtati aparatul dentar trebuie sa evitati alimentele de tipul: covrigi uscati, biscuiti tari, popcorn, fulgi de gheata in bauturi racoritoare, caramel, nuga, guma de mestecat, nuci, alune, migdale, bomboane, anumite fructe sau legume (mere sau pere verzi, cocos, porumb fiert, morcovi, ridichi) si alte alimente sau ticuri cu obiecte (pixuri, creioane) ce ar putea destabiliza sau deteriora aparatul dentar.

 

Dr. Realini Lupsa

Medic stomatolog

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.