Apa are o importanta deosebita pentru existenta vietii pe Pamant. Putem afirma ca pe planeta noastra nu exista organism care poate sa supravietuiasca in lipsa apei.
In organismele vii apa indeplineste functii multiple, de la dizolvarea si absorbtia diverselor elemente nutritive, la transportul si eliminarea produsilor nocivi sau rezultati din metabolism. In aceeasi masura, apa este implicata in formarea atmosferei, precum si in alcatuirea marii majoritati a mineralelor si rocilor.
Poluarea, o problema la scara mondiala
Contaminarea apelor cu diverse substante poluante reprezinta o problema care se manifesta in prezent la scara mondiala. Criza apei potabile se simte si afecteaza atat tarile puternic industrializate, cat si (mai ales) tarile subdezvoltate, cu un climat arid, unde productia agricola si zootehnica este limitata datorita lipsei apei. Circuitul apei de la sursa pana la folosinta (casnica sau industriala) poate ingloba si transporta numeroase reziduuri rezultate din activitatea omului, care modifica si altereaza ingrijorator calitatile initiale ale apei. Poluantii deversati contribuie, de asemenea, in mare masura, la reducerea cantitatii de oxigen din apa, acest fapt reprezentand pentru majoritatea organismelor vii un factor negativ in dezvoltarea lor.
Apa de la robinet – riscuri si solutii
In cazul apelor pentru uzul casnic, daca apa sta prea mult in interioriul tevii, cum se intampla in general in cursul noptii, metalele, dar si mineralele toxice provenite de la tevi si robineti, au sanse mari sa contamineze apa. Riscul este cu atat mai mare cu cat elementele din plumb sunt inca prezente in componenta instalatiilor de apa din casa dumneavoastra. In acest caz, cand doriti sa folositi aceasta apa „statuta” este recomandat sa o lasati sa curga aproximativ un minut inainte de a o bea sau folosi pentru gatit.
Chiar daca apa mentionata nu a stat prea mult in interiorul tevii, schimbarea rapida de presiune datorata deschiderii robinetului poate determina ca elementele poluante de pe teava sa se desprinda si sa se infiltreze in apa. In aceste conditii, cand folositi apa de la robinet pentru gatit sau baut, aveti grija ca de fiecare data sa deschideti robinetul in mod gradual si apoi sa asteptati aproximativ douazeci de secunde pana sa o folositi. Un alt risc la adresa sanatatii o reprezinta clorul. Aceasta substanta introdusa in apa pentru dezinfectarea ei ramane suficient de mult activa incat sa putem fi intoxicati si noi de pe urma ei. Avand in vedere ca aceasta substanta, clorul, este volatila, adica se evapora usor, vom scapa de o mare parte din cantitatea de clor, permitand apei sa stea intr-un recipient cu deschidere mare, timp de doua-trei zile.
O alta modalitate practica de a epura apa este fierberea ei timp de zece minute. In acelasi timp, fierberea inlatura clorul ramas, cat si alti poluanti volatili periculosi organismului uman. Apa pe care urmeaza sa o beti, nu trebuie insa sub nicio forma fiarta intr-un recipient din aluminiu pentru ca aceasta combinatie se pare ca ar sta de multe ori la baza aparitiei anumitor boli precum Alzheimer.
In actualele conditii de poluare a mediului, calitatea apei folosita de populatie poate constitui un factor prim de imbolnavire.
Boli infectioase produse de apa poluata
1. Bolile bacteriene:
febra tifoida, determinata de bacilul tific (Salmonella typhy), poate fi combatuta prin vaccinarea antitifica si prin respectarea masurilor de igiena personala; dizenteria, produsa de Shigella, este extrem de periculoasa prin efectele sale de deshidratare. Nu exista un vaccin; holera, produsa de Vibrio holerae, considerata eradicata in unele zone, poate reaparea, chiar pe arii extinse. 2. Bolile virotice:
poliomielita, o boala invalidanta care poate fi prevenita prin vaccinare; hepatita epidemica. Este legata de transmiterea virusului prin apa contaminata, nu doar prin contactul cu omul bolnav. 3. Boli parazitare:
amibiaza (dizenteria amibiana) este favorizata de rezistenta sporita a parazitului sub forma chistica; ambliaza sau giardiaza se contracteaza prin consumarea apei infestate cu chisti; strongiloidoza este produsa de un parazit ce traieste in organismul uman; tricomoniaza este determinata de Trichomonas; fascioloza sau distomatoza. Boli neinfectioase produse prin apa poluata
Intoxicatia cu nitrati (efect methemoglobinizant); Intoxicatia cu plumb (saturnism hidric); Intoxicatia cu mercur, ce are ca semne si simptome: dureri de cap, ameteli, insomnie, anemie, tulburari de memorie si vizuale. Are, de asemenea, efecte eratogene (produce malformatii la fat); Intoxicatia cu cadmiu afecteaza ficatul (enzimele metabolice), duce la scaderea eritropoiezei si la anemie, scaderea calcemiei etc.; Intoxicatia cu arsen (ce se acumuleaza ca si mercurul in par si unghii) duce la tulburari metabolice si digestive, cefalee, ameteli etc.; Intoxicatia cu fluor are forme dentare, osoase si renale; Intoxicatia cu pesticide are efecte hepatotoxice, neurotoxice, de reproducere etc.
Flavius Deheleanu