Apa de izvor a carei compozitie in elemente minerale permite utilizarea ei terapeutica. Apele minerale sunt clasificate dupa continutul lor in minerale: ape foarte putin mineralizate (mai putin de 50 miligrame pe litru), ape putin mineralizate (de la 50 la 500 miligrame pe litru) si ape foarte bogate in saruri minerale (mai mult de 1500 miligrame pe litru). Apele minerale pot fi plate sau gazoase (cu o incarcatura de gaz carbonic CO2 care reprezinta de cateva ori volumul lichid) apele gazoase sunt adesea mai bogate in sodiu si neindicate in regimurile hiposodate prescrise in caz de insuficienta cardiaca sau de hipertensiune. Doar apele minerale care pot fi consumate fara contraindicatie de catre persoanele sanatoase sunt cele care primesc autorizatia de imbuteliere si libera comercializare. Apele putin mineralizate pot servi la prepararea biberoanelor daca nu sunt gazoase. Apele bogate in calciu pot contribui la compensarea unei alimentatii sarace in minerale. Unele ape imbogatite in fluoruri pot avea un efect benefic in prevenirea cariei dentare. La fel, continutul foarte mic in sodiu al unor ape minerale permite consumarea lor cotidiana de catre persoanele constranse la un regim hiposodat. Proprietatile apelor minerale sunt utilizate in terapeutica, in cadrul curelor termale, fie pe cale interna (bautura), fie pe cale externa (bai).
Dicționar medical
Apa minerala
13 decembrie 2010
Termeni similari Apa minerala