Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Apa la genunchi: ce este si de ce apare

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
22 iulie 2020
Share
Apa la genunchi: ce este si de ce apare

Lichidul care se acumuleaza la nivelul articulatiei genunchiului este cunoscut in popor drept „apa la genunchi”. Cauzele acestei afectiuni pot fi multiple, de la un simplu traumatism pana la banala suprasolicitare a acestei articulatii.

De regula, aceasta afectiune asociaza durere ce are caracter motor: tumefiere si limitarea miscarilor genunchiului, in cele mai multe dintre cazuri. Cea mai frecventa cauza este traumatismul. Complexitatea acestei articulatii o face extrem de vulnerabila, motiv pentru care lezarea oricarei structuri din componenta acesteia poate produce aparitia inflamatiei si acumularii de lichid. Rupturile de ligament sau ale meniscului, fracturile si suprasolicitarea intregii articulatii sunt cele mai comune leziuni care pot produce aceasta neplacuta afectiune.

Factorii de risc pentru apa la genunchi

Pentru a evita aparitia acestei probleme, trebuie amintiti si evitati factorii de risc care pot cauza si intretine acumularea de lichid la nivelul articulatiei genunchiului. Astfel, sporturile care forteaza aceasta articulatie, cum sunt fotbalul, tenisul, schiatul, pot predispune la aceasta afectiune. De asemenea, supraponderalitatea si obezitatea suprasolicita intreg sistemul osteoarticular si, implicit, articulatia genunchiului. Acumularea de lichid la nivel sinovial poate avea si alte cauze medicale. Printre acestea se numara: osteoartrita, artrita reumatoida, guta, infectiile, bursita prepatelara, chiar tumorile. Toate acestea prezinta in tabloul clinic acumularea de lichid la nivelul articulatiei genunchiului.

Sfaturi pentru a diminua durerea de genunchi

Simptomele acumularii de lichid la nivelul articulatiei

Durerea este una dintre principalele acuze ale acumularii de lichid.

  • De regula, durerea are caracter motor, ameliorandu-se in cazul in care articulatia nu mai este folosita. In cazul apei la genunchi, care are drept cauza bolile inflamatorii (artrita reumatoida), durerea are caracter inflamator, fiind mai pronuntata dimineata, dar care se amelioreaza pe parcursul zilei.
  • Tumefierea refera la cresterea in volum a tesuturilor moi din jurul articulatiei genunchiului. Astfel, poate aparea o asimetrie intre articulatia afectata si cea sanatoasa.
  • Limitarea miscarilor poate sa aiba diverse grade, de la minora pana la invalidanta. Cu alte cuvinte, cu cat exista mai mult lichid la nivelul articulatiei, cu atat articulatia genunchiului isi va pierde mobilitatea.
  • Echimozele (vanataile) pot aparea in contextul traumatismelor, insotind acumularea de lichid.

secundara_apa_genunchi_inainte de Apa la genunchi – tratament

Apa la genunchi – tratament

Diagnosticarea corecta a acestei afectiuni se face cu ajutorul radiografiei de genunchi (care va pune in evidenta prezenta sau absenta fracturilor) si a rezonantei magnetice, care permite o vizualizare corecta a structurilor articulatiei in cauza, putand evidentia rupturile de ligament sau de menisc.

Artrocenteza (punctia articulara) sau aspirarea lichidului in exces poate sa aiba atat rol diagnostic (pentru analiza acestuia), cat si terapeutic. In cazul in care acumularea de lichid de la nivelul genunchiului se asociaza cu tumefiere, roseata si caldura, la care se adauga si alte semne clinice, medicul trebuie sa faca un diagnostic diferential intre posibilele cauze. Pentru acest lucru, sunt necesare teste specifice de sange – markeri autoimuni, acid uric, proteina C reactiva etc.

Tratamentul tintit se face in functie de fiecare cauza in parte si necesita fie suportul medicului ortoped, fie pe cel al reumatologului. Daca limitarea miscarii articulatiei este compromisa, poate fi necesara recuperarea medicala specifica.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.