Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Apa de gura, pentru o respiratie proaspata

20 iulie 2009
Share

Evolutia tehnologica ne-a pus la dispozitie, pe langa altele, si produse inovatoare pentru ingrijirea orala: periuta de dinti, periuta pentru spatiile interdentare, apa de gura, ata dentara etc. Dar care sunt insa riscurile la care ne supun aceste produse?

Sa luam de exemplu apa de gura. Ea este recomandata datorita faptului ca, prin clatire, poate ajunge in spatiile interdentare in care nu se poate ajunge prin periaj. In numai 20-30 de secunde de clatire puteti obtine, daca aveti o dantura fara probleme, o respiratie proaspata. Exista practic doua tipuri de apa de gura. Cele care pot fi accesibile foarte usor, din orice tip de magazin, care nu au nevoie de prescriptie medicala si cele care se folosesc ca adjuvant in cazurile mai complicate ale problemelor stomatologice (infectii, tratamente postoperatorii, parodontite etc.). Acestea din urma necesita prescriptie medicala intrucat folosirea lor intr-un mod neadecvat poate aduce o serie de complicatii: aparitia petelor la nivelul dintilor, pierderea temporara a gustului, senzatie persistenta de amortire etc. Este bine deci, inainte de a alege un anumit tip de apa de gura, sa va consultati cu medicul stomatolog.

Apa de gura in preventie si tratament
Apele de gura pot fi folosite atat in preventie, cat si in tratament. Astfel, datorita unor substante anestezice pe care le contin, pot ameliora durerile, pot fi folosite ca antibiotice locale si chiar antimicotice. Atunci cand vorbim de infectii grave, folosirea unor antibiotice administrate pe cale orala este necesara. In principal, apele de gura sunt utilizate in preventie. In functie de substantele pe care le contin, pot preveni cariile (daca au fluor), pot curata dintii si preveni depunerea tartrului sau complicatiile parodontitei. Este important de retinut ca o apa de gura nu poate face minuni. Nu vindeca si nu previne cariile daca nu este insotita de procesul de periaj realizat riguros de doua ori pe zi.

Apa de gura si amenintarea cancerului
Un nou studiu realizat de cercetatorii australieni de la Universitatea din Melbourne a dus la formularea concluziei ca folosirea frecventa a apei de gura poate fi asociata cu aparitia cancerului de gura. Ei spun ca tocmai continutul bogat in alcool al apei de gura este responsabil de posibilitatea aparitiei cancerului de gura. De asemenea, propun ca singura solutie scoaterea de pe piata a produselor de acest gen. Specialistii nostri tin insa sa ne linisteasca. Ei afirma ca exista un numar mare de studii realizate necorespunzator care nu fac decat sa povoace panica. Ei ne asigura ca putem folosi cu incredere apele de gura, desigur, nu in exces (de doua ori pe saptamana, seara inainte de culcare), pana la aparitia unor studii cu un mai mare nivel de credibilitate.

Natura ne ofera propriile variante

Daca alegem insa sa ne temem cu privire la posibilele efecte negative pe care le poate avea utilizarea apei de gura, putem folosi solutii naturale, preparate in casa. Astfel, ceaiul de musetel poate deveni o foarte buna apa de gura: 2 lingurite de planta sau un pliculet la ½ l de apa clocotita. Se adauga putin bicarbonat de sodiu si ajunge 2-3 zile pentru o persoana. Daca vrem sa avem si un efect racoritor, reconfortant, mai adaugam in ceai si o lingurita sau un pliculet de menta.
Cele mai eficiente si in acelasi timp cele mai placute ape de gura sunt cele naturale, cu propolis, apa de gura din derivati apicoli sau ape de gura facute in casa.

Reteta pentru igiena dumneavoastra
Va prezentam in continuare o reteta eficienta pentru o apa de gura 100% naturala. Astfel, in 2 l de apa clocotita se adauga o lingura de menta, 1 lingura de cimbru (de bucatarie), 1 lingura de cimbrisor si 1 lingura de salvie. Se lasa la infuzat 15-30 minute, apoi se strecoara, se pune intr-o sticla curata in care se poate adauga tinctura de propolis. Se foloseste in caz de afte, gingivite, parodontite sau leziuni bucale diferite (intepaturi, arsuri, zgarieturi). Cantitatea de tinctura de propolis este de 7-10 picaturi la un pahar de apa de gura calduta. Aceasta apa de gura are efect aproximativ trei zile, dar cel mai bine este sa o folositi de pe o zi pe alta, pentru ca dupa trei zile va avea doar un efect racoritor, dezodorizant. Este bine sa se faca doua portii pe saptamana.

Fie ca alegeti variantele naturale sau cele cumparate, este bine sa retineti ca acestea nu va pot rezolva toate problemele. Apa de gura isi demonstreaza eficienta daca dantura este sanatoasa. Consultati o data la 6 luni medicul stomatolog pentru a va asigura de acest lucru!

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Alina Cosova,
Medic medicina dentara
Telefon: 0730.025.697

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.