Cavitatea bucala este un mediu ce contine aproximativ 50 de milioane de bacterii, alcatuind flora orala. Igiena dentara insuficienta si dieta necorespunzatoare (pe primul loc ar fi excesul de zahar) duc la acumularea placii bacteriene, generata de bacteriile regasite in zaharul si carbohidratii din mancare.
Placa bacteriana acopera dintii in intregime, formand un strat extrem de adeziv, numit biofilm. In biofilm se formeaza o serie de acizi ce ataca si distrug smaltul dintilor, avand ca efect aparitia cariilor. Din pacate, efectul distructiv nu se opreste aici. Procesele metabolice ale bacteriilor produc si toxine care cauzeaza inflamarea gingiilor. Cu cat stratul de placa bacteriana este mai gros, cu atat numarul microorganismelor anaerobe care ataca dintii si gingiile este mai mare. Initial, apa de gura a fost folosita impotriva gingivitei, fiind ulterior „revolutionata”, incat astazi combate efectul negativ al placii bacteriene si nu numai.
Previne cariile, gingivita si halena
Apa de gura are multiple actiuni. Patrunde in toate zonele greu accesibile si actioneaza asupra intregii cavitati bucale, distrugand bacteriile ce formeaza placa dentara si prevenind aparitia acesteia. Deasemenea, are rol antiseptic, protejand contra cariilor, gingivitei si respiratiei urat mirositoare (halena). Asta nu inseamna ca inlocuieste periuta de dinti sau ata dentara. Apele de gura pot fi impartite in:
-
Ape de gura antiseptice: previn formarea placii dentare si protejeaza smaltul dintilor impotriva cariilor. Sunt recomandate in afectiuni gingivale, infectii bucale, dar se pot folosi si dupa extractiile dentare. Nu se recomanda folosirea indelungata a acestora, deoarece pot decolora dantura.
-
Ape de gura fluorurate: au o concentratie mai mare de fluor, fiind destinate persoanelor care prezinta sensibilitate crescuta la nivel dentar, predispuse la aparitia cariilor. Fluorul este un element important de protectie prezent in structura dentara, deoarece combate acizii care ataca smaltul. Fluorura necesara organismului se regaseste in apa potabila consumata zilnic, dar si in pastele de dinti cu fluor. Din acest motiv, trebuie consultat medicul dentist inainte de a utiliza substante sau produse cu un continut ridicat de fluor.
-
Exista si ape de gura cosmetice, cu rolul de a inlatura respiratia urat mirositoare si resturile alimentare cantonate interdentar si de a igieniza cavitatea bucala. Acest tip de apa nu poate indeparta placa dentara, asadar nu ofera protectie.
Sfatul specialistului
Foarte multe ape de gura contineau alcool. De-a lungul anilor, s-au realizat cercetari ce au dus la concluzii defavorabile prezentei acestuia, din cauza unei posibile influente in aparitia si dezvoltarea cancerului oral. Din acest motiv, in ultima vreme se produc preponderent ape de gura fara alcool. Folosirea acestora trebuie insotita de o igiena orala corectasi de vizita la medicul dentist cel putin de doua ori pe an.
Apa de gura este un lichid concentrat, ce poate contine sau nu arome, fluor, substante antiseptice. Utilizarea ei este indicata in urma periajului dentar si/sau a folosirii atei dentare. In general, este indicat sa consultati medicul stomatolog inainte de a alege o apa de gura.
Dr. Realini Lupsa,
Medic stomatolog