Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Aortografie

13 decembrie 2010
Share

Metoda radiologica pentru vizualizarea aortei prin injectarea unei substante de contrast fie in lumenul aortic cu ajutorul unei sonde fie intr-o vena. Examen radiologic care permite vizualizarea aortei si a ramurilor sale.

Indicatii – Aortografia permite o explorare a diferitelor patologii ale aortei: anevrism al aortei, disectie aortica, sindromul lui Leriche (tromboza aortei terminale si bifurcarea sa in arterele iliace primitive), coarctatia aortei, explorare facuta inainte de interventia chirurgicala.

Desfasurare – Cand aortografia este realizata prin punctie arteriala necesita o spitalizare de 24 pana la 48 ore ea se practica sub anestezie locala (pentru un copil, sub anestezie generala usoara) si sub control electrocardiografic examenul dureaza intre o jumatate de ora si trei sferturi de ora.

Efecte nedorite – sunt de doua tipuri, alergice si traumatice:
– complicatiile alergice sunt provocate de iodul continut de produsul de contrast. Alergia la iod se traduce prin greturi, voma, eruptii cutanate si o scadere a tensiunii arteriale. Cu ocazia unei consultatii precedand examenul aortografic, medicul trebuie sa se asigure ca pacientul n-a prezentat vreodata simptomele unei alergii, iar daca e cazul sa-i prescrie un tratament antialergic.
– complicatiile traumatice sunt legate de riscul unei plagi vasculare, mai ales in caz de punctie arteriala, si pot antrena o hemoragie locala. Este absolut necesar ca, inainte de orice aortografie, sa se verifice la pacient orice tulburare de coagulare.