Înainte de a descoperi cum să trăieşti cu anxietatea, trebuie să spunem ce înţelegem prin anxietate. Aceasta poate fi definită ca o senzaţie accentuată de nelinişte, care poate să scape de sub control afectând calitatea vieţii. Persoanele care se confruntă cu această tulburare se simt copleşite, au sentimentul că nu au suficiente resurse pentru a face faţă provocărilor vieţii şi că nu sunt în siguranţă.
Această nelinişte nu este resimţită doar în plan mental, ci se răsfrânge şi asupra întregului corp.
Felul în care anxietatea este percepută depinde de la persoană la persoană. În plus, cu cât starea de anxietate este mai prelungită, cu atât aceasta va avea un impact mai mare asupra unei persoane. Printre cele mai frecvente categorii de tulburări de anxietate se numără: atacurile de panică, fobia socială, dar şi anxietatea generalizată, care presupune o stare de îngrijorare excesivă care persistă o perioadă mai lungă de timp.
Cum să trăieşti cu anxietatea?
De regulă, anxietatea este activată de diverşi factori declanşatori. Unii dintre aceşti factori pot fi evidenţi, un examen, o persoană care v-a afectat viaţa sau un loc în care aveţi amintiri neplăcute. Dar multe persoane nu reuşesc să îşi dea seama de ce fac un atac de panică. Uneori identificarea factorilor declanşatori poate dura, fiind nevoie de introspecţie şi psihoterapie pentru a ajunge la un rezultat. Iată cum poţi să trăieşti cu anxietatea:
Ţineţi un jurnal
Notarea gândurilor şi a senzaţiilor pe care le trăiţi vă poate veni în ajutor. Poate vi se pare inutil să puneţi pe hârtie ceea ce simţiţi, însă realitatea este că acest lucru va scoate fricile şi le va poziţiona în exteriorul dumnevoastră. Prin acest procedeu vă va fi mai uşor să vă confruntaţi cu ce trăiţi. Şi, mai mult decât atât, veţi putea să revizuiţi ce aţi simţit în trecut prin păstrarea acestor notiţe. Văzând că aţi mai trăit aceste senzaţiile şi în trecut şi mai ales faptul că le-aţi supravieţuit vă va da curaj şi încredere să mergeţi mai departe.
Aveţi grijă ce mâncaţi
Dieta joacă un rol important în menţinerea unei greutăţi corporale în limite normale, dar şi pentru a avea o minte clară. În acest sens, se pare că alimentaţia echilibrată în principii nutritive (şi mai ales anumiţi nutrienţi) poate avea un efect pozitiv în cazul celor care suferă de anxietate. Astfel, nu trebuie să vă lipsească din alimentaţia zilnică: acizii graşi omega-3, avocado, laptele, spanacul, sparanghelul şi majoritatea fructelor şi legumelor care conţin vitamina C.
Anxietatea: un pas înainte sau o piatră de picior?
Practicaţi tehnici de relaxare şi restructurare cognitivă
Pentru a înţelege mai bine acest tip de terapie puteţi apela la un psiholog. Aceste modalităţi de relaxare vă vor ajuta să vă faceţi ordine în gânduri, făcând astfel distincţia clară între îngrijorările realiste şi cele nerealiste.
Fiţi activ
Încorporaţi în rutina zilnică o activitate sportivă care vă face plăcere. Este cunoscut faptul că mişcarea poate să amelioreze stările de tensiune şi apăsare caracteristice tulburării anxioase.
În concluzie, dacă vă simţiţi copleşit de gânduri şi simţiţi că nu reuşiţi să controlaţi stările prin care treceţi, ar fi bine să cereţi ajutorul unui specialist.