Complexitatea acestei afecțiuni o face dificil de diagnosticat și tratat. A înțelege ce ar putea să cauzeze depresia este primul pas în a dezvolta metode de prevenire și strategii pentru a reduce vulnerabilitatea individuală.
Peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie. Există numeroși factori implicați în declanșarea afecțiunii, printre care genetica, unele schimbări în chimia creierului, afecțiunile cronice și durerea cronică, problemele hormonale, traumele, abuzurile, sărăcia, stresul și conflictele, doliul, diverse tipuri de medicamente, abuzul de substanțe, dieta.
Unele trăsături de personalitate, de exemplu, stima de sine scăzută, pesimismul, nervozitatea excesivă, autocritica negativă, perfecționismul au fost asociate cu o tendință de a dezvolta depresie sau alte probleme mintale (anxietate sau tulburări de alimentație).
Specialiștii sunt interesați în prezent de trăsăturile care îi fac pe unii oameni mai puțin predispuși la depresie. Rezistența la stres sau alte caracteristici care îi determină pe unii dintre noi să-și revină rapid în urma evenimentelor negative, activate și educate în cazul altor persoane, pot fi o cheie în prevenirea și tratarea depresiei.