Pilulele anticonceptionale sunt administrate, pe langa efectul de prevenire a unor sarcini nedorite, si pentru diferite probleme de sanatate, precum endometrioza, crampe menstruale puternice si afectiuni ale pielii. Insa, rezultatul unui studiu efectuat de curand la Universitatea Wisconsin arata ca anticonceptionalele pot juca un rol foarte important si in prevenirea afectiunilor degenerative, dintre care cea mai intalnita este boala Alzheimer.
Aceasta consta in degenerarea creierului, care duce la pierderea memoriei, dezorientare si incapacitatea de a gasi cuvintele potrivite.
In urma testelor cognitive aplicate pe 261 de participante cu varste intre 45 si 65 de ani, impartite in doua grupuri (unele care aveau istoric familial de Alzheimer si altele care nu aveau astfel de antecedente) si a chestionarelor privind metoda de contraceptie folosita, s-a constatat ca femeile din primul grup au avut rezultate mult mai bune, comparativ cu femeile din al doilea grup. Astfel, s-a descoperit ca femeile care utilizau anticonceptionale, desi aveau un istoric familial de Alzheimer, au raspuns mult mai bine testelor cognitive. De asemenea, s-a mai constatat ca, cu cat o femeie ia anticonceptionale pe o perioada mai lunga de timp, cu atat memoria sa este perfect functionala, riscul de Alzheimer scazand semnificativ.
Paula Rotaru
Sursa: www.medicaldaily.com