Poate nu o dată vi s-a întâmplat să auziți recomandarea: luați un antiinflamator și un antitermic sau un antiinflamator și un analgezic. Haideți să facem un pic de lumină și să vedem ce reprezintă fiecare categorie: antiinflamatoare, antitermice și medicamente antalgice (medicamente care calmează durerea) și situațiile în care se recomandă folosirea lor.
Medicamentul antalgic, mai des întâlnit sub denumirea de analgezic sau calmant este acel medicament cu scop în gestionarea și tratarea durerii. Analgezicele acționează la nivelul sistemului nervos central prin blocarea semnalelor dureroase, practic semnalul dureros ne mai ajunge la creier.
Tipuri de medicamente analgezice
Există trei tipuri de medicamente analgezice:
1. Analgezice antipiretice (ex. acid acetilsalicilic, paracetamol, metamizol). Sunt indicate în dureri ușoare și moderate și un aspect foarte important este cel că nu induc dependență fizică sau psihică. După cum le spune și denumirea au efect antipiretic, adică reduc febra și calmează durerea.
2. Analgezice morfinomimetice (ex. morfină, codeină, tramadol, oxicodonă). Acestea inhibă durerea, dar pot avea și efecte precum scăderea pulsului sub valorile normale, stări de euforie, confuzie, greață. Această categorie poate produce dependență și de aceea se administrează numai la recomandarea medicului.
3. Analgezice adjuvante. Sunt medicamente din alte clase de substanțe, folosite în primul rând în tratamentul altor afecțiuni, dar pe plan secundar au și efect în calmarea durerii. În această categorie intră medicamentele antiepileptice, antidepresivele folosite în nevralgii sau migrene și anestezicele locale.
Când se recomandă fiecare tip de medicamente
În ce tip de durere se recomandă analgezicul/ calmantul/ medicamentul antalgic?
Analgezicele se recomandă în următoarele situații:
- nevralgii ( dentare, intercostale, sciatică etc.), artralgii (artrite, artroze etc.);
- afecțiuni ortopedice (entorse, luxații, fracturi);
- dureri postoperatorii moderate;
- cefalee;
- colici (renale, biliare);
- dismenoree;
- dureri cronice intense (neoplasm);
- dureri acute: postoperatorii, traumatisme, infarct miocardic.
Antiinflamatoarele sunt medicamente ce au ca scop principal reducerea inflamației de la nivelul organismului. Sunt prescrise pentru scăderea durerii, dar spre deosebire de medicamentele analgezice acestea scad durerea prin reducerea inflamației ce se manifestă prin umflături, durere și roșeață.
Antiinflamatoarele se pot clasifica în antiinflamatoare steroidiene (corticosteroizi) sau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Antiinflamatoarele steroidiene se recomandă doar pe bază de rețetă pentru afecțiuni precum: astm, febra fânului, eczeme, boală pulmonară obstructivă cronică, gută, lupus, boli inflamatorii intestinale, artrită reumatoidă, scleroză multiplă.
Antiinflamatoarele nesteroidiene pe lângă efectul antiinflamator au și efect antitermic. Se pot cumpăra fără prescripție medicală (de exemplu ibuprofenul). Acestea se recomandă pentru dureri de cap, spate, dureri musculare, artrită, dureri menstruale, luxații, entorse.
Medicamentele antitermice întâlnite sub denumirea de antipiretice sau febrifuge ajută la reducerea febrei, dar diminuează și durerea. În această categorie vorbim de medicamente cu structură chimică variată care au asociate în proporții variabile următoarele efecte: analgezic, antiinflamator și antipiretic.
Din această categorie fac parte medicamente amintite mai sus la analgezice- antipiretice și antiinflamatoare: acid acetilsalicilic, paracetamolul, metamizolul și ibuprofenul, acestea fiind printre cele mai utilizate substanțe de pe piață.
Chiar dacă anumite medicamente se eliberează fără rețetă aveți în vedere că orice substanță medicamentoasă folosită incorect (de exemplu administrarea unei doze prea mari) poate avea efecte adverse, de exemplu în cazul ibuprofenului vă puteți confrunta cu iritarea stomacului și ulcer.