Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Anginele acute, infectii banale dar contagioase

Dr. Carmen Padure, medic primar ORL, Centrul Medical Medsana, www.medsana.ro
7 iulie 2017
Share
Anginele acute, infectii banale dar contagioase

Anginele sunt inflamatii acute ale faringelui care intereseaza intreaga sa histostructura, precum si totalitatea formatiunilor limfatice ale cercului Waldeyer (constituit din amigdalele palatine, amigdala faringiana, amigdala linguala si amigdala tubara, unite intre ele printr-o serie de foliculi limfatici).

Faringele, prin asezarea sa la intretaierea cailor aerodigestive, constituie o poarta de intrare pentru o seama de agenti patogeni. Angina sau amigdalita este receptia de aparare a amigdalei fata de o agresiune produsa de un germene patogen banal sau specific. Clasificarea anginelor este dificila si intotdeauna putin arbitrara. O clasificare mult utilizata este cea a lui Portmann in: angine rosii (virale) care apar in oreion, rujeola, gripa, poliomelita; angine eritematopultacee; angine cu false membrane (angina difterica); angine ulceroase (angina herpetica, zosteriana, aftoasa, din pemfigus); angine ulceronecrotice (angina Vincent, scorbutica, angina tip aloure, angina gangrenoasa); angine din bolile hematologice (angina leucemica, angina din mononucleoza infectioasa, angina granulocitara).

Cum apar anginele (amigdalitele)?

Anginele sau amigdalitele rosii, banale, sunt frecvente si, in general, benigne. Ele sunt de origine virala, sunt foarte contagioase, iar aparitia lor este legata de anotimpurile racoroase cu variatii bruste de temperatura (iarna, inceputul primaverii). Anginele rosii au debut brutal marcat de o stare generala alterata, febra, frisoane, jena la inghitire care se accentueaza rapid, transformandu-se in dureri localizate in amigdale ce iradiaza spre urechi si exacerbate de deglutitie. In unele cazuri se pot asocia semne rinofaringiene (obstructii nazale, rinoree). Evolutia afectiunii este de 3-4 zile, dupa care temperatura scade brusc, iar semnele functionale si locale retrocedeaza.

Complicatiile amigdalitelor sunt rare (otite, sinuzite, edem de laringe, broncho-pneumonii) si sunt datorate unei suprainfectii bacteriene.
Tratamentul amigdalitei acute simple este simptomatic si consta in repaus in camera, regim cu lichide in cantitati mari, antitermice (aspirina, paracetamol, algocalmin), gargara cu solutii alcaline, antiseptice locale, comprese umede calde sau alcoolizate in jurul gatului. Tratamentul cu antibiotice in anginele virale este discutabil. Antibioterapie se va utiliza numai in cazul suprainfectiilor microbiene si aparitiei complicatiilor, la recomandarea medicului specialist.

Anginele acute, infectii banale dar contagioase

Boala debuteaza brusc cu frisoane

Amigdalita eritemato-pultacee succede amigdalitei eritematoase. Ea este adesea consecutiva unui contact direct cu un purtator de germeni, fiind o boala contagioasa. Aceasta amigdalita nu apare in perioade de electie, fiind mai frecventa la inceputul si sfarsitul iernii, dar nici in perioada estivala nu este exclusa. Agentul cauzal cel mai important al amigdalitei eritemato-pultacee este streptococul. Exista numeroase forme de streptococ, dar meritul de a antrena grave complicatii reumatismale sau renale ii revine streptococului beta hemolitic A. Alti germeni pe care-i putem gasi in anginele bacteriene sunt stafilococul, pneumococul, bacilul Friedllander.

Boala debuteaza brusc cu frisoane, cefalee, curbatura si crestere termica la 38 – 39° Celsius. Durerea faringiana apare progresiv, la inceput surda, apoi devine vie, bilaterala, dand uneori dureri in urechi. Vocea se modifica in unele cazuri, ducand la aparitia asa-numitei „voce amigdaliana”. La examenul local amigdalele apar hipertrofiate, hiperemice, cu puncte albe la nivelul criptelor. In regiunea subangulomandibulara exista in mod constant ganglioni tumefiati si durerosi. Toate anginele bacteriene pot antrena complicatii imprevizibile loco-regionale sau generale, de aceea trebuie adoptata o atitudine prudenta in prescrierea tratamentului.

Antibioterapia pentru angina se face minimum 7 zile

Conduita terapeutica cuprinde repaus la pat pe perioada temperaturii crescute si se prelungeste la cei cu antecedente reumatismale sau renale, regim alimentar hidro-lacto-zaharat antiinflamator, antialgice, antiseptice bucale, nazofaringiene si antibiotice. Dupa cunoasterea rezultatului obtinut la exudatul faringian, se va adapta tratamentul in functie de antibiograma. Antibioterapia se va face minimum 7 zile. Tratamentul incorect si incomplet poate duce la aparitia unor complicatii postacute (glomerulonefrite acute difuze, leziuni cardiace si articulare). Amigdalitele acute repetate si existenta complicatiilor la distanta constituie indicatie de scoaterea chirurgicala a amigdalelor (amigdalectomie). Aceasta se practica la 3-4 saptamani de la episodul infectios acut.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.