Angina rosie este o inflamatie acuta a faringelui, care dezvaluie, la examenul clinic, o mucoasa mai rosie decat este normal.
Diferite tipuri de angina rosie
– angina eritematoasa sau angina rosie catarala, cea mai raspandita, survine mai ales la copilul sub 10 ani. Febra, dureri vii la deglutitie, migrene, acestea sunt simptomele. Examenul faringelui dezvaluie o roseata difuza si o crestere de volum mai mult sau mai putin importanta a amigdalelor. Angina eritematoasa poate sa se complice cu un flegmon periamigdalian (abces intre peretele faringelui si amigdala), care provoaca un trismus (contractura muschilor masticatori) si o disfagie (dificultate de deglutitie).
– angina bolilor eruptive este un simptom major al scarlatinei, al rujeolei si, in mai mica masura, al rubeolei.
– angina streptococica a reumatismului articular acut precede cu cateva zile sau saptamani manifestarile acestui reumatism. Ea se manifesta printr-o amigdalita (inflamatia amigdalelor) cu voma si dureri de cap. Studiul bacteriologic arata prezenta streptococilor hemolitici ai grupului A, care pot antrena, in afara atingerilor articulare si cardiace, complicatii renale. Acest risc, candva grav, este prevenit astazi, in tarile dezvoltate, prin antibioterapia sistematica a acestor angine.
Tratament – Bolnavul trebuie sa se odihneasca si sa evite racelile. Alimentatia trebuie sa fie usoara si bauturile in cantitate mare. Tratamentul este, pe de o parte, local, vizand usurarea durerii si dezinfectarea gurii si faringelui cu gargarisme, pulverizari si, pe de alta parte, general, prin administrarea de antibiotice. Tratamentul de referinta este penicilinoterapia timp de 10 zile, asociata cu analgezice, antiinflamatoare, antipiretice si colutorii. In caz de recidiva frecventa, este indicata amigdalectomia.
Sinonim: angina eritematoasa.