Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Angina pectorala tratata homeopat

15 mai 2024
Share

Angina pectorala este cea mai frecvent intalnita forma de debut a cardiopatiei ischemice. Ea se poate manifesta prin durere in zona anterioara toracelui (in drepul inimi) sau a sternului, dar si prin alt echivalent clinic: dispnee anxioasa (greutate în respiratie), disconfort, tulburari de ritm cardiac, dureri abdominale, oboseala etc.

Simptomele anginei pectorale apar la efort fizic sau la emotii, au o durata de 2 pana la 15 minute si cedeaza rapid la repaus si la administrarea nitroglicerinei. Criza dureroasa apare atunci cand fluxul sanguin nu poate asigura necesarul de oxigen al cordului.

Atacurile anxioase sunt dureri cauzate de stres emotional excesiv, efort fizic, temperaturi extreme, mese copioase sau consum excesiv de alcool. In toate aceste situatii inima exercita un efort suplimentar daca nu are suficient oxigen si astfel apare durerea.

Nu orice durere toracica inseamna angina pectorala. Daca durerea dispare dupa schimbarea pozitiei, dupa respiratie profunda sau daca are o durata foarte redusa nu se poate vorbi despre o durere anginoasa.

Forme clinice

Exista mai multe forme clinice ale anginei, stabilite in functie de simptomatologie, de modalitatea de aparitie (la repaus sau efort) si de orarul aparitiei (angina nocturna). Maladia este prezenta preponderent la barbatii intre 40 si 50 de ani, iar frecventa ei creste cu varsta. Femeile sunt rar afectate pana la menopauza.
Durerea anginoasa da senzatia de presiune, uneori de arsura sau strivire si iradiaza in membrele superioare, in umar si pe fata interna a bratului stang pana in ultimele 2 degete.

Diagnosticul de angina pectorala
se stabileste de catre medic, deoarece pacientul trebuie supus unor investigatii (EKG, analize de sange, masurarea tensiunii arteriale etc.) pentru a se obtine o imagine completa a functiei cardiace.

Factorii de risc ai aparitiei anginei pectorale sunt: sexul masculin, varsta peste 40 de ani, ereditatea (boli coronariene in familie), hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, fumatul, diabetul zaharat si stresul.

Optati pentru un stil de viata sanatos

Aparitia acestei boli poate fi evitata prin alegerea unui stil de viata sanatos: renuntarea la fumat, scaderea in greutate in caz de obezitate, evitarea alimentelor bogate in grasimi, practicarea de exercitii fizice. Dieta trebuie sa fie alcatuita din alimente hipolipemiante, mesele sa fie luate la ore fixe, reduse cantitativ, iar ultima masa sa fie cu minim 2 ore inainte de culcare.

Consultati medicul! Toate afectiunile medicale cronice care cresc riscul aparitiei bolii trebuie sa fie tratate. Daca angina pectorala este deja instalata, administrarea cu regularitate a medicatiei prescrise de medic va reduce frecventa si severitatea episoadelor anginoase. Tratamentul se face in general la domiciliu, spitalizarea devenind obligatorie daca durerea este severa sau daca medicul constata evolutia anginei catre infarct miocardic acut. Medicamentele prescrise in angina sunt din categoria nitratilor si au, pe langa actiunea benefica asupra inimii, si reactii adverse: cefalee, ameteli, scaderea excesiva a tensiunii arteriale.

Tratamentul homeopat

Pentru tratarea anginei pectorale sau pentru inlaturarea efectelor adverse ale nitratilor se poate apela la homeopatie. Remediile homeopate se administreaza in functie de simptomatologie. Iata cateva exemple:
Aconit: angina pectorala cu durere intensa in bratul stang, cu amorteala si furnicaturi in degete. Pacientul este anxios, are palpitatii si starea lui se agraveaza la mersul pe jos. Arnica: intepaturi in regiunea cardiaca, puls slab, frecvent, neregulat. Durere cardiaca in timpul noptii. Pacientul se simte obosit de la efortul fizic sau mental. Arsenicum album: anxietate precordiala, palpitatii, senzatie de arsura in piept, agitatie si sete intensa. Pacientul are dispnee mare si starea lui se agraveaza noaptea. Cactus: senzatie de constrictie la nivelul inimii, nu poate sta intins pe partea stanga. Durerile cresc si scad gradat. Dureri acute, ca un junghi, in bratul stang, puls rapid, senzatie de constrictie toracica.
Multe alte remedii homeopate pot fi prescrise in angina, fiind de competenta medicului homeopat sa le aleaga si sa le asocieze, in functie de simptomatologia particulara a fiecarui pacient in parte. Combinarea remediilor homeopate cu medicatia alopata duce, in timp, la reducerea treptata a dozelor si deci a toxicitatii medicamentelor administrate, precum si la scaderea frecventei crizelor anginoase.

Indiferent de modalitatea de tratament pe care o va prescrie medicul, reducerea stresului (prin tehnici de relaxare), alimentatia echilibrata (multe cruditati, putina carne) si miscarea in aer liber sunt imperios necesare.

Dr. Ecaterina Bancila-Szanto,
Cabinetul DENISA MEDICA ARAD,
www.homeopatiearad.go.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.