Substanta prin care se obtine pierderea temporara si reversibila a sensibilitatii intr-o portiune a organismului prin actiune locala asupra terminatiilor si fibrelor nervoase senzitive.
Anestezicele generale – Cu actiune rapida, ele provoaca o narcoza (somn profund). Sunt utilizate in anesteziile genera le in cursul interventiilor chirurgicale. Ele se administreaza fie pe cale intravenoasa, fie pe cale respiratorie.
Anestezice pe cale intravenoasa – Cele mai intrebuintate sunt barbituricele. Administrarea lor este indicata in timpul inductiei (inceputul anesteziei), apoi repetata din 30 in 30 de minute. Dar aceste anestezice pot antrena tulburari respiratorii (oprirea respiratiei, spasmul bronhiilor sau al laringelui) sau cardiace anestezice pe cale respiratorie. Produsele volatile anestezice sunt amestecate cu aer sau cu oxigen. Ele sunt administrate cu ajutorul unei masti sau prin intubare; principalele riscuri sunt o hipoxie (insuficienta oxigenului in organism) in cazul protoxidului de azot si o hepatita in cazul altor produse.