Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Anemia si artrita reumatoida. Ce legatura exista

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
24 martie 2020
Share
Anemia si artrita reumatoida. Ce legatura exista

Artrita reumatoida este o boala autoimuna sistemica ce afecteaza articulatiile. In aceasta boala, sistemul imunitar secreta anticorpi si ataca invelisul protector si lichidul sinovial al articulatiilor. Acest fenomen determina umflarea, rigidizarea si durerea de la nivelul articulatiilor. In plus, sistemul imunitar poate afecta si cartilajul si unele organe, precum inima, ochii si vasele de sange. In ultima instanta, artrita reumatoida cauzeaza leziuni permanente, dizabilitati si anemie.

Anemia este caracterizata prin scaderea numarului de globule rosii. Acestea transporta oxigenul prin corp, iar scaderea numarului lor duce la slaba oxigenare a tesuturilor. Globulele rosii sunt produse la nivelul maduvei osoase, iar o cauza a anemiei poate fi scaderea producerii lor la acest nivel. Hemoglobina este o proteina complexa bogata in fier si reprezinta cea mai importanta componenta a globulelor rosii din sange, numite hematii sau eritrocite. Atunci cand cantitatea de hemoglobina scade, tesuturile sunt insuficient oxigenate.

In cele mai multe cazuri, anemia nu pune viata in pericol, insa, in unele cazuri, poate fi fatala daca nu este tratata.

Care este legatura dintre artrita reumatoida si anemie?

In cazul afectiunilor inflamatorii cronice, precum artrita reumatoida, apare un anumit tip de anemie. Insa, artrita reumatoida poate fi asociata si cu anemia aplastica (boala rara, cauzata de o scadere a numarului tuturor tipurilor de celule sangvine produse de maduva osoasa) sau cu anemia feripriva (cauzata de un deficit de fier).

Atunci cand artrita reumatoida este activa, raspunsul autoimun cauzeaza inflamatia articulatiilor si a altor tesuturi. Inflamatia scade productia de globule rosii, prin intermediul unei proteine ce inflenteaza negativ modul in care corpul utilizeaza fierul. De asemenea, inflamatia poate sa afecteze si producerea de eritropoietina, hormon ce controleaza productia de globule rosii.

Pe langa aceste mecanisme, anemia poate aparea in artrita reumatoida ca si reactie adversa la medicamentele folosite pentru tratarea acesteia. Antiinflamatoarele nesteroidiene, precum acetaminofenul, naproxeul si ibuprofenul, pot cauza sangerari digestive la nivelul stomacului sau al tractului digestiv. Pierderea de sange este asociata cu anemia si poate fi tratata prin transfuzii de sange, precum si prin tratarea cauzei de sangerare digestiva.

In plus, antiinflamatoarele nesteroidiene pot afecta si ficatul, locul in care fierul absorbit din alimente este stocat si eliberat pentru folosirea ulterioara. Si medicamentele antireumatice pot afecta ficatul si pot determina aparitia anemiei. Daca suferiti de artrita reumatoida, este indicat sa efectuati analize de sange in mod frecvent, recomandate de medic.

AnchorCum se diagnosticheaza anemia?

Diagnosticul de anemie se poate pune atat clinic, pe baza simptomelor, cat si a testelor de sange. Simptomele anemiei includ:

  • Slabiciune
  • Dispnee (senzatia de „lipsa de aer”)
  • Oboseala
  • Dureri de cap
  • Paloare a pielii
  • Maini si picioare reci
  • Dureri in piept, cauzate de efortul depus de inima pentru a pompa sange oxigenat in corp.

Anemia ce apare in artrita reumatoida este, de obicei, usoara si poate sa nu cauzeze simptome. In acest caz, este recomandat un set de analize de sange pentru a confirma diagnosticul de anemie.

Examenul clinic, efectuat de medic, consta in ascultarea inimii si a plamanilor, precum si in palparea ficatului si a splinei. Analizele de sange care pot ghida diagnosticul de anemie cuprind:

  • Nivelul hemoglobinei
  • Numararea eritrocitelor
  • Numararea reticulocitelor (acestea reprezinta globule rosii nematurizate)
  • Feritina serica (masoara cantitatea de proteina ce stocheaza fierul)
  • Fierul seric (masoara cantitatea de fier din sange).
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.