Oboseala, paloare, dureri de cap… Toate acestea ar trebui să ne ridice semne de întrebare, deoarece pot fi simptome de anemie. În lipsa simptomelor, anemia este descoperită întâmplător, prin analiza sângelui.
Anemia este determinată de scăderea numărului de globule roşii din sânge (hematii sau eritrocite) sub valorile normale sau de modificarea lor ca formă, mărime şi încărcare cu hemoglobina (scăderea concentraţiei de hemoglobină).
O persoană poate fi considerată anemică atunci când hemoglobina scade sub 13g % la bărbaţi şi sub 12 g % la femei.
Printre semnele generale de anemie se numără: oboseală, letargie, greutate în respiraţie, slăbirea vederii, insomnii, paloare, astenie, palpitaţii, anorexie, modificări la nivelul limbii, ameţeli, cefalee şi, uneori, umflături la nivelul membrelor inferioare.
Anemia nu este o boală în sine, ci, mai degrabă, semnul unei afecţiuni mai severe.
Anemie, cauze variate
Cauzele ce duc la anemie sunt numeroase:
- deficitul de fier (care contribuie la sinteza hemoglobinei din globulele roşii); hemoragii acute sau cronice (din traumatisme, răni, sângerări repetate din nas, tub digestiv, sângerari genitale etc.);
- deficitul de vitamina B12 (anemii megaloblastice frecvente la vârstnici, vegetarieni, pacienţi operaţi de stomac, cei cu afecţiuni neoplasmice ale tubului digestiv, cu parazitoze) şi acid folic;
- folosirea aspirinei în bolile inflamatorii sau infecţioase;
- boli parazitare (tenie, botriocefal etc.) sau tumorale, leucemie;
- intoxicaţii ale măduvei osoase (locul unde se produc globulele roşii) cu diferite substanţe chimice (medicamente, nitraţi, plumb, mercur etc.).
Prevenţia este cheia
Anemia este o afecţiune mult mai uşor de prevenit decât de tratat.
Astfel, pentru a preveni anemia este necesară consumarea de alimente bogate în fier, precum şi efectuarea unor teste anuale de rutină (hemograma, viteza de sedimentare a hematiilor, glicemie, probe renale şi hepatice), a unei radioscopii pulmonare, a examenului ginecologic la femei şi, la cel puţin cinci ani, a unei colonoscopii.
În plus, este importantă prezenţa substanţelor care intensifică absorbţia de fier.
În ceea ce priveşte alimentaţia, se recomandă: carne de vită, peşte, carne de pasăre, măruntaie (ficat de vită, rinichi, inimă etc.), gălbenuş de ou, legume (sfeclă roşie, varză, fasole verde, roşii, spanac, salată, sparanghel, pătrunjel etc.), fructe (caise, piersici, ananas, curmale, căpşuni, coacăze negre, afine), nuci, alune, pâine neagră.
Alimente nerecomandate: iaurt, citrice, lămâie, roşii, băuturi alcoolice, soia, ulei de susan, oţet, ceai negru, cafea, băuturi fierbinţi, ardei iute în exces, sare în exces, alimente fermentate, alimente fripte sau prăjite. Este esenţial ca mesele să se ia la ore regulate, să fie consistente şi urmate de odihnă.
Anemia poate fi prevenită dacă optaţi pentru o alimentaţie echilibrată, dacă limitaţi consumul de alcool şi urmaţi recomandările specialistului în ceea ce priveşte administrarea de suplimente alimentare.
Anemie, tratament
- Specialistul va stabili tratamentul pentru anemie în funcţie de cauzele care au determinat apariţia acesteia. Astfel, se impune după caz:
oprirea sângerarilor; - evitarea alimentelor bogate în proteine;
- un tratament cu fier sau vitamina B12 şi acid folic;
- combaterea infecţiilor şi a paraziţilor;
- evitarea intoxicaţiilor.
În cazurile cronice, se suplimentează lipsa de fier prin preparate injectabile sau orale, ca şi în cazul anemiilor prin lipsa de vitamina B12 sau de acid folic.
Anemie, remedii naturale
Plantele medicinale au şi ele o mare influenţă în tratamentul anemiei, desigur dacă vine ca o completare la metoda alopată.
Sunt recomandate infuziile de cătină, urzică, coada calului, păpădie şi tecile de fasole fără seminţe. Se beau două, trei căni de ceai pe zi.
De asemenea, câte o jumătate de pahar de suc de sfeclă roşie (bogată în săruri minerale, fosfor, fier şi vitaminele B şi C) băut zilnic dimineaţa şi seara, este de un real ajutor în anemie.
Specialiştii ne recomandă şi cura cu polen (20 g pe zi pentru adulţi) timp de o lună sau două. De asemenea, mierea de albine de culoare închisă care este bogată în fier este de folos în anemie.