Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Anemia feripriva, lipsa fierului din organism

21 mai 2024
Share

Corpul nostru are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, substanta care se afla in globulele rosii si care transporta oxigenul de la plamani spre toate celulele organismului. Fara aceasta cantitate de fier, organismul slabeste si apare anemia feripriva.

Cea mai des intalnita este anemia feripriva, cauzată de tulburarea sintezei hemoglobinei, consecutiva carentei de fier din organism.

O persoana anemica are un aspect palid, se simte slabita, poate avea senzatia de lesin, de lipsa de aer sau poate resimti foarte puternic bataile inimii.

O afectiune, peste 200 de cauze
Anemia este o afectiune ce poate fi explicata prin mai mult de 200 de cauze diferite, unele dintre ele fiind chiar si de ordin ereditar. Pentru un diagnostic corect si o depistare din timp, se recomanda analiza completa a sangelui, adica o hemoleucograma. De asemenea, sunt indicate si anumite teste care pot masura cantitatea de fier din sange, pentru a se determina tipul de anemie si gravitatea ei. Pentru aflarea cauzei anemiei, medicul poate recomanda alte analize si investigatii care pot evidentia sursa prin care se pierde sange. Astfel, in functie de cauza banuita de medic, acesta poate indruma pacientul mai departe, catre efectuarea unei endoscopii sau a unei colonoscopii.

Consultati medicul si nu recurgeti la automedicatie!
Tratamentul anemiei feriprive variaza de la simple modificari in alimentatie si suplimente vitaminice, pana la tratamente hormonale. La cea mai mica suspiciune de anemie feripriva consultati medicul specialist si nu recurgeti la automedicatie. Administrarea de pastile care contin fier, fara recomandarea medicului, poate intarzia stabilirea unui diagnostic pentru o afectiune mai grava. De altfel, daca anemia nu se datoreaza lipsei de fier, pastilele care au in compozitie fier nu vor vindeca anemia, ci ar putea provoca o intoxicare cu fier. De asemenea, ar putea determina supraincarcarea organismului cu fier, ce se poate manifesta prin dureri abdominale si probleme digestive.

Femeile, mai predispuse la anemia prin lipsa de fier
Dintre persoanele predispuse la anemie feripriva mentionam femeile, in primul rand ca urmare a pierderii mari de sange din perioada menstruatiei. La fel de expuse sunt si femeile insarcinate, pentru ca rezervele de fier sunt utilizate in volumul crescut de sange al viitoarei mame, dar si pentru nevoile metabolice ale fatului aflat in crestere. Urmeaza bebelusii hraniti cu produse lactate artificiale care, intr-adevar, sunt mai expusi riscului de a suferi de anemie, deoarece laptele praf si cel de vaca au o concentratie de fier mai mica decat cel de mama. Copiii aflati in perioada de crestere sunt si ei predispusi la anemie feripriva, daca in aceasta perioada nu beneficiaza de o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Vegetarienii, risc crescut de anemie feripriva
Un risc foarte ridicat de a suferi de anemie feripriva il prezinta si persoanele vegetariene, pentru ca dieta lor nu le asigura aportul necesar de fier, luat altfel din carne, oua sau din produse lactate, alimente bogate in fier. Din acest motiv este indicat acestor persoane sa ia intr-un mod constant si indelungat diverse suplimente de fier, doar la recomandarea medicului.

Un studiu national realizat in anul 2005 de catre Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului arata ca anemia feripriva afecta in acea perioada 59,3 % dintre copiii cu varste pana in cinci ani. Un lucru ingrijorator daca luam in consideratie faptul ca lipsa fierului face ca celulele creierului sa se divida la o rata foarte mica, ceea ce poate determina o dezvoltare insuficienta a creierului.

Text: Lavinia Androne
Consultant: Dr.Viorica Vladescu,
Medic primar medicina de familie, CMI,
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.