Este una dintre cele mai rafinate prezente de pe micul ecran, o femeie frumoasa, foarte inteligenta, care, de douazeci de ani, a ramas fidela stirilor. Andreea Berecleanu, prezentatoarea Observatorului de la ora 19:00 (Antena 1), ne-a acordat in exclusivitate un interviu in care ne vorbeste despre transformarile prin care a trecut, despre noile sale proiecte, dar si despre lucrurile care o ajuta sa se mentina sanatoasa.
Andreea Berecleanu considera ca este esential ca oamenii sa fie bine informati pentru a face alegeri sanatoase, frumoase si de bun gust. Spune ca timpul i-a adus mai multa rabdare, bogatie spirituala si, totodata, a invatat-o sa-si cunoasca mai bine reactiile organismului.
Farmacia Ta: Te vedem la pupitrul stirilor de aproape 20 de ani. Ce s-a schimbat in acest timp in tine ca prezentator, dar si ca om?
Andreea Berecleanu: O femeie se schimba destul de mult intre 20 si 40 de ani. Si cred, mai putin dupa 40 de ani. Profesional, este firesc sa inveti, sa evoluezi, sa experimentezi, sa-ti pastrezi curiozitatea care te impinge catre aceasta profesie. E frumos sa-ti tii viu interesul pentru documentare si deschiderea catre domenii cat mai variate. Desigur, odata cu cresterea fireasca profesionala, exista si progresul individual. Apar nuantele, rabdarea, intelegerea profunda, ne imbogatim spiritual, ne alegem dupa alte criterii prietenii si pretuim valorile adevarate. Eu fug de superficial, de aparente, de reguli impuse fara sens.
Esti una dintre cele mai rafinate prezente de pe micul ecran. Te-ai gandit sa impartasesti in vreun fel femeilor o parte din secretele stilului tau?
Va multumesc pentru caracterizare. Anul acesta am primit un premiu pentru stil si altul pentru eleganta. Ma onoreaza tocmai pentru ca stiu ca se refera la atitudine, nu doar la trasaturi, vestimentatie etc. Revenind la intrebare, nu cred ca e vorba de vreun secret, ci de felul in care am fost crescuta, de ce am preluat de la parintii si bunicii mei. Eu cred ca impartasesc deja multe informatii utile odata cu aparitia proiectului lansat inca de pe 1 septembrie, www.esteticapremium.ro. E important ca oamenii sa fie corect informati, pentru a putea face alegeri sanatoase, frumoase, de bun gust.
Care este parerea ta despre sistemul de sanatate romanesc, ca jurnalist, dar si ca simplu cetatean?
Ca jurnalist, sunt implicata alaturi de colegii mei in toate campaniile Observatorului, campanii care au schimbat legi, mentalitati, au fost recunoscute si premiate international. Este o lupta a noastra cu un sistem care pare ca nu se mai dezmorteste, la fel ca si invatamantul. Sunt multe anomalii, se mai repara din mers, dar la fiecare schimbare pe plan politic, oamenii suporta consecintele schimbarii. Apar insa semne bune, exista si manageri eficienti, observ ca sunt medici care se intorc in tara, multi care pleaca la specializari si vin bine pregatiti.
Ce inseamna pentru tine un stil de viata sanatos, care sunt principiile sanatoase dupa care te ghidezi?
Alimentatie diversificata si cat mai verde, cat mai mult peste si curcan, legume, lapte si iaurt de capra, fructe, sport in aer liber sau acasa pe saltea si spalier (ca in copilarie). Un stil de viata sanatos inseamna sa traiesti fara nervi, sa-ti faci mici bucurii, sa nu lasi nimic sa-ti anuleze zambetul. E lectia de viata pentru copiii mei.
„Mens sana in corpore sano!” nu este un aforism in vant, este idealul la care aspiram. Echilibrul emotional, sanatatea mintala, tihna din suflet, toate contribuie la o viata frumoasa, in special cand avem nevoie de vindecare. Chiar si atunci cand esti foarte obosit e bine sa ai un somn profund si sanatos.
Care consideri ca sunt cele mai importante investigatii pe care ar trebui sa le realizeze o femeie la aceasta varsta?
Testul Papanicolau, controlul prin palpare al sanilor, eventual mamografie (daca este recomandat), analizele uzuale sangvine, verificarea calciului, colesterolului, glicemiei, o evaluare hormonala.
Esti adepta medicinei conventionale sau a terapiilor naturale?
Nu pot sa spun ca am preferinte sau ca resping vreuna din variante. Am observat insa ce are efect imediat si ce nu schimba situatia, indiferent de abordare. In timp, incepi sa cunosti reactiile organismului. Pe copii i-am invatat sa stea mult in aer liber, sa se plimbe cu bicicletele, uneori stau in copaci in parcurile de aventuri ori schiaza toata iarna. Cred ca o buna imunitate ne ajuta in general, dar si in momentele de cumpana.
Imi hidratez parul si pielea cat pot de mult. Folosesc ulei pentru par, pe care il las o noapte intreaga, sau chiar balsam, tai varfurile regulat, nu il expun la soare, port mult palarii sau sepci. In privinta pielii, uleiul este preferat cremelor si fac o exfoliere usoara o data la 10 zile.
In ce iti gasesti energia pentru o zi incarcata si cum te relaxezi la sfarsitul ei?
In cafeaua de dimineata, in prospetimea micului dejun, linistea casei dupa plecarea copiilor la scoala, alegerea parfumului care sa-mi imbrace ziua. Seara, cand ne adunam si povestim ce am facut, ce urmeaza, ce ne dorim. In bucuria pe care mi-o da un film bun sau cateva randuri citite dintr-o carte sau pe kindle. Ma mai relaxeaza sa gatesc cu Eva, sa citesc cu Petru din aceeasi carte, sa asezam masa, sa-i vad dansand si cantand, facand scenarii sau chiar piese de teatru.
Un gand pentru cititorii revistei.
Think young and beautiful! – Fii tanar la orice varsta!
Text: Bianca Badescu
Foto: Antena 1