Fie ca este vorba de un concert, de participarea la un eveniment sau de cautarea de noi talente pentru emisiunea al carei jurat este, „Romanii au talent” (ProTV), pe Andra o gasiti de fiecare data in alt colt al tarii… Dar intotdeauna este cu zambetul pe buze! Asa ca am fost curiosi sa aflam cum gaseste energia pozitiva pe care o imparte fara rezerve cu cei din jur.
Pe langa talent si frumusete, Andra cucereste cu naturaletea si veselia pe care le emana. Spune ca se fereste de stres si de boli respectand cativa pasi obligatorii: odihna, miscare multa si placuta, alimentatie echilibrata, dar cel mai important, nepunand la suflet micile probleme cotidiene.
FarmaciaTa: Felicitari in primul rand pentru muzica ta, care ne face viata mai frumoasa si pentru toate premiile pe care le-ai castigat anul acesta la cele mai importante gale ale industriei muzicale romanesti! A fost un an plin pentru tine si cred ca si unul foarte bun. Ce urmeaza in continuare, ce surprize le pregatesti fanilor tai?
Andra Maruta: Multumesc! Intr-adevar, a fost un an bun, nu e nici primul si, sper eu, nici ultimul! De fapt, stiu sigur ca nu e ultimul, pentru ca la muzica nu voi renunta niciodata. In permanenta lucrez la ceva nou, chiar daca nu trimit produsul catre public decat in momentul in care sunt perfect multumita de ceea ce a iesit. Fanii mei pot afla mai multe despre proiectele mele accesand pagina mea de web (andramusic.ro) sau pagina de Facebook.
F.T.: Te vedem mereu plina de energie si cu zambetul pe buze, in ciuda faptului ca ai un program foarte incarcat. Care este secretul tau?
A.M.: Dorm suficient, asta e prima regula. Am noroc de un copil bun, care nu prea m-a trezit noaptea, insa si cand am avut nopti mai agitate, am recuperat a doua zi, macar cu un pui de somn. Odihna e foarte importanta si nu fac exceptie de la asta nici cand am programul foarte incarcat.
F.T.: Ce talente deosebite ai descoperit in acest an alaturi de caravana „Romanii au talent”? La ce sa ne asteptam in noul sezon?
A.M.: Asteptati-va la tot ce este mai… neasteptat! Pe mine m-au surprins multi concurenti, unii m-au amuzat, altii m-au uluit pur si simplu. In afara de numerele muzicale si de cele de dans, se pare ca preferatele concurentilor si ale publicului sunt cele in care apar abilitati iesite din comun.
A fi sanatos inseamna, in primul rand, a fi fericit. Incerc sa-mi pastrez optimismul, orice-ar fi, sa am o stare de spirit buna, fiindca stiu ca principala cauza a multor boli e stresul. Recomand tuturor sa-si pastreze zambetul, sa nu puna la suflet toate nimicurile si, astfel, isi vor lungi viata.
F.T.: Ce crezi ca le lipseste romanilor pentru a fi sanatosi?
A.M.: Ne lipseste educatia prevenirii bolilor. La noi e o traditie nesanatoasa de a merge la doctor abia atunci cand te doare ceva. De multe ori, este prea tarziu sau este mai dureros, tratamentul fiind mai greu. Stiu ca nici sistemul sanitar nu e perfect si pe multi ii descurajeaza, insa cu atat mai mult as zice ca oamenii trebuie sa mearga la controale si fara sa sufere neaparat de ceva. Profilaxia va fi intotdeauna mai buna si mai ieftina decat tratamentul.
F.T.: Ce sfaturi le-ai da mamelor pentru sanatatea copiilor lor?
A.M.: In primul rand, eu pledez pentru miscare multa! Chiar daca puiul ta are laptop, tableta sau alte minuni de genul acesta, miscarea nu trebuie sa lipseasca din programul unui copil. Si as mai merge pe ideea ca nu e bine sa cedezi usor cand copilul plange ca vrea sa manance fast-food sau dulciuri procesate industrial. E drept, nici eu nu sunt exemplul perfect, recunosc ca ii mai cumpar copilului dulciuri, dar n-am facut din asta un obicei. In schimb, l-am invatat cu miscarea, il alerg toata ziua. Si lui ii place, din fericire.
F.T.: Care consideri ca sunt cele mai importante investigatii medicale pe care ar trebui sa le realizeze o femeie de varsta ta?
A.M.: Niciodata nu e prea devreme pentru investigatii medicale, dar sigur ca avem tendinta sa amanam asta pentru varste mai inaintate. In orice caz, este important sa-ti cunosti propriul corp, sa stii ce probleme ai sau ce slabiciuni, sa-ti stii punctele nevralgice, care difera de la om la om. De acolo incepi. Cred ca o femeie, chiar si foarte tanara, ar trebui sa inceapa cu efectuarea controalelor de prevenire sau depistare a cancerului ovarian, de col uterin, de san. Dar nu e vorba numai de bolile grave, ci si de cele mai usoare. Controlul greutatii, mentinerea in forma prin miscare multa, controlul echilibrului de vitamine, toate acestea sunt actiuni ale caror rezultate se vad mai tarziu si conteaza foarte mult.
F.T.: Ce parere ai despre diete?
A.M.: Despre diete n-am o parere prea buna decat daca prin asta intelegem un regim alimentar sanatos si echilibrat, nu o infometare prosteasca. N-am tinut niciodata regimuri draconice, fiindca stiu ca e mai rau, e o rezolvare de moment, cu efecte grave in viitor. Efectul yo-yo nu e de neglijat, adica atunci cand slabesti cinci kilograme intr-o saptamana, vei pune la loc cel putin sase-sapte cand revii la alimentatia obisnuita. Aceasta este greseala pe care o fac in special adolescentele, aceea de a se infometa pana la lesin.
Sa nu renuntati la fructe si legume, chiar daca vine iarna. Multa lume crede ca anotimpul rece e rezervat grasimilor. Nu suntem eschimosi, nu trebuie sa ne inecam ficatul in grasimi ca sa rezistam la frig. Un fresh natural, preferabil facut in casa, este un foarte bun inceput de zi. Doctorii insista sa mancam multe legume si fructe de diferite culori. Plimbarile in aer liber sunt inca un mod de energizare, cel putin la mine functioneaza perfect.
F.T.: Cum iti ingrijesti pielea in functie de anotimp?
A.M.: Am creme de calitate pentru ten si multe lotiuni de corp, este important ca pielea sa ramana hidratata, altfel frigul o ataca nemilos, chiar si la tinerete. Nu sunt pretentioasa cand vine vorba de brand, am marcile preferate si cred ca deja le stie toata lumea, iar in rest merg pe ideea ca e important sa fii consecventa, sa folosesti cremele zilnic, chiar de mai multe ori pe zi, nu doar cand iti aduci aminte.
F.T.: Stresul pare a fi boala secolului. Cum privesti aceasta problema si care sunt metodele preferate de relaxare pentru minte si corp?
A.M.: Da, asa e, si eu cred ca este boala secolului. Tocmai fiindca nu ni se pare o boala, il ignoram, iar in acest timp el ne roade fiecare resursa din corp, ne strica imunitatea, ne doboara in cele din urma. Seara, cand pun capul pe perna, recapitulez sumar ziua si, daca sunt multumita de mine, dorm mult mai bine. Asta inseamna sa-mi fi respectat „agenda” in ceea ce priveste sanatatea: odihna, miscare si cel putin trei mese pe zi.
F.T.: Un gand pentru cititorii revistei.
A.M.: Dragi cititori, iubiti-va mai mult pe voi insiva, incercati sa mergeti la medic si fara sa va doara ceva anume. Mai bine sa constatati ca ati batut drumul pana la cabinet fara sa aveti mari probleme decat sa ajungeti acolo prea tarziu. Sanatate multa va doresc, sa ne revedem aici si peste o suta de ani!
Text: Bianca Badescu
Foto: ProTV