Analizele de sange reprezinta o modalitate foarte importanta pentru a pune un diagnostic si aduc informatii semnificative in legatura cu starea noastra de sanatate. Un profil biochimic este un set de analize de sange care evalueaza functiile organelor interne, masoara electrolitii din organism (precum potasiul) si identifica nivelul de enzime circulante. Intelegerea profilului biochimic poate fi dificila, insa aduce multe informatii referitoare la starea de sanatate.
Sangele uman este alcatuit din doua componente majore: plasma si celulele sanguine. Acestea permit substantelor, precum oxigenul, dioxidul de carbon, nutrientii si enzimelor, sa fie transportate catre toate organele, tesuturile si celulele din organism.
In sange exista trei feluri de celule: rosii (transporta oxigenul), albe (lupta impotriva infectiilor) si trombocite (formeaza cheagurile de sange pentru a preveni pierderea de sange din corp).
Care este semnificatia analizelor biochimice?
Biochimia sangelui uman este alcatuita din diferitele substante si nivelul acestora pe care sangele le transporta.
Daca medicul va arata un buletin de analize biochimice, in acesta puteti intalni urmatoarele elemente:
• Hemoglobina (Hg) – este o substanta pigmentara ce se gaseste in fiecare globula rosie. Aceasta permite transportarea oxigenului de la plamani la tesuturi, precum si a dioxidului de carbon din tesuturi catre plamani. Nivelul hemoglobinei variaza intre 12 si 16 grame la 100 ml, iar la babati nivelul este mai crescut comparativ cu femeile. Un nivel scazut al acesteia poate indica o anemie.
• Leucocitele (globulele albe) – intervin in sistemul de aparare a organismului. In mod normal, numarul lor variaza intre 4.000 si 10.000 pe milimetru cub si creste in cazul unei infectii. Este importanta cunoasterea cantitatii de celule din fiecare familie de globule albe.
De exemplu, limfocitele – (valori normale: 1.200 – 2.400 pe milimetru cub) pot creste in caz de infectie virala, iar eozinofilele (valori normale: 100-200 pe milimetru cub), in caz de alergii. Valori crescute ale bazofilelor (valori normale: 0-200 pe milimetru cub) se intalnesc in anemie, inflamatii, alergii sau chiar leucemie. Cresterea monocitelor (valori normale: 0-1000 pe milimetru cub) poate indica: afectiuni inflamatorii cronice, parazitoze, colita ulceroasa, ciroza hepatica, tuberculoza sau chiar neoplasm.
• Creatinina – reprezinta un martor important al functiei rinichilor. Creatinina provine in mod firesc din metabolismul muschilor si este eliminata pe cale urinara. Pornind de la valoarea ei, se poate stabili (in functie de varsta, sex si greutate) functia renala prin calcularea clereance-ului la creatinina; o valoare scazuta a acestuia indica functionarea deficitara a rinichilor. In mod normal, valoarea creatininei este mai mica de 13 miligrame pe litru. Peste aceasta cifra, se poate vorbi de insuficienta renala.
• Colesterolul – determinarea nivelului de colesterol este foarte importanta, mai ales daca se suspecteaza afectiuni cardiovasculare. In cazul in care nivelul acestuia este crescut, exista un risc major de boli cardiovasculare, precum angina pectorala, infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Colesterolul are doua componente: HDL (colesterolul bun, 35-100 mg/dl), cat si LDL (colesterolul rau, 50-150 mg/dl). Cea mai importanta este valoarea LDL, ce depinde si de factorii de risc asociati fiecarei pesoane in parte (fumat, obezitate, diabet).
Alte elemente importante
• Trigliceridele – reprezinta cantitatea de acizi grasi din sange, relevant de dozat in cadrul unui bilant cardiovascular.
• Sodiul (Na) – in mod normal, valoarea se situeaza intre 310-345 mg/100 ml. Variatiile apar atunci cind exista tulburari renale, pierderi prin diaree si varsaturi, dar si ca urmare a administrarii anumitor medicamente.
• Potasiul (K) – in mod normal, valoarea se situeaza intre 3,5 si 5 mmol/l si apar modificari in cazul afectiunilor cardiace sau in cazul tratamentului cu diuretice.
• Fosfor (P) – este un mineral important pentru cresterea masei oasoase si pentru buna functionare a celulelor din organism. Un nivel crescut poate indica o boala renala, iar un nivel scazut poate arata o infectie grava.
• Albumina – este o proteina produsa de ficat. Ajuta la reglarea presiunii osmotice din sange. Un nivel scazut al acesteia nu indica numai malnutritia, dar si boli ale ficatului sau o inflamatie.
• Urea – se formeaza in urma scindarii proteinelor din organism si este excretata renal. Un nivel crescut al acesteia indica o functie renala deficitara.
• Bilirubina – este o substanta de culoare galbena ce rezulta din scindarea hemoglobinei. Bilirubina ofera urinei culoarea galbena. Un nivel crescut al acesteia poate indica o boala hepatica (icter).
• Glucoza – determinarea nivelului acesteia este utila pentru diagnosticarea diabetului si pentru a monitoriza nivelul de zahar din sange in cazul persoanelor deja diagnosticate cu diabet.
Dr Mateescu Roxana-Claudia
Medic rezident geriatrie si gerontologie