Boala nu tine cont de varsta. Din acest motiv, este foarte important sa nu uitam ca avem posibilitatea de a preveni anumite afectiuni prin cateva teste de laborator, specifice fiecarei categorii de varsta.
Analizele medicale au valori care se incadreaza in anumite limite normale. Cresterea sau scaderea lor poate scoate la iveala anumite probleme de sanatate. In continuare, vom prezenta cateva dintre analizele de laborator pe care ar trebui sa le realizati.
Analize pentru nou-nascuti
- Screening-ul de rutina
Anumite afectiuni care nu sunt vizibile la nastere pot fi depistate precoce. Astfel, se pot lua masuri pentru evitarea problemelor de sanatate de mai tarziu. La nou-nascut se investigheaza urmatoarele:
- Tulburarile metabolice: fenilcetonuria, galactozemia, hipotiroidismul, hiperplazia adrenala congenitala;
- Glicemia;
- Scaderea auzului;
- Controlul oftalmologic.
Testul in cazul fenilcetonuriei se face dupa 24 de ore de la nastere
Pentru investigarea tulburarilor metabolice si glicemiei, se face un test de sange care necesita cateva picaturi de sange luate din calcaiul bebelusului.
Fenilcetonuria este determinata de un deficit al unei enzime. Copilul este normal la nastere, insa in timp, prin afectarea metabolismului organismului, pot aparea intarzieri in dezvoltare, scaderea IQ-ului etc. Testul se face dupa 24 ore de la nastere, deoarece acuratetea lui depinde de hranirea bebelusului cu suficiente proteine (luate din lapte). Tratamentul acestei afectiuni consta intr-o dieta speciala. Astfel, copilul se dezvolta normal.
Netratata, galactozemia poate duce la grave complicatii
Galactozemia consta, de asemenea, intr-un deficit enzimatic in care galactoza (glucid din lapte) nu se metabolizeaza. Pot aparea simptome asociate: convulsii, letargie, icter persistent, dificultati de hranire. Netratata, boala poate duce la complicatii grave (cataracta, tulburari cerebrale, boli renale, hepatice). Tratamentul este dietetic, respectiv restrictie pentru galactoza.
Hipotiroidismul poate fi prezent cu simptome discrete (constipatie, deficit de crestere) sau, initial, fara simptome. Depistat precoce, prin test screening, se trateaza cu hormoni tiroidieni, iar bebelusul va creste si se va dezvolta normal.
Hiperplazia adrenala congenitala se poate detecta din primele zile de nastere si se trateaza foarte eficient.
Glicemia se masoara la cateva ore dupa nastere
Glicemia se masoara imediat dupa nastere (in cateva ore). Copiii ai caror mame sufera de diabet zaharat au risc mai mare de hipoglicemie, deoarece se nasc cu niveluri crescute de insulina in corp. Acesti copii au risc de convulsii, prin concentratii mici ale glucozei, ceea ce creste probabilitatea de a avea probleme neurologice sau deficit de dezvoltare. Hranirea la san, cu lapte artificial sau solutii de glucoza determina concentratii normale ale glicemiei.
Pentru deficientele de auz se foloseste testul emisiilor otoacustice
Deficientele de auz se pot depista mai ales la copiii care prezinta infectii ca rubeola, herpes, cytomegalovirus, cei cu traumatisme la cap, icter sever. Exista testul emisiilor otoacustice (OAE). Deficientele minime ale auzului pot ramane nedetectate, dar pot progresa in timp. De aceea, se impune o retestare la 3-6 luni. Controlul oftalmologic al nou-nascutului este obligatoriu.
Analize pentru prescolari, scolari, adolescenti
2. Screening-ul de rutina se recomanda si copiilor de 1-3 ani si prescolarilor, atunci cand acestia intra intr-o colectivitate (cresa, gradinita). Analizele recomandate sunt exudat faringian si examen coproparazitologic. La varsta de 3 ani se impune un nou consult oftalmologic. De asemenea, parintii trebuie testati cu urmatoarele: RBW, radiografie pulmonara, test HIV.
3. Cand incepe scoala, copilul trebuie controlat din nou oftalmologic, pentru a corecta eventualele vicii de refractie.
4. In cazul adolescentilor este necesara masurarea tensiunii arteriale. Totodata, se determina glicemia, iar celor activi sexual li se recomanda testele pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala (HIV, Ag HBѕ, Ac anti-HCV). Adolescentele active sexual trebuie sa efectueze si testul Papanicolau pentru descoperirea in stadiu incipient a cancerului de col uterin
Teste pentru adultii tineri si maturi
- Screening-ul de rutina al adultului tanar consta in urmatoarele investigatii:
- Hemoleucograma;
- VSH (viteza de sedimentare a hematiilor);
- Fibrinogen, glicemie, profilul lipidic (colesterol total, LDL-colesterol, HDL-colesterol, trigliceride);
- Transaminaze (TGP, TGO, GGT);
- Uree serica, creatinina serica;
- Calciu total si ionic;
- Sumar de urina;
- Se verifica anual tensiunea arteriala si, o data la trei ani, se impune un consult oftalmologic;
- Femeia trebuie sa efectueze o ecografie a sanilor din 2 in 2 ani, pana la 40 de ani. Dupa aceasta varsta este nevoie de mamografie. Testul Papanicolau trebuie efectuat anual, la fel si consultul ginecologic.
Analize pentru persoanele de varsta a treia
- La varsta menopauzei, pe langa investigatiile de mai sus, se recomanda si efectuarea unei osteodensitometrii. Barbatilor trecuti de 50 de ani trebuie sa li se dozeze PSA (antigenul specific prostatic), cu valori normale intre 0 si 4 ng/ml si cu rol deosebit de important in detectarea precoce a cancerului de prostata.
Dr. Cristina Matei,
Medic medicina generala,
Centrul Medical Academica,