Persoanele cu aceste simptome pot percepe durerea de nervi in mod diferit. In unele cazuri, apare sub forma unei dureri de tip „junghi”, in mijlocul noptii. Iar, in alte cazuri, simptomele includ amorteala, furnicaturi sau arsuri si se intind pe tot parcursul zilei.
Durerea de nervi necontrolata pote fi greu de suportat, insa, cu ajutorul unui tratament corect, poate fi tinuta sub control si, astfel, calitatea vietii este imbunatatita.
Durerea, in general, este un semnal de alarma. Atunci cand ne apropiem de cuptorul fierbinte, de exemplu, nervii transmit un semnal de durere catre creier si ne retragem mana inainte sa ne ardem. Insa, daca exista leziuni la nivelul nervilor, acest lucru nu functioneaza. Leziunile nervilor pot transmite semnale false si, in acest caz, veti simti durere fara o anumita cauza. Nervii lezati ne pot face sa nu percepem durerea atunci cand avem o leziune.
Ce simptome apar in amorteala si durerea membrelor?
Unele persoane observa ca acestea apar in anumite pozitii ale corpului sau in anumite activitati, precum statul prelungit in picioare sau mersul pe jos. Leziunile nervilor pot face corpul hipersensibil. Unele persoane pot avea durere chiar si de la lenjeria de pat trasa usor peste corp.
Durerea nervoasa se inrautateste in timpul noptii. Atingerea cearsafului sau presiunea de a sta intins poate fi extrem de inconfortabila. Tricotatul, utilizarea tastaturii sau legatul sireturilor pot deveni dificil de facut. Multe persoane cu leziuni ale nervilor afirma ca simtul atingerii este mult diminuat, ca si cum ar purta mereu manusi.
In plus, fata de pierderea simtului atingerii, leziunea nervoasa poate determina si aparitia oboselii musculare sau pierderea echilibrului. Oricare dintre acestea doua poate duce la caderi. Terapia fizica si ocupationala pot ajuta la ameliorarea acestor simptome. De multe ori, persoanele cu leziuni nervoase se pot rani singure si sa nu realizeze, tocmai din cauza pierderii simturilor. Medicul va recomanda sa va autoevaluati pentru rani in mod regulat, in special la nivelul picioarelor.
Care este evolutia in amorteala si durerea membrelor?
Daca nu este tratata, leziunea nervilor se poate inrautati de-a lungul timpului. De obicei, apare initial la nivelul labei piciorului si al mainii, apoi se extinde la nivelul picioarelor si al bratelor. In orice caz, daca incepeti tratamentul pentru afectiunea de baza ce cauzeaza leziuni ale nervilor, puteti opri evolutia si chiar s-o faceti reversibila.
In multe cazuri, durerea de nervi poate fi controlata. Incepeti printr-un consult la medic. Fiti pregatit sa raspundeti la intrebari. De cat timp aveti durere? Cum o simtiti? In ce sens va afecteaza? Raspunsurile la aceste intrebari il ajuta pe medic sa-si dea seama despre ce afectiune de baza este vorba. Multe afectiuni, precum diabetul si cancerul, pot cauza leziuni si dureri nervoase. Unele persoane, insa, au aceste simptome fara motiv.
Este foarte important sa gasiti afectiunea de baza, precum diabetul necontrolat, si sa luati un tratament corect. In multe cazuri, va ajuta sa ameliorati durerea si sa opriti progresia acestor leziuni. Insa, este necesar si un tratament pentru durere.
Care este tratamentul in amorteala si durerea membrelor?
Antiinflamatoarele nesteroidiene, precum ibuprofen sau alte analgezice, sunt utile in ameliorarea durerii. Alte optiuni includ tratamente locale pentru durere cu creme, unguente, uleiuri, geluri sau spray-uri.
De asemenea, si tratamentele alternative sau complementare pot ajuta. De exemplu, unele studii au aratat ca acupunctura poate ameliora acest tip de durere. In unele cazuri, durerea de nervi este agravata sau cauzata de un deficit de vitamina B12. Utilizarea suplimentelor in baza recomandarii medicului ar putea ajuta.
In plus, pe langa medicamentele recomandate, este necesar sa mentineti un stil de viata sanatos. Faceti exercitii in mod regulat, mentineti o greutate corporala normala si asigurati-va ca aveti o dieta echilibrata, plina de vitamine si minerale.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie