Aminoacizii sunt compusi organici care alcatuiesc una dintre principalele grupe de substante nutritive necesare bunei functionari a organismului uman: proteinele. Acesti compusi se regasesc, asadar, in structura celulelor, muschilor si tesuturilor corpului, indeplinind o multime de roluri importante, de la dezvoltarea celulara la transportul si depozitarea substantelor nutritive.
O alimentatie echilibrata, care sa asigure aportul necesar de proteine si, implicit, de aminoacizi, devine, in acest context, vitala pentru mentinerea sanatatii pe termen lung. Pentru buna functionare, corpul uman are nevoie de 22 de aminoacizi. Dintre acestia, 8 sunt esentiali, adica organismul nu dispune de mecanisme proprii pentru a-i sintetiza, astfel ca trebuie asigurati din alimentatie. Carnea, sursa valoroasa de proteine, ramane esentiala pentru a asigura necesarul zilnic de aminoacizi, insa si sursele proteice vegetale (fructe oleaginoase, alge, leguminoase etc.) sunt optiuni bune, la fel si suplimentele alimentare.
Tipuri de aminoacizi
Pe langa clasificarea in functie de provenienta, aminoacizii pot fi grupati si in functie de capacitatea organismului de a-i sintetiza, dupa cum urmeaza:
- Aminoacizi esentiali (nu pot fi sintetizati de organism, de aceea este vitala asigurarea lor din alimentatie): leucina, izoleucina, metionina, triptofanul, fenilalanina, lisina, treonina si valina.
- Aminoacizi neesentiali (organismul ii poate sintetiza din surse proprii atunci cand cele alimentare lipsesc): arginina, cisteina, glicina, serina, tirozina, taurina, prolina, glutamina, ornitina, asparagina, alanina, selenocisteina, acidul glutamic si acidul aspartic.
Pe lista aminoacizilor esentiali se regaseste adesea si histidina, fiind indispensabila doar pana la varsta de 1 an. De asemenea, o parte dintre aminoacizii inclusi in categoria celor neesentiali sunt, de fapt, „conditionat esentiali”, intrucat devin vitali in contexte precise, cum ar fi unele boli (infectii, insuficienta hepatica s.a.).
Totodata, este important de retinut ca, pentru a functiona optim, organismul are nevoie de toti aminoacizii – esentiali si neesentiali – in proportii exacte, fiecare dintre aceste „caramizi” indeplinind roluri precise in functie de varsta si starea de sanatate individuale.
Rolurile majore indeplinite de aminoacizi
Aminoacizii, o parte esentiala a tesutului muscular si nu numai, indeplinesc o varietate de roluri in organismul uman, printre cele mai importante fiind cea de intermediari metabolici. Cu alte cuvinte, aminoacizii sunt implicati in sintetizarea altor molecule vitale pentru organism, cum ar fi serotonina (triptofanul este precursorul sau), dopamina, epinefrina, norepinefrina (care au fenilalanina drept precursor), oxidul nitric (al carui precursor este arginina) etc.
Tot aminoacizii, in cantitati optime, se afla si in spatele unui sistem imunitar de fier, reducand si riscul unei palete largi de boli. Spre exemplu, alanina reduce riscul litiazei renale, in timp ce cisteina protejeaza impotriva actiunii distructive a radicalilor liberi.
Arginina contribuie la sporirea numarului de spermatozoizi, fiind, asadar, implicata in functionarea optima a aparatului reproducator masculin (favorizeaza si cresterea libidoului), iar fenilalanina ajuta la calmarea durerilor, sporeste capacitatea intelectuala (impreuna cu arginina) si reduce apetitul alimentar.
Metionina, la randul sau, protejeaza rinichii si reduce nivelul colesterolului „rau”. Triptofanul este un bine-cunoscut „somnifer”, contribuind la instalarea starii de somnolenta, dar si un bun antidepresiv, fiind utilizat si ca adjuvant in tratamentul alcoolismului.
Absenta sau prezenta in cantitati insuficiente in organism a aminoacizilor favorizeaza dereglari cu potential sever, intre care supraponderalitate, alopecie, tulburari de ordin dermatologic, tulburari de somn, schimbari de dispozitie, disfunctie erectila, artrita, diabet si boli cardiovasculare.
Surse importante de aminoacizi
Intrucat nu pot fi sintetizati de organism, este vital ca aminoacizii esentiali sa fie furnizati din surse alimentare de calitate. Proteinele complete sunt cele mai indicate surse, asigurand intreaga paleta de aminoacizi esentiali – acestea se regasesc in carne, oua, lapte. Proteinele incomplete, care nu asigura toti aminoacizii esentiali, sunt cele din surse vegetale, cele mai bune dintre acestea fiind semintele, fructele oleaginoase si leguminoasele, dar si cartofii, orezul, spanacul, graul si porumbul.
Dana Saporan