Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Ameteli puternice si pierdere a echilibrului? Sindromul vertiginos ar putea fi cauza

21 mai 2024
Share

Ameteli puternice, senzatia ca te invarti in loc ori ca-ti pierzi echilibrul, sentimentul ca totul se misca in jurul tau, desi stai pe loc, ori ca pamantul iti fuge de sub picioare… Cand ai toate aceste stari din senin si cand nu poti sta nici macar in pat fara sa simti ca toata camera se invarte in jurul tau, mai ales daca fenomenul se repeta periodic, este foarte posibil sa suferi de sindrom vertiginos sau vestibular.

Ameteala puternica, cunoscuta medical sub numele de vertij, este caracteristica principala a sindromului vertiginos. Aceasta stare se poate manifesta timp de cateva zeci de secunde, cateva minute ori chiar ore intregi si se poate repeta la intervale regulate de timp – la cateva zile ori cateva saptamani. Insotita de o stare de greata, uneori de incetosarea vederii si de senzatia ca totul in jur se misca, sindromul vertiginos se poate manifesta uneori atat de puternic incat persoana in cauza sa cada efectiv la pamant.

Exista si cazuri in care manifestarile sindromului vertiginos sunt atat de puternice si se repeta atat de des incat persoana afectata nu mai poate duce o viata normala, efectele fiind aproape dramatice. Prin urmare, la primele simptome descrise mai sus este indicat sa mergeti de urgenta la medic.

 

Cauzele sindromului vertiginos

Exista doua tipuri de sindrom vertiginos (vestibular): cel periferic, care este cauzat de o afectiune a urechii interne, si sindromul vertiginos central, in cazul caruia este afectat sistemul nervos central. In ambele cazuri este insa vorba despre afectarea sistemului vestibular, cel datorita caruia omul isi poate mentine echilibrul.

Este important ca medicul sa faca diferentierea dintre cele doua tipuri de sindrom vestibular, deoarece cel periferic trebuie tratat de un medic ORL-ist, iar cel central de catre un neurolog. Evident, si tratamentul este diferit.

In cazul sindromului vestibular central este afectata circulatia cerebrala la nivelul cerebelului sau trunchiului cerebral. Poate fi vorba de mai multe leziuni minore – minuscule anatomic – leziuni care se depisteaza in trunchiul cerebral, dar si de scleroza multipla, accident vascular cerebral, infectii ori chiar tumori.

 

Simptomele sindromului vertiginos

Ameteli puternice si pierdere a echilibrului? Sindromul vertiginos ar putea fi cauzaIn sindromul vestibular central, clinic este prezenta doar starea de ameteala puternica, aproape continua, iar senzatia de dezechilibru la mers si instabilitate nu este insotita si de senzatia de rotire a obiectelor in jur. Pot aparea chiar scurte perioade de pierdere a cunostintei dar si semne neurologice precum senzatie de slabiciune pe jumatate de fata, dificultate in articularea cuvintelor, vedere dubla, greutate la inghitit, absenta reflexului cornean. Nu sunt prezente scaderea de auz, zgomotele in ureche sau celelalte fenomene mentionate mai sus.

Sindromul vestibular periferic se manifesta prin ameteli, insotite de zgomote in ureche si scadere a auzului. Mentinerea echilibrului este imposibila, iar inchiderea ochilor accentueaza acest dezechilibru si sunt prezente senzatia de voma, uneori chiar voma cu paloare, transpiratii si scadere a frecventei pulsului.

Printre afectiunile insotite de sindrom vestibular periferic se numara boala si sindromul Meniere, precum si labirintita, o infectie provocata de raceala, gripa sau otita, insotita de o supuratie otica.

Tratamentul este unul medicamentos, recomandat de medic, in functie de gravitatea afectiunii. Exista insa si cazuri in care, din pacate, boala recidiveaza.

 

Mircea Doaga

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.