Ameliorarea durerii, oboselii sau a mancarimilor reprezinta o parte importanta a tratamentului cancerului de san avansat. Nu va fie teama sa discutati despre aceste probleme, pentru ca exista mai multe moduri prin care putem trata efectele adverse ale medicamentelor pentru cancer.
Atunci cand o persoana are cancer de san intr-un stadiu avansat, are parte de o terapie indelungata, de cativa ani. Aceasta poate include multe tipuri de medicamente sau acelasi medicament in doze mai mici, in locul combinatiilor.
Exista unele efecte adverse ce pot sa apara in timpul tratamentului, insa trebuie sa invatati cum sa treceti mai usor peste ele.
1. Caderea parului – este unul dintre efectele adverse pe care toti pacientii sub tratament pentru cancer il experimenteaza. Insa unele medicamente bazate pe o singura substanta ce sunt folosite pentru cancerul avansat de san nu duc neaparat la caderea parului.
Puteti sa apelati la sedinte de machiaj sau sa probati diferite peruci sau esarfe in culorile preferate.
2. Greata sau varsaturi – multe dintre medicamentele bazate pe o singura substanta ce sunt folosite pentru metastazele cancerului de san tind sa cauzeze mai putine probleme de stomac fata de medicamentele mai agresive si dozele utilizate in cancerele de san putin evoluate.
3. Oboseala – poate fi simtita in permanenta, chiar si dupa o noapte in care ati dormit foarte mult. Tratamentele dureaza foarte mult timp, fara pauze, iar oboseala se poate extinde.
Cel mai bun mod prin care puteti combate oboseala este sa faceti exercitii. Studiile au demonstrat ca femeile ce fac exercitii fizice regulate in timpul tratamentului pentru cancer se simt semnificativ mai bine si au mai multa energie.
Nu este nevoie sa va suprasolicitati. Trei ore pe saptamana pot fi suficiente pentru a va simti mai bine. Exercitiile blande precum yoga si plimbarile sunt cele mai recomandate.
4. Dureri sau furnicaturi in maini si picioare – durere, amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor si al picioarelor definesc tabloul unei neuropatii (un efect advers al multor medicamente utilizate pentru a trata cancerul de san).
Informati medicul daca apar aceste simptome. Acesta poate schimba dozele medicamentelor sau poate adauga un medicament ce poate ameliora durerea sau furnicaturile.
Sindromul mana-picior
5. Descuamarea si roseata de pe maini si picioare – unele medicamente pentru cancer pot determina aparitia “sindromului mana-picior”. Acesta se prezinta ca o roseata ce seamana cu arsura solara si , uneori, se poate descuama la nivelul palmelor si al talpilor.
Pentru a combate acest efect advers, puteti utiliza o crema emolienta de mai multe ori pe zi. In timpul noptii, purtati sosete si manusi. De asemenea, un supliment cu vitamina B6 poate ajuta.
6. Uscaciunea gurii – apare frecvent in cele mai multe chimioterapii. Este recomandat sa folositi acadele sau fulgi de gheata si sa ungeti cu ulei de vitamina E zonele uscate.
7. Maini sau brate umflate sau grele – daca v-au fost excizati ganglionii de la nivelul axilei sau a pieptului in timpul interventiei chirurgicale, atunci sunteti la risc pentru limfedem, o colectie de fluid in tesuturile grase ce se afla imediat sub piele in acea zona.
Pentru a preveni limfedemul, incercati sa evitati taieturile, arsurile si suprasolicitarea musculara in zona afectata. Iata cateva metode prin care puteti preveni limfedemul:
• Asigurati-va ca la spital vi se pun branulele si vi se ia tensiunea pe partea opusa, daca este posibil
• Purtati manusi protectoare in timp ce faceti menaj acasa sau atunci cand gatiti
• Folositi creme cu antibiotic pentru zgarieturi
• Folositi maneci cu compresie in timpul zborurilor lungi cu avionul
• Evitati ridicarea obiectelor grele pe partea afectata
Daca aveti deja limfedem, rugati medicul sa va recomande un terapeut ce poate ameliora umflatura si sa va recomande niste exercitii si bandaje speciale.
Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriarie si gerontologie