Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Ambliopia

8 decembrie 2010
Share

Ambliopia sau scaderea permanenta a acuitatii vizuale, uni- sau bilaterala, este cauza unui defect in stabilirea conexiunilor nervoase la nivelul perceptiei vizuale, care porneste de la retina spre creier. Daca imaginile formate pe retina sunt foarte diferite una de cealalta, trebuie suprimate pentru a evita diplopia. Ochiul a carei imagine va fi suprimata nu isi va dezvolta capacitatea si va deveni ambliop. La copii, ambliopia este asociata adesea strabismului. Totodata, ambliopia poate fi responsabila de aparitia strabismului. Daca la un ochi ambliop exista o puternica ametropie, imaginea formata pe retina va fi tulburata. La celalalt ochi insa, imaginea formata pe retina va fi curata (emetrop). Totusi, daca ametropia nu este corijata in timp util, exista riscul ca si celalalt ochi sa devina ambliop.

Tratament
Tratamentul ambliopiei se initiaza imediat ce a fost diagnosticata. Tratamentul consta in corectarea totala a ametropiilor existente, apoi in obligarea ochiului deviat sa actioneze. Pentru aceasta, se pot utiliza pansamente speciale sau se poate interveni chirurgical.

Obezitatea si pierderea in greutate
Procesul destinat pierderii in greutate, in scopul ameliorarii starii de sanatate si al imbunatatirii aspectului fizic, se realizeaza cu sprijinul medicilor nutritionisti. Persoanele obeze sunt predispuse la a dezvolta diabet, maladii cardiace si hipertensiune arteriala.
Cel mai eficient mod de a slabi este consumarea alimentelor in mod rational, asigurand zilnic un necesar de minimum 1.000 de kcal. Astfel, scaderea in greutate se realizeaza treptat, fara a traumatiza organismul pacientului. La inceputul unei cure alimentare severe, se poate ca pacientul sa slabeasca brusc, deoarece primele kilograme eliminate reprezinta rezervele de glicogen si grasime (care au continut mare de apa). In timpul dietelor, activitatea fizica este mai mult decat importanta. Sportul, practicat regulat, ajuta la arderea caloriilor in exces si la mentinerea tonusului muscular. Regimurile alimentare care restrictioneaza sever accesul la o dieta adecvata pot provoca asa-numitul „efect yoyo”, care se refera la o pierdere subita in greutate, succedata de o ingrasare si mai rapida. Nutritionistii incearca sa impuna pacientilor cu probleme de greutate o dieta cu minimum trei mese regulate pe zi, reprezentand echivalentul a minimum 1.000 de kcal. Se considera obezitate cand subiectul depaseste cu peste 45% greutatea maxima corporala, corespunzatoare taliei sale. Obezitatea este cauzata, in principal, de un consum excesiv de alimente bogate in grasimi. Exista insa persoane care nu consuma mai mult decat este normal, dar stocheaza foarte usor depozite, iar energia nu este consumata. Astfel, nevoile energetice sunt determinate de metabolismul bazal. Unii dintre subiecti pot avea un metabolism bazal scazut sau trebuie sa isi micsoreze aportul caloric pentru a efectua o activitate fizica solicitanta. De asemenea, in aparitia obezitatii se incadreaza si factorii genetici familiali. Totodata, tulburarile hormonale sunt asociate cu o aparitie precoce a obezitatii.
Greutatea crescuta sta la baza multor afectiuni grave: hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale, insuficienta coronariana, diabet zaharat, diferite forme de cancer etc.

Interventii chirurgicale
Pe langa regimul alimentar corect si activitatea fizica regulata, se pot folosi masuri invazive radicale, uneori cu efecte exceptionale. Operatia care reduce dimensiunile stomacului ofera pacientului senzatia de satietate, chiar si dupa ingerarea unei cantitati infime de hrana. Scurtarea sau devierea intestinului subtire reduce nivelul absorbtiei alimentelor.

Text: Dr. Farm. D. Hurduc

#tags   \