Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimentele si alergiile sezoniere: pericolul din farfurie

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
9 iulie 2018
Share
Alimentele si alergiile sezoniere: pericolul din farfurie

Incepem prin a mentiona ca un puseu de alergie este tot atat de invalidant ca un picior rupt. Ba poate si mai rau. Mai ales ca nu se poate aplica prima „porunca” pentru alergici: evitati contactul cu agentul cauzator.

Cum sa te ascunzi de infimele granule de polen din aer? Tocmai de aceea, este bine sa vedem daca nu cumva ne putem ajuta altfel. Din start, dorim sa clarificam un aspect: medicamentele prescrise de medic sunt obligatorii, mai ales daca simptomele sunt serioase. Alergiile nu trec de la sine, trec doar cand alergenul dispare din aer. Ba chiar se pot agrava daca nu le tinem in frau cu un medicament potrivit. Insa, alaturi de medicamente sau in cazurile mai usoare, alimentatia poate contribui si ea la usurarea chinului. Sau la amplificarea lui.

Lista neagra a alergicului

Atentie la alimentele care:

  • Contin histamina, cum sunt diferite produse fermentate si maturate. Histamina este produsa de corpul nostru in alergii si este principalul responsabil de simptomatologia neplacuta. De aceea, nu e cazul sa suplimentam cu histamina externa. Evitati branzeturile maturate, mezelurile, pestele afumat, ciupercile etc.
  • Stimuleaza secretia endogena de histamina. Renuntati temporar la vin si bere, dar si la otet si la unele legume si fructe (vinete, rosii, bame).
  • Provoaca alergii incrucisate: proteinele din unele legume, fructe, nuci pot fi confundate cu moleculele de polen, avand o structura similara. Fenomenul este unul complex si se numeste alergie incrucisata. Intrebati medicul alergolog. El va va spune, in functie de rezultatele de la analize, exact la ce sunteti alergici si produsele inrudite pe care trebuie sa le evitati. De exemplu, cei alergici la puf de salcie ar fi bine sa evite merele, caisele, ciresele, kiwi, piersicile, morcovii, telina, patrunjelul, soia si diferite fructe oleaginoase (alune, migdale). Chiar si unele condimente trebuie excluse temporar: anason, coriandru si fenicul. Inca o data subliniem: renuntarea este temporara si nu inseamna ca sunteti alergici si la aceste alimente.

Ce legatura exista intre alergia la polen si alergia digestiva?

res_inainte de ce puteti consuma fara frica

Ce puteti consuma fara frica

Aveti verde la:

  • Alimente sau suplimente cu acizi grasi Omega-3: au actiune antiinflamatoare si pot ameliora usor simptomele;
  • Alimente care au quercitina, antioxidant antiinflamator: varza rosie, ceai, ceapa, mure;
  • Usturoi – studiile recente arata ca usturoiul poate bloca formarea unor compusi „vinovati” de simptomele alergiei;
  • Vitamina C – intervine in foarte multe procese metabolice si poate ajuta, prin pastrarea echilibrului organismului. Desigur, cea mai buna forma este cea adusa de fructe si legume, pentru ca acolo se afla alaturi de alti compusi sinergici. Si suplimentele sunt o varianta la fel de buna.
  • Unele studii promit efecte pozitive ale administrarii de produse probiotice. Chiar daca efectele nu sunt radicale, un probiotic nu strica niciodata.
  • Mirodenia-minune turmeric. Nu este doar gustoasa, pusa in diferite mancaruri sau chiar in „laptele auriu” (bautura cu multiple proprietati, ale carei ingrediente principale sunt laptele si turmericul), dar si cu o puternica actiune antiinflamatoare, cat se poate de utila in alergii.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.