Mai mult ca sigur, concepul de bio nu va este strain. Ati tot citit in paginile acestei reviste despre varietatea de produse care incearca sa se alinieze acestui curent ce propovaduieste sanatatea, naturalul si grija pentru mediul inconjurator. Un segment important al pietei bio este reprezentat de alimentele de acest gen. Ce caracteristici au ele, care le sunt calitatile si de unde le putem procura, veti afla in cele ce urmeaza.
In primul rand, este bine sa stiti sa faceti diferenta intre produsele bio si cele ce sunt comercializate sub titulatura de naturale. Confuzia intre cele doua concepte este des intalnita chiar si in materialele din presa, iar producatorii de alimente profita, nu de putine ori, de pe urma acestei confuzii. Care este deci diferenta dintre „bio” si „natural”? Sunt mai sanatoase produsele bio?
De la 100% la… natural
Principala diferenta intre bio si doar natural vine din procentajul pe care un produs il are in domeniul substantelor organice, ecologice. Astfel, alimentele bio isi castiga titulatura in functie de trei categorii: 100% bio, bio (minimum 95%), preparat din substante bio (cel putin 70% bio). La produsele naturale, lucrurile nu sunt privite atat de strict. Un produs se poate bucura de titlul „natural” chiar daca are si numai 10% compozitie organica. Astfel de alimente ce poarta titulatura de naturale pot fi uneori si organice. Eticheta insa nu ne garanteaza acest lucru.
Sa definim alimentele bio
Alimentele bio sunt produse din ingrediente organice nemodificate genetic si neimbogatite chimic. Produsele in stare bruta (oua, carne, lapte, fructe etc.) implica cultivarea pe terenuri pe care nu s-a aplicat un ingrasamant chimic, hormoni de crestere, insecticid, ierbicid, sau existenta unor animale care sa fie hranite la randul lor cu alimente bio (grau, porumb etc.). Desigur, modificarile genetice nici nu incap in discutie. Alimentele preparete (branza sau iaurt) presupun utilizarea unor ingrediente bio metamorfozate prin procese naturale, lipsite de beneficiile adaosurilor chimice atat de daunatoare. Mai mult, alimentele bio duc ecologicul pana aproape de limitele superioare si ofera o modalitate de ambalare ecologica si fara conservanti.
Alimentele bio si sinonimia cu sanatatea
In ceea ce priveste calitatile alimentelor bio, principalul argument in jurul caruia se gloseaza este sanatatea. Parerile sunt desigur impartite, ca in preajma oricarui subiect de amploare. Exista autoritati care spun ca principalul beneficiu al alimentelor bio este de fapt gustul, in timp ce utilizatorii regulati sustin idealul sanatatii. Exista specialisti care considera ca problematica alimentelor „ne-bio” sau profane este usor dusa la extreme, acestea nefiind atat de periculoase precum se vehiculeaza. Cantitatile in care sunt utilizate substantele presupus daunatoare sunt atent studiate, cat sa nu reprezinte un pericol pentru viata consumatorilor. Exista insa si multe cazuri care se sustrag normelor.
In SUA, vanzarile in domeniul alimentatiei bio cresc anual cu un procent de aproximativ 20% in ultimii 10 ani.
Si nu uitati!
Chiar daca alimente precum fructele sau legumele sunt aprobate ca fiind bio, este preferabil sa le spalam bine inainte de consum si chiar sa le curatam coaja. Un aliment bio este urmarit pas cu pas de la creare, crestere si apoi consum. Cu alte cuvinte, de la solul in care sunt cultivate cerealele cu care sunt hranite animalele, si pana la mediul de viata al acestora. Alimentele bio pot preveni imbatranirea precoce sau bolile cronice puse pe baza toxinelor regasite in alimentele prelucrate. De asemenea, riscul intoxicatiilor este cu mult redus, la fel ca acela de dezvoltare a unor afectiuni ale sistemului nervos. Produsele bio au un aspect la fel de placut ca cele „chimicalizate”.
Imaginea marului bio, de mici dimensiuni si care permite instalarea parazitilor (viermi), este doar un mit amuzant. Alimentele bio au preturi mai mari. Daca gustul si promisiunea sanatatii cantareasc suficient in ochii dumneavoastra, succes la cumparaturi! Majoritatea acestor alimente au un termen de valabilitate mai scazut, dat fiind faptul ca nu utilizeaza niciun produs de conservare, niciun tip de coloranti. Chiar si produsele bio trebuie sa se incadreze insa intr-un regim de viata echilibrat, variat, cu un continut permis de grasimi si zaharuri. Alimentele bio nu sunt o dieta in sine. Alimentele bio nu sunt usor de procurat. In Romania, industria este inca la inceput. O cautare in lumea internetului, dupa criteriul „magazine alimentare bio”, ar putea ajuta.
Text: Irina Chelarescu