În ultimii ani, s-a atras atenţia tot mai mult asupra necesităţii hidratării corespunzătoare, a asigurării necesarului de apă, strict necesară bunei funcţionări a tuturor proceselor metabolice. Omul modern nu uită să mănânce, dar uită să se hidrateze. Iar consumul băuturilor de tip cola nu este nici pe departe o formă optimă de hidratare. Iată care sunt variantele sănătoase.
Odată cu vremea caldă şi mai ales dacă facem mişcare, suntem obligaţi să facem termoliza, adică să pierdem caldură. Pe de-o parte este cald afară, pe de alta, muşchii activi produc căldură care trebuie pierdută pentru a se evita supraîncăzirea organelor vitale. Şi atunci ne ajută procesul de transpiraţie, proces fiziologic şi extrem de util. De remarcat că lui i se adaugă aşa zisa perspiraţie insensibilă, pe care, deşi o sesizăm mai puţin spre deloc, semnifică şi ea pierderi hidrice. Ca atare este nevoie să recuperăm apa pierdută.
De unde luăm apa necesară?!
Mulţi se gândesc că nu vor putea în veci să bea cantităţile de apă recomandate de nutritionişti. Pur şi simplu se revoltă la gândul la 2-3 litri de apă băuţi zilnic. Ei bine, trebuie ştiut că alături de lichidele ingerate ca atare, şi mâncarea cu conţinut crescut de apă ne hidratează. Supe, ciorbe, salate, lactate, legume şi fructe, iată ce folosim frecvent pentru hidratare. Legumele şi fructele aduc, în plus faţă de apă, şi carbohidraţi digerabili, fibre, elemente minerale, vitamine, antioxidanţi. Atunci când mâncăm fructe sau legume, facem un mare serviciu organismului.
Legumele frunze
Fie că sunt consumate crude în salate sau în smoothie-uri, fie preparate termic în supe şi mâncăruri, trebuie să ştiţi că legumele frunze sunt adevărate comori alimentare. Oricum le-am pregăti, au un conţinut ridicat de apă. O dovadă clară este şi faptul că odată tratate termic, îşi micşorează incredibil de mult volumul. Deci este clar că vă pot hidrata natural. Şi cum dintr-un aliment mâncăm nu numai un nutrient, ci tot „bagajul” cu care vine, trebuie să ţinem cont că legumele frunze vin cu „bagaj” supersănătos. Vă recomand să nu treacă o zi fără să consumaţi o porţie-două. Bonus, sunt şi hipocalorice.
Castraveţii
Castraveţii sunt probabil cea mai cunoscută sursă alimentară de hidratare. Deşi acum îi avem la dispoziţie tot anul, fiind crescuţi în seră, castraveţii de primăvară-vară rămân cei mai gustoşi. O felioară parcă schimbă întreg gustul unui sandviş banal, nu-i aşa?! Ca şi rudele lor, dovleceii, au în jur de 96% apă. Deci vă şi hidratează, vă şi hrănesc. Japonezii au o gustare specială care constă într-un castravete fraged pe băţ, dat cu puţină sare. Şi este infinit mai sănătos decât un hot dog.
Roşiile
Avem ocazia să mâncăm primele roşii bune şi să uităm fără regret roşiile de iarnă cu gust de… carton. Cele din mai au aroma şi gustul specifice, foarte atrăgătoare. Le recomand mai ales crude, în salate, dar desigur că şi în sos sau mâncare sunt la fel de sănătoase. Nu uitaţi că sunt pline de licopen, un antioxidant foarte valoros. Şi roşiile conţin peste 90% apă şi multe săruri minerale, deci beneficiem din plin şi de pe urma lor.
Ciupercile
Sigur le consumaţi des, sunt foarte bune şi unii le consideră un bun înlocuitor de carne. Ideea este că şi ele au foarte multă apă, în jur de 92%. Desigur că prăjite îndelung îşi pierd conţinutul hidric, dar dacă le pregătim rapid, apa nu se pierde şi o putem folosi pentru hidratare.
Cireşele
Primele fructe autohtone care apar sunt minunate şi delicioase. Au circa 81% apă şi chiar dacă ar fi exagerat să spunem că cineva se hidratează cu cireşe, nu putem neglija aportul lor de apă.