Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente recomandate in artrita reumatoida

7 octombrie 2011
Share

Artrita reumatoida este o boala frecvent intalnita, ce afecteaza articulatiile, a carei cauza nu se cunoaste cu exactitate, fiind inclusa in categoria bolilor autoimune. Aceasta afectiune reprezinta un factor de risc pentru bolile de inima. Cu toate acestea, o dieta sanatoasa poate proteja impotriva efectelor secundare.

Este important de stiut ca nu exista un tratament anume care sa vindece artrita reumatoida, insa, prin modificarea stilului de viata, rezultatele nu vor intarzia sa apara. Printre simptomele acestei afectiuni se numara durerile articulare, perturbarea somnului, transformarea durerii intr-o jena permanenta. La fel ca si hipertensiunea sau colesterolul, artrita reumatoida este un factor de risc pentru inima.

 

Legatura dintre bolile de inima si artrita reumatoida

In urma unor studii recent efectuate, oamenii de stiinta au descoperit ca pacientii cu artrita prezinta un risc de trei ori mai mare de a face atac de cord, bolile de inima fiind motivul principal al deceselor in randul persoanelor cu poliartrita reumatoida. Exista insa mai multe explicatii posibile in ceea ce priveste legatura dintre bolile de inima si artrita.

De obicei, persoanele care sufera de poliartrita devin sedentare si supraponderale din cauza durerilor, crescand astfel si riscul aparitiei bolilor de inima. Inflamatiile aparute in urma artritei intaresc arterele, daunand sistemului circulator, iar medicamentele administrate pentru a trata simptomele pot afecta deopotriva si starea de sanatate a inimii.

 

Dieta specifica pentru persoanele cu artrita reumatoida

Vestea buna este ca aceasta afectiune poate fi prevenita cu ajutorul unei diete sanatoase, care sa previna atacurile de cord, dar si accidentele vasculare cerebrale. Nutritia este extrem de importanta pentru a indeparta riscurile cardiovasculare, insa si pentru a ameliora simptomele artritei, precum si scaderea in greutate. O astfel de dieta ar trebui sa includa:

  • Proteine si fibre, intalnite in fasole si leguminoase;
  • Cereale integrale, precum fulgii de ovaz, graul integral sau orezul brun;
  • Branzeturi si lactate fara grasimi;
  • Carne slaba, precum carnea de peste sau de pasare;
  • Ulei de masline;
  • Fructe si legume cu putine calorii si foarte multe proprietati nutritive.

 

Alimente care ajuta la combaterea durerilor cauzate de artrita reumatoida

Alimentele sanatoase pot atenua cu succes simptomele artritei si contribuie la mentinerea unei stari bune de sanatate.Printre cele mai indicate, se numara:

  • Fructele si legumele colorate, bogate in antioxidanti, care protejeaza organismul de stresul oxidativ;
  • Consumul carnii de peste, binecunoscuta datorita faptului ca poate creste aportul de Omega-3, benefic pentru durerile articulare.

 

Alimente interzise pacientilor cu artrita reumatoida

Exista insa si alimente care nu ar trebui consumate in cazul in care suferiti de artrita reumatoida, precum:

  • Laptele integral, branza, untul, carnea rosie (contin grasimi saturate);
  • Alimente ce contin adaos de zahar, fructoza, zaharoza sau dextroza;
  • Alimente procesate, care au coloranti artificiali, arome sintetice, nitrit de sodiu.

Asadar, alimentatia sanatoasa si obiceiurile alimentare corecte sunt mai mult decat necesare unui stil de viata normal, pentru alinarea simptomatologiei artritei reumatoide, dar si pentru sanatatea inimii.

 

 

Text: Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.