Vederea este unul dintre simturile de baza ale corpului. Aceasta va ajuta nu doar sa observati mediul inconjurator, ci intervine si in coordonarea miscarilor si mentinerea echilibrului. Cele mai multe persoane nu acorda o ingrijire corespunzatoare ochilor si, in timp, vederea se poate deteriora.
Pe langa factorii de zi cu zi care deterioreaza vederea, precum utilizarea telefonului, calculatorului, tabletei, dieta necorespunzatoare poate influenta, de asemenea, sanatatea ochilor. Iata care sunt alimentele necesare pentru a mentine sanatatea ochilor:
Alimentele galbene si portocalii
Este binecunoscut faptul ca alimentele galbene si portocalii contin beta-caroten, un tip de vitamina A. Acesta mentine sanatatea ochilor, protejeaza vederea si ajuta la functionarea normala a retinei si a altor structuri ale ochilor.
Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi contin luteina si zeaxantina, doi antioxidanti ce lupta impotriva radicalilor liberi si impiedica aparitia cataractei si a degenerescentei maculare legate de varsta. Sursele cele mai bune de luteina si zeaxantina sunt reprezentate de spanac, varza furajera (kale), dovlecei, salata verde, fistic, sparanghel, broccoli, praz, patrunjel si coriandru.
Ouale
Galbenusul este una dintre principalele surse de luteina si zeaxantina si, in plus, contine zinc. Aceste elemente ajuta la scaderea riscului de aparitie a degenerescentei maculare legate de varsta.
Vitaminele si nutrientii din oua, inclusiv vitamina A, protejeaza impotriva orbirii nocturne si a sindromului de ochi uscati.
Metode prin care puteti ameliora simptomele ochilor uscati
Citricele si fructele de padure
Citricele si fructele de padure contin o cantitate mare de vitamina C. Aceasta vitamina este necesara pentru impiedicarea aparitiei cataractei si a degenerescentei maculare legate de varsta.
Migdalele
Migdalele sunt bogate in vitamina E, ce intervine in incetinirea progresiei degenerescentei maculare legate de varsta. O portie de migdale pe zi va asigura necesarul de vitamina E pentru sanatatea ochilor.
Pestele gras
Tonul, somonul, macroul, sardinele si ansoa sunt pesti bogati in DHA (acid docosahexanoic), un acid ce se intalneste in structura retinei. Un nivel scazut de acid docosahexanoic a fost asociat cu aparitia sindromului ochilor uscati.
Daca, din diverse motive, nu consumati peste, puteti obtine aceleasi beneficii din suplimentele alimentare cu ulei de peste sau din cele pentru vegetarieni ce contin seminte de in.
Cerealele integrale
O dieta bazata pe un indice glicemic scazut poate diminua riscul de aparitie a degenerescentei maculare legate de varsta.
Inlocuiti carbohidratii rafinati cu orezul brun, quinoa, cerealele integrale si painea neagra. Vitamina E, zincul si niacina sunt elemente intalnite in cerealele integrale si ajuta la mentinerea sanatatii generale a ochilor.
Fasolea
Fasolea si lintea reprezinta surse bogate de bioflavonoizi si zinc, elemente ce protejeaza retina si scad riscul de aparitie a cataractei si a degenerescentei maculare legata de varsta.
Semintele de floarea-soarelui
Semintele de floarea-soarelui contin din plin vitamina E si zinc si mentin sanatatea ochilor.
Carnea de vita
Carnea de vita, consumata cu moderatie, protejeaza vederea. Aceasta contine zinc, element ce ajuta la absorbtia vitaminei A si incetineste progresia degenerescentei maculare legate de varsta.