Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente pe „placul” inimii

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
31 ianuarie 2022
Share
Alimente pe „placul” inimii

Bolile cardiovasculare au ajuns să reprezinte un adevărat duşman al omului modern; ele ucigând tot mai multe persoane sau, în cazurile fericite, determinând o viaţă cu un handicap ridicat celor suferinzi. Iată ce puteţi face pentru a ţine departe aceste boli şi, mai ales, care este dieta „preferată” a inimii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita; recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Bolile cardiovasculare debutează la vârste tot mai tinere, ceea ce are consecinţe dezastruoase asupra vieţii sociale, a capacităţii de muncă, a nivelului de trai. Chiar şi la nivelul sistemelor naţionale de sănătate, tratamentele pentru bolile cardiovasculare, medicale şi chirurgicale, sunt extrem de costisitoare şi se pot întinde pe ani în şir, ceea ce, din nou, duce la cheltuieli enorme, uneori nesustenabile. Ce putem face noi, ca indivizi?! Primul lucru ar fi să ne corectăm stilul de viaţă. Eliminarea fumatului; un management corect al stresului; normalizarea greutăţii; mişcarea intensă sunt elemente cheie pe care le cunoaştem prea bine, chiar dacă ades nu le punem în practică. De obicei recurgem la ele când este foarte târziu şi bolile şi-au realizat deja efectele dezastruoase pe organismul nostru. De aceea sfatul nutriţional este întotdeauna binevenit.

bolile cardiovasculare, alimente, inimă, colesterol, antioxidanţi,

5 alimente pentru a ţine departe bolile cardiovasculare

În multitudinea de alimente pe care le consumă şi omul modern, sunt unele considerate adevarate „alimente-medicament” pentru inimă. Asta nu înseamnă că ne vor vindeca orice boală cardiovasculară, ci doar că îşi vor aduce contribuţia activă la profilaxia primară şi secundară completând alte elemente de comportament şi medicamentoase care ne ajută să facem faţă acestor afecţiuni complexe. Vom aminti în continuare 5 dintre cele mai importante:

1. Alimentele ce conţin beta-glucani

Ovăzul este principalul reprezentant al categoriei de alimente. Beta-glucanii sunt un tip de fibra solubilă care, deşi nu se absoarbe din intestin, scade absorbţia colesterolului, atât a celui provenit din alimente, cât şi al celui endogen, care ajunge prin intermediul bilei, în intestinul subţire. Acţiunea pozitivă a ovăzului este cunoscută în mod empiric de mult timp, dar astăzi avem la dispoziţie studii serioase care au confirmat-o. Alegeţi fulgii de ovăz întregi, pe care îi puteţi consuma dimineaţa, împreună cu un lapte vegetal sau semiecremat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Omega 3-6-9 vegetal de la Naturalis. Este o sursă de acizi graşi nesaturaţi cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, precum şi a metabolismului şi sănătăţii pielii, părului şi unghiilor.

2. Seminţele şi uleiul de in, seminţe de chia

Acestea seminţe conţin cantităţi ridicate de acizi graşi omega-3 de tipul acidului linolenic. Acizii graşi de acest fel facilitează buna funcţionare a inimiii, scad tensiunea arterială şi reduc nivelul trigliceridelor plasmatice. În plus, semintele de in sunt bogate în lignani, cu efecte benefice diverse, iar seminţele de chia au fibre solubile.

bolile cardiovasculare, alimente, inimă, colesterol, antioxidanţi,

3. Legumele şi fructele colorate

Recomandarea vine de multe ori asociată cu enumerarea culorilor curcubeului; cu cât sunt mai intens colorate, cu atât aceste categorii de alimente sunt mai benefice. Culorile sunt oglinda prezenţei de fitonutrienţi antioxidanţi care reduc atacul radicalilor liberi. Stresul oxidativ, supraîncărcarea organismului cu specii reactive de oxigen (radicali liberi) are multiple efecte negative, inclusiv pe buna funcţionare a vaselor de sânge.Colesterolul si inflamatia: un duo periculos in bolile cardiovasculareRecomandarea vine de multe ori asociată cu enumerarea culorilor curcubeului; cu cât sunt mai intens colorate, cu atât aceste categorii de alimente sunt mai benefice. Culorile sunt oglinda prezenţei de fitonutrienţi antioxidanţi care reduc atacul radicalilor liberi. Stresul oxidativ, supraîncărcarea organismului cu specii reactive de oxigen (radicali liberi) are multiple efecte negative, inclusiv pe buna funcţionare a vaselor de sânge.

4. Uleiul de măsline

Acest ulei este bogat în grăsimi mononesaturate, lecitină şi, dacă este presat la rece, în antioxidanţi. Există studii care îl asociază cu scăderea nivelului de colesterol rău (LDL colesterol), fiind un component tradiţional al dietei mediteraneene. Atenţie, însă, mai mult nu înseamnă mai bine! Fiind o grăsime, are foarte multe calorii.

Colesterolul şi inflamaţia: un duo periculos în bolile cardiovasculare

5. Leguminoasele

Leguminoasele este vorba de fasole, linte, soia, naut şi alte „boabe”, care sunt, din păcate, Cenuşăresele alimentaţiei moderne. Departe de a fi alimentele omului sărac, ele au dovedit a avea excelente efecte pe sănătatea cardiovasculară, deoarece sunt surse bune de fibre, proteine, antioxidanţi, vitamine şi elemente minerale, fiind complet lipsite de colesterol.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.