Psoriazisul este o boală cronică autoimună a pielii, care se manifestă prin formarea unor leziuni cutanate. Afecţiunea apare atunci când celulele pielii cresc prea repede şi este vizibilă, în special, pe coate, genunchi, mâini, zona lombară, la ceafă, pe scalp. Deşi se poate răspândi pe toate aceste zone, majoritatea persoanelor cu psoriazis, însă, este afectată doar pe porţiuni mici ale pielii.
Potrivit specialiştilor dermatologi, mulţi dintre pacienţii cu psoriazis caută alternative pentru a suplimenta tratamentele pe care le iau, pentru a-şi ameliora simptomele. Aceste alternative includ şi modificarea stilului de viaţă, inclusiv a regimului alimentar. Se pare că mai multe studii au confirmat impactul pe care îl au anumite alimente asupra psoriazisului. Se pare că alimentele cu efecte antiinflamatoare pot îmbunătăţi simptomele cauzate de psoriazis.
De exemplu, potrivit unui studiu efectuat de Clinica Mayo, din SUA, unii pacienţi cu psoriazis sunt sensibili la gluten. Pentru aceştia, o dietă lipsită de gluten le-ar îmbunătăţi calitatea vieţii. De asemenea, persoanele care au impresia că factorul declanşator al bolii ar putea fi glutenul, trebuie să efectueze teste pentru boala celiacă.
Alimentele care pot declanşa psoriazisul
Un studiu publicat în 2017 în jurnalul Dermatology Therapies arată că alimentele care ar putea declanşa boala pot fi: alcoolul, lactatele, glutenul, zahărul şi roşiile. Tot acelaşi studiu mai spune că alimentele care pot înrăutăţi simptomele sunt: ouăle, carnea, alimentele procesate, pâinea, berea, vinul, sucurile acidulate şi alimentele picante.
Potrivit raportului, există câteva obiceiuri alimentare care pot ameliora simptomele cauzate de psoriazis, de exemplu: excluderea glutenului din alimentaţie, dieta cu un conţinut scăzut de carbohidraţi şi crescut de proteine, dieta mediteraneeană, bazată pe fructe de mare şi peşte, sau practicarea vegetarianismului.
În toate aceste diete, 69% dintre pacienți au raportat pierderi în greutate, susținute de dovezi științifice ca metodă de reducere a simptomelor psoriazisului la pacienții obezi și supraponderali. Participanții au folosit, de asemenea, suplimente alimentare pentru reducerea inflamațiilor și pentru gestionarea simptomelor psoriazisului; dintre acestea fac parte: uleiul de pește sau Omega-3, probioticele, capsulele de turmeric şi vitaminele A, B, C, D și E. În plus, voluntarii care au participat la studiu au descoperit că anumite alimente au ajutat la îmbunătățirea simptomelor psoriazisului: peştele, fructele, legumele şi apa.
În cazul în care vă gândiţi să vă modificaţi dieta pentru a gestiona cât mai bine simptomele psoriazisului, este important să vorbiţi cu medicul dumneavoastră (dermatolog sau reumatolog) legat de anumite alimente care ar putea să vă agraveze simptomele şi, astfel, să le evitaţi. Puteţi apela la un nutriţionist pentru a vă ajuta să alegeţi alimentele potrivite şi să le ocoliţi pe cele „interzise”:
1. Alimentele care conţin gluten – de evitat
Legătura dintre psoriazis și intoleranța la gluten nu este pe deplin înțeleasă. O revizuire a cercetărilor, publicată în 2018 în JAMA Dermatology, recomandă dietele fără gluten pentru persoanele cu psoriazis și boală celiacă, dar nu și pentru persoanele fără un diagnostic celiac sau sensibilitate la gluten.
Unele cercetări sugerează că persoanele care au boală celiacă pot avea un risc crescut de a dezvolta psoriazis. Pentru acești pacienţi, o dietă fără gluten ar putea duce la îmbunătățirea simptomelor psoriazisului. Unii pacienți simt, de asemenea, că drojdia joacă un rol în agravarea psoriazisului.
2. Lactatele cu un conţinut ridicat de grăsimi – de evitat
Fiind o boală inflamatoare, printr-o dietă bazată pe alimente cu proprietăţi antiinflamatoare se pot reduce simptomele psoriazisului. Produsele lactate sunt asociate cu inflamația. Pentru o astfel de dietă, încercați să eliminaţi laptele integral și brânzeturile foarte grase din alimentaţie și optați pentru versiuni cu un conținut mai scăzut de grăsimi. Chiar dacă nu îmbunătățesc simptomele, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi sunt mai bune pentru inimă.
3. Preparatele cu şi din carne roşie – de evitat
La fel ca produsele lactate, şi carnea roșie grasă poate provoca inflamații; unele persoane cu psoriazis spun că o dietă antiinflamatoare ajută la controlul simptomelor bolii. Specialiştii spun că o dietă grea, cu carnea roșie grasă, poate agrava bolile de inimă, iar persoanele cu psoriazis au un risc mai mare de boli cardiace și cardiovasculare. Totuşi, dacă doriți să mâncați carne de vită, alegeți bucățile mai slabe.
4. Peştele – de adăugat
Cercetările arată că acizii grași Omega-3 (acizi grași esențiali găsiți la unii pești) ajută la reducerea inflamației. În plus, American Heart Association (Asociaţia Americană a Inimii) recomandă oamenilor să mănânce pește gras, precum: ton, macrou, somon, hering și păstrăv, de cel puțin două ori pe săptămână, pentru inimă.
5. Alimentele bogate în antioxidanţi – de adăugat
Surse bune de antioxidanți sunt: fructele, legumele, nucile și cerealele integrale. Din nou, beneficiul alimentației nu este doar pentru îmbunătățirea simptomelor psoriazisului, ci şi pentru starea generală de sănătate, mai ales pentru prevenirea bolilor de inimă și a cancerului, pentru care persoanele cu psoriazis prezintă un risc mai mare.
6. Alcoolul – de evitat
O cercetare arată că mai mulţi pacienţi au observat o legătură între alcool şi înrăutăţirea simptomelor psoriazisului. Teoria arată că alcoolul dilată vasele de sânge, oferindu-le globulelor albe și altor substanțe din sânge un acces mai ușor la piele, accelerând astfel răspunsul inflamator care declanșează leziunile psoriazisului. De asemenea, alcoolul deshidratează corpul și poate usca pielea, agravând simptomele psoriazisului.
7. Alimentele bogate în vitaminele A şi D – de adăugat
Surse bune de vitamina A sunt: pepenele galben, morcovii, mango, roșiile și pepenele verde. Vitamina D, cunoscută sub numele de „vitamina soarelui”, deoarece organismul o produce prin expunerea la soare, poate fi, de asemenea, foarte utilă pentru tratarea psoriazisului. Puteți obține suficientă vitamină D între 10 și 15 minute de expunere la soare pe zi. Se găsește și în anumite tratamente topice. Alimentaţia poate fi o altă sursă excepțională de vitamina D, dacă conţine: pește, ciuperci, legume cu frunze verzi.
Beneficiile surprinzatoare ale turmericului
8. Remediile naturale – de adăugat
Unele persoane cu psoriazis constată că afecțiunea răspunde la remediile naturale folosite pentru a îmbunătăți sistemul imunitar și pentru a reduce inflamația. Deși nu există studii suficiente care să susţină că utilizarea acestora este benefică pentru psoriazis, unii pacienți raportează succesul folosirii uleiului de luminiţă-de-seară, armurariului și a uleiului de oregano. Turmericul a fost, de asemenea, utilizat de câţiva pacienți, dar este necesar un studiu suplimentar pentru stabilirea pe deplin a eficacităţii în tratamentul pentru psoriazis.