Daca va numarati printre persoanele care sufera de tensiune arteriala crescuta, atunci probabil deja stiti ca trebuie sa limitati consumul de alimente sarate si/sau de sare. Pe langa hipertensiune, sarea in exces poate avea si alte efecte neplacute, precum aparitia prematura a ridurilor, retentia de apa in organism (care favorizeaza depunerea kilogramelor), limiteaza absorbtia calciului in organism si afecteaza integritatea sistemului osos.
Daca v-am pus deja pe ganduri, atunci aruncati o privire asupra urmatoarei liste de alimente cu un continut crescut de sare, de care trebuie neaparat sa va feriti sau, cel putin, sa limitati consumul exagerat.
Painea si chiflele
Acestea se afla in fruntea topului de alimente super-sarate. Ganditi-va numai ca o singura felie de paine poate contine intre 100 si 200 mg de sare. Incercati sa consumati sortimente de paine fara sare sau sa limitati consumul pentru a nu avea probleme cu inima, greutatea si chiar cu viata sexuala.
Mezelurile
Cel mai bine ar fi sa excludeti de tot din dieta aceste alimente, deoarece sunt adevarate bombe pentru sanatatea inimii. Producatorii de mezeluri folosesc asa-numitii conservanti pentru a da un aspect „placut” produselor, insa nu se cunoaste faptul ca acesti conservanti au o mare cantitate de sare. Alegeti in schimb sunca slaba sau carne de porc macra (muschi), ce au mai putina sare.
Pizza
Este combinatia fatala: paine, branza, mezeluri si sos picant. O singura felie de pizza este suficienta pentru a lua cel putin jumatate din aportul zilnic recomandat de sare. Incercati sa folositi ingrediente mai putin daunatoare organismului, precum: graul 100% integral, branza nesarata si sosuri facute in casa din rosii proaspete si foarte putina sare.
Carnea
Exista trei reguli de baza pentru a consuma carnea: fara piele, slaba si la gratar. Feriti-va cat puteti de sandvisurile de pui la gratar din restaurante sau fast-food-uri, care pot contine intre 820 si 1.330 mg de sare, cam cat ar fi doza zilnica recomandata.
Supele
Decat sa mancati o supa la plic, complet fara gust si plina de chimicale, optati pentru o supa facuta in casa din legume proaspete si bulion cu un continut scazut de sare, pe care o puteti condimenta la alegere cu diferite mirodenii, care mai de care mai apetisante.
O ultima sugestie: pentru a reduce cantitatea de sare din organism, consumati alimente bogate in potasiu, cum sunt legumele crucifere (cu frunze de culoare verde inchis) si fasolea alba.
Paula Rotaru
Sursa: www.youbeauty.com